szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy, a romániai Nagyszeben (Sibiu, Hermannstadt) irattárából a múlt század hatvanas éveiben előkerült okmány és könyv igazolja, hogy az űrrepülést lehetővé tett többlépcsős rakétát már 1551-ben is sikerrel alkalmazták. Sőt a harang alakú fúvókákat is.

A vonatkozó, Varia II 347. számú okmányra Doru Todericiu technikatörténész bukkant rá. Lényegében arról a Conrad Haas von Dornbach által írt és rajzolt, főleg rakéta- és tűzijáték-technikai, németnyelvű Kunstbuchról van szó, amely a "technikai tudományok művészetével" foglalkozik. A történész a románra fordított okmánykötegről Manuscriptul Sibiu címmel számolt be, szerzőként Conrad de la Sibiut jelölve meg. 

Conrad Haast a németországi Dornbachból Ferdinánd császár csapatainak tagjaként vezényelték a törököktől fenyegetett erdélyi szász közösség megsegítésére. (A mohácsi vész után időkben a törökök az ország sík közepe és onnan nyugat felé igyekeztek, a hegyes, de az osztrák császár birodalmakén kezelt Erdélyt elkerülték. Később is inkább fejedelemségként uralták, ám a szász közösséggel kesztyűs kézzel bántak. A szászokat a magyar királyok a XII-XIII. században telepítették be az akkor még szinte lakatlan Kelet-Erdélybe. II.Endre 1224-ben megerősítette kiváltságaikat és részleges önállóságukat is.)

Haas a szász központ, Nagyszeben gondnoka, pénztárosa és eszközmestere lett. Utóbbi minőségében a raktárakat, szerszámokat és a fegyvereket is felügyelte. Eszközmesterként feladatának tekintette a rakéták fejlesztését is, amelyeket a pattantyúsok, a tüzérek elődei kezeltek.  (Pattantyús alakulatok még a K.u.K. hadseregben is szolgáltak.)
    
Az akkori rakétákat főleg jelzőeszközként, iránymutatóként, tűzgyújtóként lőtték ki, lehetőleg minél magasabbra. Erre törekedve eszelte ki - a megtalált okirat szövege és rajzai szerint -, hogy ha a puskaporral töltött papírcső aljára egy kis harang alakú fémfúvókát erősít, akkor a lángsugár egyenletesen fúvódik hátra. A rakéta mellé erősített indítóléc pedig segít az egyenes emelkedésében.

Legfontosabb azonban, hogy úgy vélte: ha három rakétát erősít egymás fölé, a legalsó felemeli a szerkezetet, majd miután az égés eléri a másodikat, és meggyújtja azt, az első leválik. Hasonlóan indul be a harmadik "lépcső" is, ám mivel a levált első és második maradványait már nem kell hordoznia, ezért magasabbra juthat, mintha a hármat egymás mellé erősítve, egyszerre gyújtanák be. Lényegében tehát elsőként alkalmazta a többlépcsős rakétát. Felesége rémületére kísérletezett folyadékos hajtóanyaggal, nevezetesen a méregerős román pálinka, a cujka alkalmazásával is.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung honlapja szerint az ugyancsak onnan származó Hans Barth 1983-ben már Németországban írta meg Conrad Haas életét, és azt könyvalakban 2005-ben is kiadták. Érdekes, hogy a modern rakétatechnika és matematika tudósa, Herman Oberth szintén kötődik Nagyszebenhez, ott vetette papírra alapművét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!