szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Preme segítségével néhány jópofa extrához jutunk, ráadásul a meglévő Windows 7 funkciók használatát is kényelmesebbé...

A Preme segítségével néhány jópofa extrához jutunk, ráadásul a meglévő Windows 7 funkciók használatát is kényelmesebbé tehetjük.
Telepítés után a képernyő bal felső sarkába mozgatva az egérkurzort, megjeleníthetjük az eredetileg a Windows + Tab vagy Alt + Tab kombinációval előhívható ablakválasztó funkciók valamelyikét (szabadon választhatunk, melyiket rendeljük az adott sarokhoz).
A bal alsó sarokba mozgatva a kurzort, a Start menüt érhetjük el anélkül, hogy rá is kattintanánk (mondjuk ez inkább csak ujjkímélésnek fogható fel).
Ha a Tálcán lévő gombokra kattintunk a jobb egérgombbal, a megjelenő menüben – elvileg – rögtön a Bezárás menüpontra ugrik az egérkurzor (ez az egy funkció nálunk csak részben működött, mert csak kijelölte a menüpontot, de a kurzor nem ugrott oda).

Izgalmasabb azonban ezeknél, hogy az ablakok fejléce is új funkciókat kap. Ha például egy ablak fejlécére mozgatjuk az egérkurzort, majd pár másodpercig nyomva tartjuk a bal egérgombot, akkor az adott ablakot folyamatosan „lebegtethetjük” a többi program ablaka fölött. Ugyanígy tudjuk kikapcsolni is ezt a lehetőséget.
Ha a fejléc fölött tartott kurzornál lefele görgetünk az egérrel, az adott ablakot lekicsinyíthetjük a Tálcára, ha pedig görgetés helyett kattintunk egyet az egér középső gombjával, akkor bezárhatjuk az ablakot. Egyszerűbb, mint eltalálni az ablakok jobb sarkában lévő gombokat… És ha már szóba kerültek: az ablak vezérlőgombjai alá kattintva a bal egérgombbal, kicsúsztathatjuk azt a képernyő szélére, hogy ne legyen útban.
Végezetül egy apró, de hasznos lehetőség: az Esc gomb megnyomásával ezentúl bezárhatjuk az aktív ablakokat.
Azt, hogy kinek mennyire hasznosak ezek az extrák, mindenki döntse el maga. Valószínűleg akadnak olyan funkciók, amelyeket nem különösebben fog kihasználni a többség, de összességében praktikus gondolatokat valósítottak meg a fejlesztők.
A program alig több mint 2 Mbájtot foglal le a RAM memóriából, így a használata nem különösebben fogja vissza a gépet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!