szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felbecsülhetetlen értékű római kori szobrot találtak Nápoly egyik városnegyedében, Fuorigrottában - írja a campaniasuweb.it olasz hírportál. A fej nélküli szobrot egy virágágyásban találták meg.


A műalkotás valószínűleg egy római császárt ábrázolt, talán az Antoniusok korából, a Kr. u. 2. századból származik.

A szobrot feltehetően az 1930-as években lopták el, és egy magátulajdonban lévő kertet díszítettek vele. A műalkotást most a nápolyi régészeti múzeumba szállították. A hatóságoknak sietniük kellett, nehogy a maffia kezére jusson a szobor - írja a croatiantimes.com.

A rendőrség szóvivője elmondta: tudták, hogy létezik a szobor, és keresték is, de eddig nem volt információjuk arról, hogy merre lehet. A Campania su Web internetes lap szerint a felderítésben a nápolyi és pompeii kutatásokkal megbízott régészek is részt vettek.

Feltételezések szerint a szobor Fuorigrotta legfontosabb római emlékeinek egyikénél, a Crypta Neapolitana alagút közelében állhatott az ókorban.

A Crypta Neapolitana egy hétszáz méter hosszú alagút, amely a mai Fuorigrottát (illetve egy ahhoz közeli települést) kötötte Nápoly többi részével. A városnegyed olasz neve is azt jelenti, hogy az "alagúton túli" (fuori della grotta) részről van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!