szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2010-11 környékén már kereskedelmi változat is készülhet az Organovo 3D bionyomtatójából, írja a Singularity Hub híroldal. Szerveket nem tudunk vele nyomtatni, de véredényeket például készíthetünk vele, a remények szerint a távoli jövőben egy vérvétel után már új vesét is készíthetnek nekünk.


Az Organovo 3D bionyomtató készülékének prototípusa már képes alapvető szöveteket készíteni, igaz, ezzel a szerkezettel csak a szerv- és szövetgyártás iránt érdeklődő kutatóintézetek találkozhatnak. A prototípusok működtetéséből szerzett tapasztalatok és annak cseréje remélhetően egy olyan tudásbázishoz vezet, amellyel lehetővé válik egy igazi szervnyomtató kifejlesztése is. Az új bioprinterhez egy olyan szoftvercsomag is jár majd, amellyel a szövetkészítők szimulációkban tesztelhetik a szöveteket, mielőtt legyártanák azokat.

Az igazán nagy dolog természetesen nem maga a nyomtató lesz, hanem a gép által mikronprecízióval gyártott szövetek - igaz, az csupán a tesztek során derül ki, hogy az egyes szövetek milyen sokáig képesek funkcionálni, illetve kiveti-e azokat a szöveteket igénylő páciens szervezete.

Az Organovo, írja a Singularity Hub, nem az egyetlen hasonló terveket forgató cég a piacon, a cégek pedig nagy kihívások előtt állnak. Nincs ugyanis a szervnyomtatói iparágban semmilyen közös megegyezés, minden cég más megoldásokkal, más megközelítésekkel és ötletekkel, még az is különbözik az egyes cégeknél, hogy a sejttenyészeteket milyen szeves vázra építik rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

11 éves rekord dőlt meg a lakáspiacon tavaly

A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a B. Braun Medical gyöngyösi gyárában