szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Ptolemaidák korából származó kétezeréves szentélyt tártak fel Alexandriában, a tudósok feltételezése szerint a templomot Basztetnek, a macskaistennőnek szentelték.

Az egyiptomi  Legfelsőbb Régészeti Tanács keddi közleménye szerint a szentély romjait a Nagy Sándor alapította város szívében, a vasúti főpályaudvar közelében fedezték fel. A közelben római kori amfiteátrumot, valamint jó állapotban fennmaradt mozaikot is feltártak.
   
Mohammed Abdel-Makszúd ásatásvezető régész szerint a szentély II. Bereniké királyné, a Kr. e. III. században uralkodó III. Ptolemaiosz felesége számára épült. A lelet lehet az első nyom, amely elvezethet az alexandriai királyi negyed felfedezéséhez, amelyet oly régóta keresnek a régészek. A helyszínen több Basztet-szobrot találtak, ami a régész szerint arra utalhat, hogy az Alexandriában felfedezett első ptolemaida templomot a macskaistennőnek szentelték. A felfedezés arra is utalhat, hogy a macskaistennőt a makedón származású dinasztia korában is imádták Egyiptomban.
   
Záhi Havvász, a Legfelsőbb Régészeti Tanács  vezetője szerint a későbbi korokban a szentély egyfajta "kőfejtőként" szolgált, erre utalnak a nagy számban hiányzó kőtömbök. A modern Alexandria az ókori város romjain épült, s az antik világ templomai, palotái és könyvtárai közül sokat mind a mai napig nem sikerült megtalálni.
   
A Magyar Nagylexikon szerint Basztet az ókori egyiptomi panteon oroszlán- illetve macskaistennőinek egyike, azok szelíd oldalát jelképezi, így a szerelem, a vidámság és a zene istennője. Fő kultuszhelye Bubasztisz (Per-Basztet) városában volt, Hérodotosz írta le az évenként itt zajló ünnepségeket. Nemcsak macskaként, hanem macskafejű, hosszú ruhás nőalakként is ábrázolták. Az egyiptomiak újévkor macskaszobrokat készítetek, amelyeket jókívánságokat tartalmazó felirattal láttak el, hogy elnyerjék az istennő jóindulatát. A kultuszával kapcsolatos macskatemetkezéseket számos helyen feltárták Egyiptomban.
   
Ptolemaidák - makedón származású uralkodócsalád, amely Kr. e. 323 és Kr. e. 30 között uralkodott Egyiptomban. Nagy Sándor (III. Alexandrosz) hadvezére, Ptolemaiosz Szóter volt a család alapítója, az első ptolemaida uralkodó. Az utolsó VII. Kleopátra, illetve fia, Caesarion (Kaiszarión).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Nem szeretnék, és nem is tudnék a jövőben egy nettó NER-projektben résztvenni” – felmondott a Neokohn főszerkesztője

„Nem szeretnék, és nem is tudnék a jövőben egy nettó NER-projektben résztvenni” – felmondott a Neokohn főszerkesztője

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

Az élete árán is megcsinálta a műtétet egy szaúdi orvos

A nőgyógyászokra nem vonatkozna az új egészségügyi szolgálati jogviszony

A nőgyógyászokra nem vonatkozna az új egészségügyi szolgálati jogviszony