szerző:
techline.hu

„No digital delay - and some things can be written down that we're too shy to say… Send me an e-mail that says I love...

 „No digital delay - and some things can be written down that we're too shy to say… Send me an e-mail that says I love you” – énekli a sláger. Jelentése nagyjából: „Nincsen késlekedés és várakozás, ráadásul olyan dolgokat is le tudunk írni, amiket szégyellünk kimondani.” És persze a végére az elmaradhatatlan refrén: „Küldj egy e-mailt, amelyben leírod, hogy szeretsz.”

Az e-mail a legrégebbi (a története 1965-ben kezdődik) és mai napig legnépszerűbb netes kommunikációs forma, és semmi jel sem mutat arra, hogy veszélyben lenne a trón: még a rengeteg spam, illetve a trónkövetelő Wave vagy csetes megoldások sem tudták megszorongatni a jó öreg elektronikus levelet. A levelezéshez azonban szoftver kell; lássuk tehát a Cnet adatai alapján, melyik az öt legnépszerűbb levelezőprogram!

5. Outlook
Ezt a szoftvert senkinek nem kell bemutatni: a Microsoft Outlook irodai és céges körökben a mai napig a legelterjedtebb levelezőkliens. Legyünk akár Linux- vagy Mac-rajongók, egyet el kell ismernünk: az Outlook valójában egy remek kis szoftver, sok szolgáltatással és áttekinthető felülettel.

A sikerében persze az is közrejátszik, hogy már 1990-től az Office-csomag része, valamint az is, hogy sok munkahelyen egyszerűen ez van telepítve a gépre és kész. Különösen népszerű az Outlook naptár szolgáltatása. A folyamatos verziószám frissítésekkel és a levelező biztonsági foltjainak tömködésével a Microsoft gondoskodik arról, hogy ez a népszerűség ne is csökkenjen.

4. Postbox
Meglepő, hogy a Postbox fizetős szoftver lévén, képes megelőzni a listában az ingyenes Eudórát és hasonló klienseket. Ennek az oka az lehet, hogy egyrészt külföldön nem akkora érvágás harminc dollár (kb. hatezer forint) egy szoftverért. Igaz, a legtöbb országban nem is napi harminc dollárt keresnek, hanem óránként harminc dollárt, de ez most nem tartozik ide… A Postbox az ingyenes Thunderbird alapjaira épül, egészen pontosan a Mozilla nyílt forráskódjára. Olyan alaposan át van azonban írva, hogy felhasználó legyen a talpán, aki észreveszi a Thunderbird-alapokat.

Egy dolog árulkodik csupán: néhány Thunderbird-kiegészítő Postbox alatt is működik. A Postboxnak egyaránt van Windows- és Mac-verziója is, az elterjedésében ez is nagy szerepet játszott. Ráadásul valóban nagyon jó kis levelező: kereshetünk külön csatolmányra, feladóra, névre, szövegre, dátumra, csatolmány-kiterjesztésére stb. Gyárthatunk e-mail-összefoglalókat (ezek automatikusan kiveszik a levelekből a neveket, telefonszámokat, időpontokat stb.), valamint „füles” megoldásának köszönhetően, a Postbox a világ legáttekinthetőbb levelezője. 

3. Apple Mail
A Macintosh nem mindenütt számít  „csodabogárnak” – nálunk igen, de például az Egyesült Államokban szinte minden második felhasználónak vagy cégnek Apple gépek vannak az asztalain. Így került a listára az ingyenes Apple Mail (sokszor csak „Mail” néven emlegetik).

Legjobb tulajdonsága, hogy webes levelezőkből és persze egyéb mail-szerverekről is képes nagyon egyszerűen összegyűjteni a leveleinket, így tulajdonképpen egy szoftvert használva elérhetjük az összes e-mail címünket, legyen az webmail vagy hagyományos e-mail. További funkcióira is a szokásos Apple megközelítés jellemző: letisztult, gyors, semmit nem kell állítgatnunk benne, így nem a szoftverrel, hanem valóban a levelezéssel foglalkozunk.

2. Gmail
Nem számít levelezőkliensnek, legalábbis nem a szó hagyományos értelmében; hiszen nincs a gépre telepítve. A szolgáltatásai azonban képesek versenyezni bármelyik hagyományos e-mail szoftverrel (sőt!), így nem csoda, hogy a lista második helyére került. Hatalmas sikerében valószínűleg az is közrejátszik, hogy a Google gyakorlatilag korlátlan tárhelyet biztosít leveleink számára.

1. Thunderbird
Ingyenes, minden platformra létezik (Windows/Mac/Linux), a legtöbb nyelven (köztük magyarul is) elérhető, van hordozható (portable) verzió is, és folyamatosan frissítik. Létezik ennél jobb? Nos nem, ezért is lett a lista első helyezettje a Mozilla levelezője.  Nem utolsó szempont, hogy a Thunderbirdhöz (akárcsak testvére, a Firefox esetében) rengeteg ingyenes kiegészítést készítenek a rajongók.

Ebből adódik, hogy elméletileg nincsen olyan funkció, amelyet a Thunderbird ne tudna – hiszen ha valamelyik hiányzik, csak keresnünk kell egy kiegészítést. Így integrálhatunk a levelezőnkbe kismillió naptárat, zenelejátszót, keresőt, spam- és reklámszűrőt, mókás automata válaszokat előállító mesterséges intelligenciát, egérparancsokat (gestures) és még ki tudja mi mindent.

A kiegészítők önmagukban persze nem lennének képesek sikerre vinni egy levelezőt, a Thunderbird azonban a már jól megszokott Mozilla-minőségben érkezik. Apró méret (6 MB), szinte soha nem fagy le (Linuxon és Macen valóban soha), konfigurálni és használatba venni pedig szinte gyerekjáték. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egymillióra perelte Tiborcz Karácsonyt

Egymillióra perelte Tiborcz Karácsonyt

Kovács Zoltán elmondta, Borkaira utalt-e Orbán a kongresszusi beszédében

Kovács Zoltán elmondta, Borkaira utalt-e Orbán a kongresszusi beszédében

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Baranyi Krisztina nyerésre áll Ferencvárosban

Korhut bombagóljával nyert Magyarország Azerbajdzsán ellen

Korhut bombagóljával nyert Magyarország Azerbajdzsán ellen

Másfél óráig tart eljutni a jófejségtől az összeomlásig

Másfél óráig tart eljutni a jófejségtől az összeomlásig

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott

Előkerült Borkai Zsolt, ő is leszavazott