szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem engedélykérést, csak bejelentési kötelezettséget ír elő a jogszabály az e-kereskedők számára - hívta fel a figyelmet a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK.org) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szövetség közleményében kiemelte: az elektronikus kereskedők számára csak egyszerű bejelentési kötelezettséget ír elő a magyar jogszabály - a vonatkozó EU irányelvvel összhangban -, így ez semmiképp nem értelmezhető a piacra lépés korlátjaként.

A szervezet rámutatott: ez a szabály ráadásul nem kifejezetten az elektronikus kereskedelemre vonatkozik, hanem bármilyen - akár offline, akár online - kereskedelmi tevékenységre egységesen, célja pedig csupán az, hogy a felügyeletet gyakorló hatóságok naprakész információkkal rendelkezzenek arról, hogy kik folytatnak kereskedelmi tevékenységet Magyarországon.

A SzEK.org közleményében arra kéri a tagjait és minden webáruház tulajdonost, hogy tegyen eleget a bejelentésnek, habár a bejelentési kötelezettség elmulasztásának szankcionálásával kapcsolatos jogszabályok egyelőre nem léptek hatályba, így kétséges, hogy a hatóságok valóban szabhatnak-e ki bírságot. A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért az elektronikus kereskedelmi szakma szervezete, amely 2005-ben alakult, jelenleg közel 70 tagja van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!