szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Az alábbi programok egy része egy iPod Touch esetében is jól jöhet.

Az alábbi programok egy része egy iPod Touch esetében is jól jöhet. Lássuk, melyek a legfontosabb iPhone-alkalmazások, hogy a telefont valóban sokoldalúan kihasználhassuk.

QuickOffice vagy Documents to Go (7,99 euró)
Aki igazi mobil irodát szeretne faragni az iPhone-ból, annak bizony be kell ruháznia valamelyik mobil irodai csomagba. Az egyik ilyen a QuickOffice, amelyről korábban írtunk már egy átfogó tesztet is, a másik pedig a Documents to Go. Egyik neve sem cseng ismeretlenül mondjuk a Windows Mobile- vagy Palm-felhasználók előtt, hiszen mindkét alkalmazáscsomag régóta jelen van a többi mobil platformon.

Mindkettőt nyolc euró körüli áron vásárolhatjuk meg az App Store-ban, és mindkettővel nagyjából ugyanazt kapjuk: szövegszerkesztési és táblázatkezelési lehetőséget, és persze dokumentumaink mobil rendszerezésének, olvasásának, szerkesztésének lehetőségét. Ismerik a legújabb Microsoft Office formátumokat, és a dokumentumok mellett képeket, PDF fájlokat is átmásolhatunk a segítségükkel a telefonra. Ehhez a művelethez a Documents To Go esetében külön kliens szoftvert kapunk Windowsra és OS X-re, a QuickOffice állományait pedig bármilyen böngészőből menedzselhetjük.

iStorage (4,99 euró)
Ha pedig már állományok másolásáról esett szó, említsük meg rögtön az iStorage-t is. Ezzel a remek iPhone-os fájlkezelő összkomfortos fájltárolót varázsolt a telefonból.
Kedvünkre másolgathatunk fájlokat oda-vissza (a program által elérhető mappákban). A program az iPhone-on a legnépszerűbb formátumokat (képek, PDF, iPhone által támogatott videoformátumok stb.) meg is nyitja, sőt akár egyszerű szöveges fájlokat (vagy forráskódokat) hozhatunk létre, illetve szerkeszthetünk a telefonon.

Az iStorage emellett FTP-kliensként is használható, FTP- és SFTP-szerverekre tölthetünk fel, vagy onnan le fájlokat. Beépített böngészője segítségével akár weboldalakról is letölthetünk fájlokat. A letöltött ZIP állományokat ki is csomagolja, így azok tartalmában is nézelődhetünk.
Hasznos lehet még, hogy Bonjour használata esetén elérhetünk más gépeket is, bár ehhez Mac esetében az FTP-elérést is be kell kapcsolni a Preferences/Sharing részben. Mindent egybevetve elmondható, hogy az iStorage a kategóriájában a jelenlegi felhozatal legjobbja.
 
ConvertBot (0,79 euró)
A ConvertBot nevű program a Tapbots műhelyéből került ki, ennek megfelelően rendkívül látványos, mégis elegáns felületet kapott. Minden animált, a tárcsás mértékegység választás pedig egészen ötletes, és „meglepő” módon, még praktikus is.

A mértékegységek számát illetően nem lehet panasz, és természetesen online árfolyamot használó pénzváltó is van a programban.

English Hungarian English Dictionary (1,59 euró)
Az iPhone-t akár mobil elektronikus szótárrá is alakíthatjuk. Akinek éppen angol-magyar/magyar-angol szótárra van szüksége, bátran választhatja az alábbi, kissé hosszú nevű alkalmazást, de talál továbbiakat is az App Store-ban. Korábban összehasonlítottuk a két legjobbat itt.

Mindkettő offline szótár, vagyis a használatukhoz nincs szükség adatkapcsolatra, mint mondjuk a Google szótára esetében.

Magyar Helyesírási Szótár (0,79 euró)
És ha már szótár, akkor természetesen nem mehetünk el szó nélkül a Magyar Helyesírási Szótár iPhone-os változata mellette sem, amely amellett, hogy nagy segítség, ha bizonytalanok vagyunk egy-egy szó, kifejezés írásmódjában, még tanulásra is kiváló, mivel tesztek kitöltésére is van benne lehetőség.

Mondjuk kicsit jobb lenne, ha a helyes választ is megjelölné, amikor több lehetőség közül a rosszat választjuk, de talán majd a következő verzióban.
http://itunes.apple.com/hu/app/id327460096?mt=8

iTranslate (ingyenes)
Még mindig a szótáraknál maradva, érdemes letölteni az ingyenes iTranslate-et is. A program ugyan online kapcsolatot igényel a működéshez, de cserébe nemcsak szavakat, hanem akár teljes mondatokat is lefordít, több mint 50 nyelvre, közöttük magyarra, vagy éppen magyarról is.

Sajnos ez utóbbi még nem tökéletes, de – nagyon – nyers fordításnak megteszi (kezdő nyelvtanulóknak remek gyors segítség lehet). Az iTranslate a Google Translate szolgáltatásra épít, így a fordításhoz online adatforgalmat is generál.

Fring (ingyenes)
Ha ismerőseink különféle online chat alkalmazásokat használnak, a Fring segítségével akár egyszerre is tarthatjuk velük a kapcsolatot. Legyen szó Skype, MSN, Google Talk, Yahoo stb. accountról, a Fringgel egy listában láthatjuk minden kapcsolatunkat, és szöveges üzenetet válthatunk bármelyikükkel.

Sőt, wifi-kapcsolat esetén hangos hívásokat is lebonyolíthatunk, illetve videotelefonálhatunk is, igaz, ez jelen pillanatban egyirányú (csak mi láthatjuk a másik felet, ha neki van webkamerája a PC-n vagy Macen), lévén a jelenlegi iPhone-ban nincs elöl kamera.

Klick (ingyenes)
Képeink gyors és kényelmes (geo-tag információkkal kiegészített) megosztását teszi lehetővé a Klick, mégpedig a Flickr segítségével.

Pillanatok alatt megnézhetjük azt is, hogy a – földrajzi értelemben – körülöttünk lévő felhasználók milyen képeket töltöttek fel, esetleg milyen látnivaló található arra felé, ahol éppen járunk.

iGo (a teljes Európa változat 74,99 euró)
Az iPhone navigációra is használható, bár nem kifejezetten a beépített Google Maps segítségével. Sajnos a Google alkalmazása kissé pontatlan és lassú, ráadásul állandó adatkapcsolat kell a használatához, így ha komolyan akarunk navigációval foglalkozni az almás telefonon, be kell ruháznunk egy erre kitalált alkalmazásba. Mi ezek közül az iGo-t  javasoljuk, amely magyar nyelvű és nagyon egyszerűen használható. Korábban részletes tesztet is írtunk róla, amely itt olvasható.

Az ára meglehetősen borsos, 75 eurót kell leszurkolnunk a teljes Európa térképért, de ha komolyan akarunk navigálni a telefonnal, megéri a beruházás (ha pedig beérjük kevesebb ország térképével, spórolhatunk a többi változattal).

PandoraBox (ingyenes)
Ha pedig már az árakról beszélünk, jó tudni, hogy a PandoraBox segítségével – amely ingyenes letölthető az App Store-ból – folyamatosan nyomon követhetjük az új megjelenéseket, sőt azt is, hogy éppen mely alkalmazásokat adják kedvezményes áron vagy akár ingyenes akcióban!

Létfontosságú kis alkalmazás, amely nagyon kényelmesen használható.

Cooliris (ingyenes)
Ha sokszor keresünk képeket az interneten, a Cooliris megkönnyítheti a dolgunkat. A látványos felületen pillanatok alatt találhatunk képeket a legnépszerűbb megosztókon, vagy akár a Google-ban, illetve ugyanígy videókat is.

A képeket egy mozdulattal letölthetjük, és megoszthatjuk azokat ismerőseinkkel a Twitteren vagy e-mailben.

Photoshop Mobile (ingyenes)
A telefonnal készült vagy a letöltött fotók néha bizony egy kis retusálásra szorulhatnak, mielőtt mondjuk elküldjük azokat e-mailben valakinek.

A Photoshop mobil változata természetesen negyed annyit sem tud, mint az asztali verzió, cserébe viszont ingyenes és hordozható, ráadásul arra tökéletes, hogy kicsit helyrepofozzunk egy mobillal készült fotót. Korábban kicsit bővebben is bemutattuk, itt.

Stanza (ingyenes)
A Stanza segítségével több ezer elektronikus könyvet tölthetünk le ingyen vagy vásárolhatunk meg online. Sőt akár saját gyűjteményünket is felmásolhatjuk az iPhone-ra a programhoz letölthető asztali klienssel (OS X és Windows), hogy azután az egyik legkényelmesebb mobil e-book-olvasóban olvasgassunk kedvünkre.

A program korábbi verziójáról itt írtunk, az aktuális verzió felülete egy kicsit szépült és kényelmesebbé vált azóta, illetve több forrásból tudunk letölteni is.
Ha szeretünk olvasni, a Stanzát mindenképpen töltsük le!

Tweetie 2 (2,39 euró)
Aki pedig szeret „csiripelni”, annak kihagyhatatlan lesz a Tweetie 2 beszerzése. A program rendkívül kényelmessé teszi a Twitter-üzenetek olvasását és írását, van automatikus linkrövidítés, képmegosztás, retweet stb.

Minden, ami egy Twitter-függőnek létfontosságú a boldogsághoz!

1Password (3,99 euró)
A 1Passwordre bátran rábízhatjuk a kényes információkat, PIN kódjainkat, jelszavainkat. Hasonlóan az asztali változathoz, itt is titkosított adatbázisban őrizhetjük különféle adatainkat, amelyekhez csak a központi jelszó megadása után férhetünk hozzá.

Így elegendő csak ezt az egy jelszót megjegyeznünk, minden mást megjegyez helyettünk a program.
A macesek megvásárolhatják az OS X-re készült asztali verziót is, amelynek adatbázisa természetesen gond nélkül szinkronizálható a telefonos verzióval.

WifiTrak (0,79 euró)
Végül egy hasznos program utazáshoz: a WifiTrak pillanatok alatt felderíti a közelünkben lévő wifi-hotspotokat, beleértve a rejtetteket is.

A védett hálózatokba persze nem tudunk bele betörni, de legális csatlakozási lehetőségek kereséséhez is sokkal praktikusabb, mint az iPhone saját wifi-keresője.

Akinek mindez még nem lenne elég, a Kapcsolódó anyagok részben összegyűjtöttük néhány korábbi iPhone-os alkalmazásokról szóló cikkünket is (közöttük rengeteg ingyenes, de jó minőségű programot).

A tesztkészüléket az Apcom, az Apple termékek kizárólagos hazai disztribútora biztosította.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alsónadrágásás, szúnyogfigyelés, digitális játék – ezzel is előrevihetjük a tudományt

Alsónadrágásás, szúnyogfigyelés, digitális játék – ezzel is előrevihetjük a tudományt

Május elején nyitnak az evangélikus templomok

Május elején nyitnak az evangélikus templomok

217 újabb áldozata van a járványnak

217 újabb áldozata van a járványnak