szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Üstökös helyett aszteroidák ütközését látták csillagászok januárban. Most a Hubble-űrteleszkóp igazolta a korábbi feltételezéseket.

A hvg.hu is beszámolt arról néhány hete, hogy rejtélyes objektumot észleltek amerikai csillagászok január 6-án: az égitest részben üstökösökre, részben aszteroidákra hasonlított, és képet is készített róla a Lincoln Földközeli Asztroida-kutató program (LINEAR). A LINEAR az USA légiereje és a NASA kooperációjában, a híres amerikai műszaki egyetem, a MIT keretei között működik.

A LINEAR a Földtől 250 millió mérföldre lévő aszteroida-övezetben figyelt meg különleges jelenséget. A csillagászok akkor vitatkozni kezdtek azon, hogy történt-e hasonló eset az univerzumban, vagyis összeütközhetett-e két aszteroida. Most közölték viszont a Hubble űrteleszkóp képeit ugyanerről a jelenségről, és ebből arra következtettek a kutatók, hogy valóban aszteroidák ütköztek, nem üstökös keveredett az aszteroida-övezetbe.

Az aszteroidák ütközése
© Wikipedia


A Hubble képein jobban kivehető, hogy az egyik aszteroida szinte felrobbant, és töremlékei képeztek olyan porfelhőt, amelyet általában üstökösök nyomában láthatók. 

Az üstökösök hatalmas elliptikus köröket írnak le, közel kerülve a Naphoz, és gázokból, illetve porból álló felhőt húznak maguk után. (Ennek oka, hogy a felszínükről jég szublimál, párolog, és így por is leválik róluk. Az aszteroidák ezzel szemben sokkal inkább a körhöz hasonlító pályán keringenek a Nap körül.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Ónody Gomperz Tamás: A választás tragikus szabadsága a járványban

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

Sportos dízel: itt a 341 lóerős Audi SQ5 Sportback TDI

280 lovas új csúcsmotort kapott a Skoda Superb

280 lovas új csúcsmotort kapott a Skoda Superb