szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország a környező országokhoz képest is jól áll a digitális átállás területén.

Magyarország a környező országokhoz képest is jól áll a digitális átállás területén. Az új telephelyeknek köszönhetően a legmodernebb technológia már olyan nagyvárosokban és vonzáskörzetükben is elérhető, mint Debrecen, Szeged, Győr, Miskolc, Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregyháza vagy éppen Szombathely, méghozzá előfizetési díj és hűségidő nélkül. A MinDig TV szolgáltatás segítségével mostantól a fenti nagyvárosokban is digitális minőségben érhető el 7 népszerű közszolgálati és kereskedelmi csatorna (RTL Klub, TV2, m1 HD, m2 HD, Duna TV HD, Duna II Autonómia és Euronews).

A digitális földfelszíni televízió jelentős szociális missziót is betölt, hiszen ez az egyetlen platform, amely hagyományos és HD-minőségben, előfizetési díj nélküli digitális televíziós szolgáltatást nyújt most és az analóg hálózat lekapcsolását követően is. Magyarországon jelenleg közel 2 millió ember nem akar, vagy nem tud / a többség nem tud/ előfizetni kábeles vagy műholdas televíziós szolgáltatásokra. Ők jelen pillanatban analóg hálózaton keresztül csak három csatornát tudnak fogni. 2012-től már ezt a hármat sem, mert előreláthatólag 2012-re megszűnik a hagyományos analóg földfelszíni sugárzású televíziós műsorszórás. Számukra az előfizetési díj nélküli digitális televíziózás biztosíthatja a széles körű informálódás lehetőségét A digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás a legnagyobb városokban és a ritkán lakott területeken egyaránt elérhető, függetlenül a település méretétől, ezáltal minden állampolgárt elsőrendűként kezelve.

A szolgáltatás igénybevételéhez csupán egy MinDig TV matricás televíziókészülékre van szükség. A szolgáltatás akkor is elérhető, ha nem akar a néző új televíziókészüléket vásárolni. Ebben az esetben a hagyományos analóg tévékészülékek is alkalmassá tehetők a digitális adások megjelenítésére, mindössze egy megfelelő állapotú tetőantennára és egy DVB-T MPEG-4 HD tunerrel rendelkező dekóderre van szükség, melyet az antenna és a tévékészülék közé kell csatlakoztatni.

A legfrissebb értékesítési adatok alapján a MinDig TV szolgáltatás vételére képes készülékek eladása a szeptemberi 50 százalékos bővülést követően októberben további 63 százalékkal emelkedett. Október végéig már 86 000 darab DVB-T-képes eszköz került értékesítésre, ezáltal a magyar háztartások 2,3 százaléka rendelkezett ilyen eszközzel, ezek többsége HD-ready vagy full-HD integrált televíziókészülék. A földfelszíni platformot használó háztartásokkal összehasonlítva fenti arány még kedvezőbb, 10,2 százalék.

A GfK DVB-T képes eszközök európai értékesítési adatai alapján e készülékek penetrációjának növekedését az összes földfelszíni platformot használó háztartással összevetve hazánk az élbolyban található. A magyar adat jóval magasabb, mint néhány más régiós országé.

A digitális sugárzásnak köszönhetően a televíziónézők kifogástalan kép- és hangminőségben élvezhetik a fenti csatornákat. A szolgáltatás kínálata már most több mint a duplája az analógénak, és a szolgáltató tájékoztatása szerint a csatornakínálat a jövőben tovább bővülhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz

A belga nacionalistáknak nem hiányzik a Fidesz

Sikeres szívműtétet hajtottak végre Fülöp hercegen

Sikeres szívműtétet hajtottak végre Fülöp hercegen

Oroszország rákapcsolódott az 5G-re: másodpercenként 1,5 Gbit a sebesség

Oroszország rákapcsolódott az 5G-re: másodpercenként 1,5 Gbit a sebesség