szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Hogy egészen pontosan miért is nem lehet nálunk kapni ezeket a jópofa „kémszerkentyűket”, annak több oka is lehet.

 Hogy egészen pontosan miért is nem lehet nálunk kapni ezeket a jópofa „kémszerkentyűket”, annak több oka is lehet. A legvalószínűbb, hogy egyszerűen nem éri meg forgalmazni (kicsi a piac), de az is lehet, hogy jogi problémákba ütközik (mint tudjuk, nekünk van az egyik leginkább aggályoskodó adatvédelmi biztosunk).

De az is lehet, hogy csak mi nem találtak rá a magyar forgalmazóra. A tengerentúlon az idei karácsony slágerei a különböző kémkellékek. A népszerűség oka érthető: manapság akár egy nyolc-tíz órás videofelvételeket is készíthetünk anélkül, hogy különösebben megterhelnénk vele a merevlemezt, nem csoda hát, hogy ezek a kellékek nagyon népszerűek karácsony előtt. Lássuk a toplistát!

A legnépszerűbb produktum idén is az egyik legegyszerűbb dolog: a hangrögzítős USB-kulcs. Ha valaki látott már magánnyomozós filmsorozatot (Veronica Mars például) akkor jól tudja, hogy korunk nyomozói már nem vesztegetik idejüket diktafonokkal és magnókkal. A hatvan dollárba kerülő Flash Voice Recorder kicsi, egyszerűen kezelhető, és több mint ötórányi beszélgetést tud rögzíteni MP3 formátumban. Hasonlóan népszerű a papírzsepitartónak álcázott webkamera, ami irodába tökéletes.

720x480-as felbontású digitális mozikat készíthetünk az asztalunk túloldalán gyanútlanul üldögélő delikvensről. Este automatikusan infrára kapcsol, így nem maradunk le semmiről. Ha biztosak akarunk lenni benne, hogy senki nem kutakodik éjszaka az irodánkban, akkor szerezzünk be egyet – sajnos nem túl olcsó, az ára hatszáz dollár. Viszont nem olyan feltűnő, mint egy hagyományos webkamera.

Ha még menőbbet akarunk, akkor itt a Phantom nevű szerkezet. Ránézésre olyan, mint egy ébresztős rádió.

Valójában persze ez is egy rejtett kamera. Hogy ne érezzük magunkat becsapva, sima FM/AM rádióként is üzemel, az álcázás tehát tökéletes! Akár töksötétben is képes felvételeket készíteni, ráadásul az SD kártya gondosan el van rejtve egy „titkos ajtó” mögött, így még akkor sem bukunk le, ha valaki a kezébe veszi, vagy megpróbálja szétszerelni a rádiót. A rögzített anyag minősége megfelelő, 30fps, lásd videó. 

Szintén népszerű, a tenyérbe rejthető  (autó aljára ragasztható?) mini GPS-tracker. Hűtlenségre gyanakvó házastársaknak és magánnyomozóknak kötelező darab: ha van egy GPS-szel rendelkező mobiltelefonunk, akkor 15 percenként frissített adatokat kapunk a ketyere helyzetéről. 

A nyolcvan dollárért kapható Spy Keylogger még mindig a legnépszerűbb karácsonyi cuccok között van (már évet óta). Ránézésre olyan, mint egy átlagos USB-kulcs, a különbség csak annyi, hogy a kulcsot a gépbe helyezve, máris minden billentyűleütés eltárolódik – beleértve a jelszavakat és egyéb dolgokat is. Nincs a világon az a vírusirtó vagy tűzfal, ami képes lenne ezt kivédeni. A használata roppan egyszerű: csak csatlakoztassuk a célszemély gépébe, majd pár nap múlva vigyük haza, és máris láthatunk mindent Notepadban vagy Wordben. Érdekes, hogy a EuroSpyShop szerint ezt a ketyerét főleg nők vásárolják – vajon miért? 

A slágerkütyük közül a legdrágább a majdnem ezer dollárba kerülő Micro GSM Listening Device, ami a világ egyik legkisebb mikrofonja (ne szépítsük: lehallgató-készüléke) egy pénzérmébe rejtve. Mivel az érme nem forint, így itthon nem biztos, hogy a legjobb választás.

Nagyjából hat napra elegendő energiát tárol. Az érméhez jár egy kis vevőkészülék is, ezzel hallgathatjuk a műsort: ez a kütyü ugyanis nem rögzít, csak figyel. Hogy miért veszik jobban karácsonykor az rejtély, valószínűleg poénból. 

És jöjjön végül a csekély száz dollárért kapható, minden idők legnépszerűbb karácsonyi kütyüjének számító kémszemüveg! Egészen konkrétan napszemüveg, ami tekintve, hogy karácsony van és tél, némi zavarra adhat okot. Ennek ellenére nagyon jól fogy.

Fotókat készít, videót vesz fel (maximum négy óra anyag), de ha nagyon unatkozunk, akkor MP3-akat is hallgathatunk vele. (Kapóra jöhet, ha esetleg elhúzódik az unalmas megfigyelés). A videókat 640x480-as AVI formátumban rögzíti, a kapacitása 8 GB. A fényképek készítéséhez és a videofelvétel indításához távkapcsolót is kapunk, amit zsebből indíthatunk, tehát em kell babrálni a szemüveget, hiszen az feltűnő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Megfigyelés alatt…

Ahhoz, hogy teljesen megértsük pillananatnyi helyzetünket (és jelen cikkünk témáját) egy szomorú konklúziót kell...