szerző:
techline.hu

A számítástechnikai expók, gazdasági válság ide vagy oda, még mindig az egyik leglátványosabb és legtöbb embert vonzó...

A számítástechnikai expók, gazdasági válság ide vagy oda, még mindig az egyik leglátványosabb és legtöbb embert vonzó kiállítások közé tartoznak. Idén egy visszafogott CES (Consumer Electronics Show) fogadja az érdeklődőket, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne találhatnánk érdekes vagy éppen fantasztikus újításokat, és persze hírességeket. Idén Lady Gaga, Tommy Lee és Chris Mullin (NBA legenda) fordult meg a kiállításon – minket azonban jobban érdekelnek a kiállított eszközök. Lássuk!

A Microsoft idén sem spórolt a reklámokkal...

A bejáratnál rögtön kiderül, hogy a Microsoft hajlított egere (Arc Mouse) végre kapott egy társat is, mégpedig a hozzávaló hajlított billentyűzet képében.

De lássunk valami érdekesebbet!

A kiállítás sztárjai idén is a különböző iPod/iPhone kiegészítők, ezen belül is az úgynevezett „boombox”-ok. A JVC ezúttal egy retró kinézetű, RV-NB50 Kaboom nevű eszközzel kedveskedik hallójáratainknak. Kinézetéhez méltón, az eszköz iszonyú hangos, és meglepően jók mélynyomói: csak belerakjuk az iPodot, és indulhat a móka! Bármilyen USB-s eszközről képes zenét lejátszani egyébként.

Ha ez nem lenne elég, szintén a JVC standján megtalálhatjuk az igazi „szörnyet”, az NX-PN7 névre hallgató, dupladokkolós (két eszköz is belemegy) boomboxot. Van benne CD-lejátszó, rádió, és ő is képes bármilyen USB-s eszközről nyomatni az MP3-akat. Tartozik hozzá egy távkapcsoló is – az óriási hangsugárzóknak köszönhetően pedig könnyen elnyerheti a szomszédgyilkos titulust, főleg ha társasházban bömböltetjük. 

 A Navigon – a piacvezető GPS szoftvergyártó iPhone-ra és mobil eszközökre – bejelentette, hogy Androidra (és Windows telefonokra) is érkeznek a Navigon szoftverek, így nemsokára a Nexuson is élvezhetjük a full extrás GPS szoftverek előnyeit.  Fotórealisztikus 3D-s utcaképek, és a létező összes extra teszi vonzóvá a Navigon szoftvereit.

Az autóba szerelhető MP3 lejátszók tekintetében az idei expó sztárja a Alpine iDA-X305S. Ha egy iPhone tulajdonosai vagyunk, elég, ha beülünk az autóba, a telefon máris rácsatlakozik az eszközre (3G, 3GS), és indulhat a zene! A kijelzőn albumborítók és egyéb extrák, ráadásul ebbe a modellbe végre bekerült az internetrádió-támogatás is.

 Hogy miért van minden kiállításon robotporszívó, az rejtély – a látogatók azonban szeretik, és bár az informatikához nem sok köze van (ha csak előbb-utóbb nem köt erre is valaki internet rádiót), a cégek előszeretettel promózzák okos masináikat a CES alkalmával is. Idei kedvencünk a Mint névre hallgató ketyere: a legújabb robotikai vívmányokat használva közlekedik, teljesen intelligens módon kitakarít/kimos mindent, és valamiért minket egy Apple eszközre emlékeztet.

 Átlátszó képernyő, lebegő monitor, mozdulatokkal vezérelhető képfal… Láttuk már szinte mindet, ha nem is a valóságban, akkor a filmekben. Ha azonban munkáról van szó, még mindig a hagyományos képernyők a legjobbak – nem érintős, nem áttetsző és nem a fülünkkel/szemünkkel vezéreljük, hanem a jó öreg egérrel.

Bár poénból már született átlátszó megjelenítős Macbook, a Samsung komolyan vette a feladatot, és Amoled nevű legújabb notebookjában, bekapcsolás után, átlátszóvá válik a kijelző. Ez valóban nagyon látványos, hiszen egy kicsit olyan, mintha a levegőben lebegnének az ikonok és a programablakok – azonban hogy mennyire használható a mindennapokban, az már más kérdés.

Az Intel is a figyelem középpontjába került a CES-en: bemutatta a legújabb, 2010-es Intel® Core™ processzorcsaládot, eddig példátlan fokú integrációt és teljesítményt biztosítva a felhasználóknak, beleértve a laptopokba, asztali és beágyazott gépekbe szánt Intel® Turbo Boost Technológiát is. Az új Intel® Core™ i7, i5 és i3 chipek megjelenése egybeesik az Intel úttörő új 32 nanométeres gyártási eljárásának megérkezésével, amelyet – a vállalat történetében elsőként – arra alkalmaz a cég, hogy azonnali teljesítéssel processzorokat állítson elő és szállítson le különféle árakon, már HD-grafikát is integrálva a processzorba. A chipgyártás ilyen példátlan ütemű felfutása és innovációja egyébként az Intel tavaly év elején, egy globális gazdasági recesszió közepén bejelentett 7 milliárd dolláros befektetésének eredményét tükrözi.

Játékvezérlők tekintetében idén a Saitek Pro Flight X65F Control System volt a legelborultabb: meg sem próbáljuk megfejteni, hogy mire való a rengeteg gomb és kallantyú. Szerencsére adnak hozzá szoftvert is, ahol előre telepítve/beállítva találhatunk konfig fájlokat a legnépszerűbb repülős játékokhoz.

 

A Nintedo Wii idén is népszerű (sőt már évek óta a legnépszerűbb játékkonzol) – a kontrollere azonban, leszámítva a forradalmi ötletet a mozgásérzékelővel, igencsak fapados. Ezen segít a Nyko-Wand nevű kontroller. MotionPlus technológia, és ellentétben a Wii eredeti vezérlőjével, semmit nem kell rajta állítgatni, csak csatlakoztatjuk, és kész is. Ráadásul kisebb és könnyebb is. 

 

Végül egyik nagy kedvencünk, a Sony féle „Personal Internet Viewer”, a Dash. 

Kétszáz dollárba kerül, ami elég olcsónak számít, cserébe egy mini-eszközt kapunk, amelyen az internet rádiótól kezdve, a videolejátszókon át (Youtube) további kb. ezer internetes alkalmazást érhetünk el. Időjárás, hírek, zene, naptár, közösségi oldalak, stb. A beépített 7 colos érintőképernyő nagyon szép képet ad, két mini hangszórója is van, és persze fejhallgatót is rácsatlakoztathatunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Radar360: bocsánatkérésre kötelezték a kormányt, Orbán helyére ült egy jobbikos

Radar360: bocsánatkérésre kötelezték a kormányt, Orbán helyére ült egy jobbikos

Kocsis Máté videóval próbálja bizonyítani, hogy Tordai fenyegeti a fideszeseket

Kocsis Máté videóval próbálja bizonyítani, hogy Tordai fenyegeti a fideszeseket

Katasztrófavédelem: csak büdös van a visontai erőmű körül, de nem veszélyes

Katasztrófavédelem: csak büdös van a visontai erőmű körül, de nem veszélyes

A kormány ellenállásába ütközhet a dugódíj bevezetése

A kormány ellenállásába ütközhet a dugódíj bevezetése

300 forint egy éjszaka a japán hotelben, de van egy kis csavar a történetben

300 forint egy éjszaka a japán hotelben, de van egy kis csavar a történetben

15 gyerek már kipróbálhatta a menő magyar technológiát, amely valós időben fordítja a jelnyelvet

15 gyerek már kipróbálhatta a menő magyar technológiát, amely valós időben fordítja a jelnyelvet