szerző:
hvg.hu

A Buzzmarketing Daily összeállításában közölte a 10 legfontosabb bejegyzést, amely 2009-ben megjelent a Twitteren. A cikk - úgy tűnik - azokat a tweeteket emelte ki, amelyek a riválisokkal való versenyben a Twitter fontosságát bizonyítják. A legfontosabb tweet egyébként egy 2008-as, a harmadikként rangsorolt üzenet pedig egy áltweet volt.


A Twitter számára áttörést jelentett a 2009-es év, amikor is a mikroblogolók száma, aktivitása és a mikroblogolás jelentősége hihetetlen gyorsan nőtt. A legfontosabb itt posztolt hír 2009-ben Barack Obama tweetje volt, egészen pontosan az a bejegyzés, amikor az elnök bejelentette választási győzelmét, és megköszönte híveinek a támogatást. A buzzmarketing persze ezt úgy rakta az első helyre, hogy az üzenet természetesen tavaly októberben, tehát nem is 2009-ben született. Ezt egyébként az összeállítás készítői is tudják, de annyira fontosnak tartották, hogy hangsúlyozzák: a dátumtól ezúttal eltekintettek.

A második helyen Ashston Kutcher az a bejegyzése található, amit akkor írt, amikor követőinek száma egy verseny során - elsőként a twitter történetében - meghaladta az egymilliót, leelőzve a CNN-t, a nagy riválist. Kutcher ezzel a tweettel ünnepelt, élőben közvetítve az eseményeket: "Victory is ours!!!!!!!!", vagyis "Győztünk!".

A harmadik legfontosabb tweetről viszont kiderült: nem valós időben történt a kommunikáció, ráadásul nem is az rakta fel a twitterre a 140 karaktert meg nem haladó szöveget, akiről állították. Mike Massiminóról, a Twitteren csak Astro Mike-ként ismert űrhajósról van szó, aki az Atlantison repült, és akiről a techcrunch.com azt is megírta, hogy e-mailen küldte üzeneteit a NASA központjába (igaz, erről egy korábbi bejegyzésében Astro Mike hírt is adott). Az üzenet - melynek fontossága még így sem vitatható, hiszen új felhasználók tömegét vonzotta a twitterhez - arról áradozott, milyen jó volt a kilövés pillanata, és milyen remek a kilátás az űrsiklóból.

Gép a Hudson folyón

Az AP is átvette a Twitterről a fotót
© AP

A negyedik legfontosabb tweet a Hudson folyón landolt repülőgépről készült - ez legalább tényleg valós időben, ezért volt annyira fontos az összeállítás készítőinek.

Az ötödik egy iráni mikroblogger, @persiankiwi utolsó üzenete. Az iráni elnökválasztás és az azt követő tüntetéssorozat volt talán az első olyan világpolitikai jelentőségű esemény, amikor a tweetek fontos szerepet játszottak. Az üzenetek küldője, @persiankiwi azonban életét vesztette a megmozdulások során. Más kérdés, hogy ha valaki megpróbál @persiankiwi tweet-oldalára belépni, akkor a következő - közönséges twitterezők esetében megszokott - üzenet fogadja: "Hey there! persiankiwi is using Twitter." - vagyis a Twitter szerint @persiankiwi "éppen használja" a Twittert.

A buzzmarketing a hatodik legfontosabb üzenetnek Oprah Winfrey, az amerikai médiasztár első televíziós tweetjét tartja. A hetedik Michael Jackson haláláról szól, amelyet még a hivatalos bejelentés előtt tett közzé TMZ a Twitteren. A nyolcadik egy baseball-sztár tweetje, miután megnyerte a 2009-es "World Series"-t. A kilencedik helyre került a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg, aki belépett a twitterezők közé, és közben a Facebook is fejlesztette szolgáltatásait, egy kicsit Twitter-szerű megoldásokkal rukkolva elő.

A tizedik üzenet így szólt: "I’m 01100110 01100101 01100101 01101100 01101001 01101110 01100111 00100000 01101100 01110101 01100011 01101011 01111001 00001010". Az üzenet a Google-tól érkezett, és bináris kódban körülbelül azt jelenti, "boldognak érzem magam". A Google időközben bevezette a valós idejű (real time) keresési eredmények feltüntetését a keresőprogramban.

A magyar twitterezők pedig a #tweet2009voks hashtaggel szavazhatnak arról, hogy szerintük mi volt a 10 legfontosabb magyar tweet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton

Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton

Jennifer Lawrence férjhez ment

Jennifer Lawrence férjhez ment

A hónap végéig van idő a banki adategyeztetésre

A hónap végéig van idő a banki adategyeztetésre

Hadházy: "A pocakos tábornok újra és újra támadást vezényel"

Hadházy: "A pocakos tábornok újra és újra támadást vezényel"

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

Több városban továbbra is magas a légszennyezettség

Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva

Renzi bemutatta új pártját, melynek neve: Italia Viva