szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Sokféle oka és módja van annak, hogy miért és hogyan akarjuk eltávolítani a hátteret egy-egy fényképről.

Sokféle oka és módja van annak, hogy miért és hogyan akarjuk eltávolítani a hátteret egy-egy fényképről.  A hogyanra adott első válasz természetesen a képszerkesztők királya, a Photoshop – oldalunkon is bemutattuk már, milyen lépések vezetnek el odáig, hogy eltűnjék egy fénykép háttere, és csak az előtérben lévő személy (arckép) maradjon a fotón.
Persze nem mindenkinek van Photoshop is a szoftverei között, ráadásul sokaknak valóban nincs is szükségük a Photoshop által kínált rengeteg fortélyra. És ez nem is gond, hiszen ma már számtalan ingyenes célszoftver is található a neten, köztük például az InstantMask, amellyel pillanatok alatt és igen egyszerűen távolíthatjuk el fényképeink hátterét (akár egy nem kívánatos személy képével együtt).

Egyszerű felület, még egyszerűbb kezelés

Miután letöltöttük a programot innen, az elindítása után egy valóban egyszerű felület fogad bennünket. Túl sok eszköz nincsen rajta, de persze hangsúlyozottan célszoftverről van szó.
Az Open gombra kattintva a szokott módon hívhatjuk be a manipulálni kívánt képet.  A fotóra az eltávolítási művelet előtt akár rá is zoomolhatunk, természetesen a nagyítóra (plusz szimbólumra) kattintva. Ezután klikkeljünk a zöld ceruzára, és rajzoljuk belülről körül vele a személyt, akit meg akarunk tartani a fotón. Következő lépésben a piros ceruzával kívülről rajzolunk, mintegy jelezve, honnan akarjuk eltávolítani a hátteret. Tény, hogy itt nem szabad sietnünk, hiszen a végeredmény azon múlik, mennyire voltunk pontosak.

Készül a nagy mű…

A program eszközsorának jobb szélső ikonjára kattintva bármikor megnézhetjük, hol is tartunk, s egy újabb kattintás után folytathatjuk a beavatkozást.

Itt azért még van mit szépíteni

Ha végül elégedettek vagyunk, a lemez szimbólumok (Save, illetve Save As) valamelyikére kattintva el is menthetjük a háttér nélküli fotót.
Aki úgy gondolja, hogy némi anyagi ráfordítást (nagyjából 30 dollárt) megér, hogy plusz funkciókkal ruházza fel az InstantMaskot, az töltse le magának az InstantMask Prót, s ez utóbbi programmal már vadonatúj hátteret is tehet a kivágott kép mögé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!