szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Leginkább a született gyógyító képességek létezésében, a legkevésbé a földönkívüliekben és a szellemekben hiszünk - derül ki az Image Factory és a Tárki legújabb Társadalmi Klíma Riportjából, amely a magyar társadalom ezoterikus jelenségekhez való hozzáállását vizsgálta.

Az ezer fő részvételével készült kutatás szerint a korcsoportok között nincs jelentős eltérés a természetfelettire való érzékenység tekintetében - bár a fiatalok kis mértékben fogékonyabbak a témára -, azonban a nemi hovatartozás döntő: leginkább a nők hisznek az ezoterikus jelenségekben. Az iskolai végzettség csak négy vizsgált ezotériafajta esetében hat erősen, és a hatás ezekben az esetekben sem azonos irányú. Míg a sorsba és a jövendőmondásba vetett hit csökken az iskolai végzettség növekedésével, addig a halál utáni élet és az UFO-k esetében a közepes szintű iskolázottság (nyilván a nők magas arányával összefüggésben) hajlamosít az ezotériára.

A politikai választási hajlandósággal az ezotéria sajátos módon függ össze: azok hajlamosabbak a természetfelettivel foglalkozni, akik nem biztosak benne, hogy részt vesznek a választásokon. A kutatók az ezotéria hét különböző formájának elfogadottságát ötfokú skálán (1: egyáltalán nem hisz benne, 5: teljes mértékben hisz benne) vizsgálták. A született gyógyítók létében való hit érte el a legmagasabb, 3-as értéket, ezt követi a sorsszerűségben (2,8), a jósokban (2,7), a horoszkópban (2,6) és a halálon túli életben (2,5) való hit. Ennél kevesebben vélik úgy, hogy léteznének UFO-k és szellemek (2,2 és 2,1).

A megkérdezettek 40 százaléka vélekedett úgy, hogy élnek született gyógyítók; 31-31 százalék hisz abban, hogy előre meg van írva a sorsunk, és hogy vannak, akik meg tudják jósolni a jövőt. (A nők 22 százaléka járt már jósnál.) Az emberek egynegyede véli úgy, hogy a fizikai halál után is van élet, valamint hogy a horoszkóp kihat a természetünkre és a mindennapjainkra.

Végül 16 százalék gondolja úgy, hogy létezik földönkívüli civilizáció, és hogy bizonyos halottak szellemként tovább élnek a Földön. (A megkérdezettek 4 százaléka állította, hogy már találkozott szellemmel, 2 százalékuk pedig földönkívüli lénnyel.) 

A hét ezotériatípus elfogadása közötti korreláció erős: aki az egyikben hisz, az nagy valószínűséggel a többiben is. Ez a kutatók szerint azt sejteti, hogy az ezotéria elfogadása valamiféle világnézet. A sors erejébe, illetve a jövendőmondásba vetett hit az átlagosnál erősebben van jelen a mintába került kisszámú cigány kisebbség körében (3,2 és 3,3 átlagpont), illetve azoknál, akik szerint a jövőben sokkal rosszabb lesz családjuk anyagi helyzete, mint jelenleg (3-3 átlagpont). Bár az ezotéria a könyvpiacon és az internetes felületeken is egyre népszerűbb, a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az ezotéria a magyar társadalom mindennapjainak még nem része.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?

Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

10 fokos lehűlés jön

10 fokos lehűlés jön