szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenhárom új embrionális őssejtvonal kutatási célú alkalmazását engedélyezték szerdán az illetékes amerikai hatóságok.

Ez az első elmozdulás azóta, hogy az Obama-kormány feloldotta az új embrionális őssejtvonalak felhasználására vonatkozó tilalmat. "Az irányelveknek megfelelően ezek az őssejtvonalak olyan embriókból származnak, amelyeket etikus, tájékozott jóváhagyási folyamatban adományoztak" - hangsúlyozta közleményében Francis Collins, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének (NIH) igazgatója.

A humán embrionális őssejtek kutatási célú felhasználását júliusban szabályozta újra az amerikai kormány. Ennek értelmében kaphat újra állami támogatást az embrionális őssejtkutatás. Az engedélyezett sejtvonalak közül tizenegy a Bostoni Gyermekkórháztól, kettő pedig a New York-i Rockefeller Egyetemtől származik. A közlemény szerint további 96 sejtvonal vár a NIH megfontolására, végső soron kutatási felhasználásra.

A jóváhagyott tizenhárom őssejtvonalat egyebek közt szívizomsejtek és különféle típusú idegsejtek létrehozására irányuló kísérletekben használhatják fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ikonikus Ferrarinak állít emléket ez az új kenyeres autó sportkocsi

Ikonikus Ferrarinak állít emléket ez az új kenyeres autó sportkocsi

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Már több mint 100 ezer koronavírusos beteg halt meg Nagy-Britanniában

Az egyetemi "modellváltás" az értelmiség megleckéztetése

Az egyetemi "modellváltás" az értelmiség megleckéztetése