szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eltűnt az a titokzatos látogató, aki 61 éve minden évben felbukkant Edgar Allan Poe eredeti sírjánál, és tisztelete jeléül rózsákat és egy üveg konyakot hagyott a baltimore-i temetőben. Idén először ugyanis hiába várták a "Poe-tósztot" a látványosságra kíváncsiak, nem jött el a feketeruhás férfi.


1949 óta minden év január 19-én tűnt fel a titokzatos személy, aki A holló című költeménnyel világhírűvé vált Poe emlékét sajátos szertartásával őrizte. Jeff Jerome, az Edgar Allan Poe House kurátora a Baltimore Sunnak nyilatkozva értetlenségének adott hangott, mert az ismeretlen 61 év után idén először nem jelent meg a temetőben. A titokzatos alak éjfél és hajnali fél hat között szokott felbukkanni, hogy Poe születésnapjára emlékezzen. Ilyenkor rendszerint sokan várakoznak a temetőben, a szertartásra várva.

Időnként az ismeretlen letérdelt a sírkő elé, és rátette a kezét. Nem volt túl hosszú ez a rítus, inkább gyors, de megrázó - jellemezte Jerome ezt a "ceremóniát". (Poe 1809. január 19-lén született és 1849. október 7-én halt meg. Sírját gyorsan benőtte a fű, de később, 1875-ben új, előkelőbb helyre temették, miután egyetemi hallgatók gyűjtést szerveztek a költő földi maradványainak méltóbb elhelyezésére.)

Előfordult, hogy a titokzatos személy írott üzeneteket is hátrahagyott. 1993-ban például ezt írta: "Fáklyát továbbviszik." ("The torch will be passed.") Egy másik üzenet szerint a "hódoló" 1998-ban meghalt, és két fia folytatta a tradíciót.

A Poe-múzeum kurátora, Jerome most azt tervezi, hogy továbbra is figyelni fogja a sírhelyet január 19-én, legalábbis 2012-ig folytatja ezt a hajnali ügyeletet az évnek e nevezetes napján. 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!