szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átadták kutatóknak azt a ritka és csaknem teljes dinoszaurusz-csontvázat, melyet Montanában több mint két éve egy magánembertől loptak el, és azóta bizonyítékraktárban tartottak.

A Dél-Dakota állambeli Black Hills Geológiai Kutatóintézet tudósai szerint a 70 millió éves, pulyka nagyságú ragadozó új raptorfajt képvisel. Peter Larson, az intézet elnöke elmondta, hogy bár az állat kicsi volt, meglehetősen vérszomjas ragadozó lehetett. Hozzátette: ritkaságnak számít, hogy ilyen kistestű húsevő dinoszauruszt találnak.

A kövületvadászok, akik a dinoszaurusz maradványait kiásták, a terület tulajdonosának tudta és engedélye nélkül vitték el. Nathan Murphyt, aki egy montanai farmról tulajdonította el a fosszíliát, emiatt tavaly hatvan nap börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Egy másik eljárásban 17 325 dollár megfizetésére kötelezték.

Az ítélet után a raptor maradványait átadták a terület tulajdonosának, Bruce és Barb Bruckernek, melyeket ők a kutatóintézetnek küldtek el. Az intézet szakemberei úgy vélik, májusig befejezik a csontvázon a munkát. Jelenleg két nagy múzeum érdeklődik a lelet megvásárlása iránt. Az intézet másolatokat is készít a maradványról, ezeket egyenként 12 500 dollárért bocsátja áruba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Nem jó ötlet felváltva használni az e-cigit és a simát

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

Tudományos kudarc: leállítják az egyik francia vakcinajelölt munkálatait

A rossz levegő visszafordíthatatlanul roncsolhatja a látást

A rossz levegő visszafordíthatatlanul roncsolhatja a látást