szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy pulyka nagyságú, húsevő dinoszaurusz, a Sinosauropteryx színét sikerült elektronmikroszkóppal megállapítaniuk a tudósoknak - adta hírül a National Geographic.


A Nature tudományos magazinban publikált cikk szerint ez az első alkalom, hogy sikerül egy dinoszaurusz valódi színét megállapítani, méghozzá tudományos módszerekkel. (A National Geographic - amely számos képet és illusztrációt is közöl - megemlíti, hogy a madarakat leszámítva érvényes ez a megállapítás, vannak ugyanis olyan paleontológusok, akik a madarakat is a dinoszauruszok közé sorolják.)

A Sinosauropteryx nevezetes élőlény: ez volt az első dinoszaurusz, amelyről megállapították, hogy tollai, illetve emberi hajszálakhoz hasonló filamentumai voltak. Ezt az ősállatot, illetve maradványait Jihszian (Yixian) területén találták meg Északkelet-Kínában, 1996-ban. A Liaoning tartománybeli ásatáskor 130-123 millió évvel ezelőtti geológiai rétegekben bukkantak rá a leletekre. Időközben az ásatási helyszínen még számos hasonló tollas ősállat maradványait találták meg.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint a Sinosauropteryx színét sikerült megállapítani. A palontológusokból és más szakértőkből álló kutatócsoport szerint vöröses árnyalatú, narancssárga színű tollai, és "szőrszálai" lehettek az ősállatnak. Ezek a hátán húzódtak végig, egészen a csíkos farkáig. A csíkos farok feltehetően azért volt "hasznos" a dinoszauruszoknak, mert "udvarláskor" felkelthette a figyelmet - vélik a kutatók.

A kutatási eredményre úgy jutottak, hogy pigmenteket tartalmazó melanoszómákat (sejtszervecskéket) tanulmányoztak elektronmikroszkóppal a tudósok.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál

Magától világító futurisztikus kerékpárút készült Esztergomnál

Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

Görögország ünnepel: hosszú időre rács mögé kerülnek a neonáci maffia tagjai

EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség

EU-pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség