szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Bármit is teszünk, bárhogyan is figyelünk, a számítógépünk olyan, mint egy porszívó; előbb-utóbb tele lesz odabent...

Bármit is teszünk, bárhogyan is figyelünk, a számítógépünk olyan, mint egy porszívó; előbb-utóbb tele lesz odabent „porcicákkal”. Ennek oka a hűtés, a processzoron/videokártyán forgó lapátok keverik a levegőt, és a levegő bizony tele van porral. Egy csillogó-villogó gép pár hónap után úgy néz ki belülről, mint egy porzsák, függetlenül attól, mennyire tiszta a lakás/iroda, ahol használjuk.

 

Mindez esztétikailag nem különösebben zavaró, hiszen nem igazán látszik – sokkal nagyobb gond az, hogy a leülepedett por nem tesz jót a hűtésnek. Ha viszont a gépünk túlmelegszik, akkor a hibák széles spektrumára számíthatunk: lassabban futnak a játékok, lefagynak a grafikus alkalmazások, lassul a Windows stb. A legtöbb esetben egy egyszerű takarítással meg tudjuk oldani ezeket a problémákat, de mit tegyünk annak érdekében, hogy gépünk a lehető leghosszabb ideig maradjon tiszta? Persze megtehetjük, hogy vízhűtést szerelünk be – szerencsére azért vannak ennél olcsóbb és egyszerűbb megoldások is.

Egy igazán kirívó eset - ha ilyet látunk akkor már semmilyen trükk nem segít...

 

   1. Magasság – bizonyosodjunk meg róla, hogy számítógépünk a lehető legmagasabb helyen van tárolva: a por mindig a padló közelében a legkoncentráltabb. Egy PC tárolásához a létező legrosszabb hely a padló – tegyük mindig az asztalra és persze minél magasabbra.

   2. Takaró – mókásnak hangzik, de az egyik legjobb és legegyszerűbb megoldás: takarjuk le a gépet, amikor nem használjuk. Igaz, ettől még porosodni fog (hiszen le kell vennünk a takarót, amikor üzemel, ellenkező esetben túlmelegszik), de pár hetet/hónapot nyerünk, később kell nekiesnünk a nagytakarításnak.

   3. Törölgetés –  a por először mindig a gép külsejére ülepszik le (értelemszerűen a nyílások, illesztések közelében). Ha ezeket hetente egyszer letörölgetjük (száraz, vagy nagyon enyhén nedves ronggyal), akkor a por nehezebben talál utat a gép belsejébe. Törölgetés előtt persze áramtalanítsuk a gépet 

   4. Plusz ventilátor – helyezzünk be egy extra ventilátort: a szokásos ventilátorok gondoskodnak a hűtésről, az újonnan beszerzett pedig (ha jól állítjuk be) a hűtőventillátorok által beszívott port „kifújja” a gép szellőzőnyílásain. A ventilátor csak pár száz forint, és csak annyi dolgunk van, hogy áramot adunk neki a tápegységről, a beszerelése tehát roppan egyszerű.

És végül a legfontosabb: ha nem található a házon már alapból, akkor szerezzünk be egy szűrőt (filter). Ezeket a szűrőket többnyire porszívókhoz gyártják (van speciálisan PC-re készített is, de tökéletesen megfelel a porszívós változat is, ráadásul könnyebben beszerezhető).

Nincs más dolgunk, mint méretre vágni, majd gondosan eltakarni gépünk hátulján (vagy elején, ez a ház kivitelétől függ) a kis lapkákat. Ezzel elértük, hogy a levegő ugyanúgy áramlik, a gépünk tehát nem fog jobban melegedni, ellenben a por nem az alkatrészeken és a ventilátorokon, hanem a szűrőlapon fog összegyűlni.

Nincs más dolgunk, mint pár hetente lecserélni az elkoszolódott szűrőt. Ezzel a megoldással elég, ha évente három-négy alkalommal takarítjuk a gépet, míg szűrő nélkül bizony porszívózhatjuk a belsejét akár havonta is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!