szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A mobiltelefonokban manapság már videók és viszonylag jó minőségű fotók készítésére alkalmas kamerák is helyet kapnak...

A mobiltelefonokban manapság már videók és viszonylag jó minőségű fotók készítésére alkalmas kamerák is helyet kapnak, ráadásul egyre több érintőképernyős készülék lát napvilágot, többé-kevésbé jól használható virtuális billentyűzettel, amelyen akár hosszabb szövegeket is viszonylag kényelmesen beírhatunk. Alapvetően minden adott tehát, hogy akár a Facebookon, akár a Twitteren és leszármazottain álladó, képes-videós tudósítást nyújtsunk életünk minden egyes percéről, már ha úgy gondoljuk, hogy ezt érdeklődéssel nézi meg bárki. Az oldalak mobil elérését általában mindegyik rendszernél megoldották (többnyire az „m.” előtaggal kell csak kiegészíteni a webcímet, például m.facebook.com, és máris a mobilokra optimalizált változatot nézhetjük, aminek az előnye, hogy gyorsabban töltődik le, és kényelmesebben nézhető a kis képernyőkön). Azonban a feltöltés lehetőségét, a valóban kényelmes elérést általában különféle kiegészítő alkalmazásoktól kapjuk meg.

Facebook
A Facebook ebből a szempontból az élen jár, szinte nincs olyan mobil platform, amelyre ne lenne elérhető a megfelelő, hivatalos kliens.
A Nokia N97 reklámjában a gyártó például kiemelten kezeli, hogy a telefon (amely amúgy Symbian/S60 rendszert használ) előre telepítve tartalmaz Facebook klienst, és a friss bejegyzéseket a telefon főképernyőjén látható Facebook Widgettel is azonnal elérjük. A Blacberry tulajdonosok szintén elérhetik a Facebookot egy erre kihegyezett klienssel, és mi sem természetesebb, mint hogy Windows Mobile-ra és iPhone-ra is ingyen letölthető a program.

Szinte minden mobillal elérhető

A kliens használata minden platformon előnyösebb, mintha a beépített böngészőben próbálkoznánk. Elsősorban azért, mert a felsoroltak közül egyedül az iPhone-on lehet igazán kényelmesen internetezni a mobil böngészőben, másodszor azért, mert a kliensekkel sokkal gyorsabban és egyszerűbben érhetjük el a különféle Facebook-szolgáltatásokat, mint a böngészőben.

Twitter
A Twitter érdekes jószág, minthogy gyakorlatilag minimális a felülete. Így az m.twitter.com címet beütve a mobil böngészőbe a 144 karakteres üzenetünket viszonylag kényelmesen beírhatjuk, és hasonlóképp egyszerűen olvashatjuk az üzeneteket. Mégis, itt is érdemesebb valamilyen klienst bevetni, hogy a Twitter minden szolgáltatását gyorsan és kényelmesen elérhessük. Ilyet is találunk több platformra, de igazán jók elsősorban az iPhone-ra jelentek meg, ráadásul nem a Twitter készítőitől (a jelek szerint az iPhone-fejlesztők nagyon ráhajtottak a közösségi életre).

Twitter üzenetek iPhone-ról

A Twittelator például a végletekig leegyszerűsít mindent. Az üzenetek és válaszok írásán túl egyetlen mozdulattal feltölthetünk képeket, videókat (utóbbit csak iPhone 3GS esetében), beszúrhatunk linkeket a mobil böngészőből, sőt automatikusan rövidíthetjük is ezeket (ami a Twitter karakterkorlátai miatt nem utolsó szempont), és a szóban forgó kliens még a GPS koordináták megadásának terhét is leveszi a vállunkról, ha épp arról van szó. Mindezt egy nagyon kényelmesen használható, ízléses felületen keresztül érhetjük el.
Windows Mobile rendszer esetében talán a MoTweets lehet a legjobb választás (az ingyenes verzió reklámcsíkot tartalmaz, de ha hajlandók vagyunk négy dollárt áldozni a teljes változatra, akkor megszabadulhatunk ettől). Ezzel gyakorlatilag mindent megoldhatunk, amit az iPhone-os Twittelatornál leírtunk.
Érdekes twitter-kliens a TwitToday, amelynek a telepítése után akár közvetlenül a Windows Mobile rendszer Today képernyőjéről is küldhetjük twitteres üzeneteinket.

Flickr
A profi és kezdő fotósok kedvenc helye kétségtelenül a Flickr, ahol bárki megoszthatja másokkal, hogy éppen mit kapott lencsevégre. Mivel az nincs előírva, hogy a fotóknak „rendes” fényképezőgéppel kell készülniük, egyre több mobillal készült fotó kerül fel erre az oldalra is. Mindenféle összeesküvés-elmélet nélkül itt is az iPhone vezet, ugyanis felmérések szerint a feltöltött képek közül a legtöbbet ennek a mobilnak a kamerájával készítik. Ez persze nem azért van, mert az iPhone kamerája ily kimagasló minőségű (korántsem az), hanem valószínűleg annak tudható be, hogy több remek alkalmazással is megkönnyítik az iPhone-nal készült fotók feltöltését (akár GeoTag információkkal együtt). Ezek közül talán a Klick a legjobb, ami ráadásul ingyenes is.

Windows Mobile-on is elmerülhetünk a közösségi életben

A programmal a feltöltés is egyszerű, de utána a képeket térképen elhelyezve is megnézhetjük (nemcsak a sajátunkat, hanem másokét is, sőt akár arra is van lehetőség, hogy a program a GPS koordináták alapján a hozzánk közel eső területekről feltöltött képeket válogassa ki. Praktikus lehetőség egy városnézésnél! Természetesen a tag-elést is megoldhatjuk a programmal.
A Nokia N sorozathoz is van Flickr kliens, a Share online, amelynek a segítségével az Ovi Share szolgáltatáson és a Flickr-en egyaránt megoszthatók a mobillal készült fotók. A Blackberry tulajdonosoknak sem kell nélkülözniük, ha a Flickr-ről van szó, szintén ingyen tölthetik le a képek feltöltésére használható alkalmazást.
A Windows Mobile rendszerű okostelefonok tulajdonosainak remek választás lehet a Resco Photo Viewer, amely amellett, hogy zseniális mobil képnézegető alkalmazás, a telefonon tárolt képek bármelyikét képes egy mozdulattal feltölteni Flickr elérésünkre.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Jöhetnek az Apple-féle AirPods Pro olcsóbb alternetívái

Jöhetnek az Apple-féle AirPods Pro olcsóbb alternetívái

Most csak egy kacsacsalád jár úszni a Lukácsba – fotók

Most csak egy kacsacsalád jár úszni a Lukácsba – fotók

"Természetes, ha rosszul érezzünk magunkat"

"Természetes, ha rosszul érezzünk magunkat"