szerző:
techline.hu

A HMX-H204 a Samsung egyik legújabb üdvöskéje.

A HMX-H204 a Samsung egyik legújabb üdvöskéje. A kamera fő érdekessége, hogy SSD meghajtóval szerelték (több változatban kapható, a H204-ben 16 GB-nyi tárhely rejtőzik, míg a H205-ben 32 GB-ot találunk), amelyet kiegészíthetünk még SD/SDHD memóriakártyával is. Így a merevlemezes kamerákhoz képest kicsit mostohábban bánhatunk a vele, és viszonylag tekintélyes méretű tárhely áll rendelkezésünkre még akkor is, ha kihasználjuk a kis kamera HD minőségű rögzítési lehetőségét. A maximális minőség 1080/50i, de rögzíthetünk 720/50p vagy 576/50p formátumban is, attól függően, hogy éppen a nagyobb felbontásra vagy inkább a mennyiségre hajtunk. Ezen még finomíthatunk háromféle videominőség beállítással is (Super fine, Fine, Normal). A képminőségre egyébként nem nagyon lehet panaszunk, még mostoha fényviszonyok között is meglepően jól teljesít a kis Samsung, amiben valószínűleg nagy szerepe van az új BSI CMOS szenzornak is. Ezt még sikeresen párosították egy jól működő optikai képstabilizátorral, így állvány nélkül is egészen jó felvételeket készíthetünk, a kézremegést szinte tökéletesen kiszűri (kifejezetten „rángatózni” kell, hogy kicselezzük).

Természetesen minél jobban ráközelítünk valamire, annál kevésbé tudja ellensúlyozni a képstabilizátor a remegést, és mivel 20-szoros optikai zoomot kapunk, az ember hajlamos ezt kihasználni. A közelítés/távolítás sebessége a felső részen elhelyezett gombbal több fokozatban szabályozható, de fix zoom sebességgel elérhető a funkció az LCD panel melletti gombokkal is.

Kényelmes használat
Igaz is, a 2,7”-os kijelző a kor divatjának megfelelően érintőképernyős, és ha nem is óriás, de jól látható, a menürendszert pedig nagyon kényelmesen lehet használni. A legfontosabb beállítási lehetőségeket a kijelző mellett is elérjük a gyorsmenü gombbal, a többit pedig az érintőképernyőn babrálhatjuk a Menü gomb megérintésével. A kijelző könnyen forgatható előre is, ilyenkor a képet is automatikusan megfordítja.

Az érintőképernyőt kihasználó touch-fókusz funkció is van, vagyis arra fókuszál a kamera, amit a „kijelzőn keresztül” megérintünk. Egyébként az autofókusz funkció is egészen „jó felfogású”.
A készülék számos előre definiált beállítással segíti a felvételkészítést, így például a fehéregyensúly beállításával. A megfelelő mód kiválasztását rábízhatjuk a készülékre is (SmartAuto mód), de választhatunk mi is a körülményeknek megfelelő programot, vagy akár manuálisan is beállíthatunk mindent.

A legfontosabb lehetőségeket egy gombnyomással elérjük

Van Time Lapse funkció is, így akár egy egész napot is megörökíthetünk, hogy azután pár percben lejátsszuk az aznapi eseményeket. Pár képi effekttel, illetve opcionális fade in/out áttűnésekkel pedig külön program nélkül is konyhakészebbé tehetjük a felvételeket.

Time Lapse funkció

A Smart Auto módhoz és az optikai képstabilizátor bekapcsolásához külön gombokat kapunk a készülék oldalán, amelyeket a kijelző felnyitása után érhetünk el. Ugyanitt találjuk egyébként az AV, HDMI és USB csatlakozókat is (mindegyikből a kisebb változatot).
Mi ide tettük volna a módválasztó gombot is, amelynek a segítségével a lejátszási és felvételi funkciók között váltogathatunk, mert a zoom gomb mögött elég rizikós helyen van: könnyű véletlenül megnyomni, ami több másodperces kiesést okoz, és így lemaradhatunk eseményekről.

Fontos funkciók gombjai és a csatlakozók

Van külön exponáló gomb a fényképek készítéséhez is, mivel a kamera 4,7 megapixeles digitális fényképezőgépként is használható. Ahogy az lenni szokott, nem készít olyan minőségű fotókat, mint egy fényképezőgép, de ha gyorsan kell, kéznél van.

Ha standby módban tartjuk a kamerát, akkor a kijelző oldalra nyitásakor szinte azonnal felvételre kész (ez alól nálunk csak néha volt kivétel, mivel a tesztpéldány állandóan fontosnak tartotta közölni, hogy ő nem végleges készülék).

Majdnem tökéletes
A HMX-H204 tehát sok szempontból jól sikerült kis kamera, ám korántsem voltunk ennyire elégedettek a hangminőséggel. Mivel tesztpéldányról van szó, nem merjük kijelenteni, hogy ez a boltokba kerülő példányoknál is így van, de a nálunk járt készülék kicsit zajosan rögzített: ha nem is hangos, de jól kivehető búgást lehet hallani a felvételeken.
Ez egy meglehetősen bosszantó probléma, ennyi jó tulajdonság mellett.

Akadnak persze hiányosságok is, például beépített lámpát, vakut egyáltalán nem találunk a készülékben, ami azért néhány esetben bizony jól jönne. Nem csatlakoztathatunk külső mikrofont és külső fényforrást sem.

Remek kis családi kamera!
Családi események, kirándulások, nyaralások megörökítésére a HMX-H204 több, mint tökéletes! Kényelmesen hordozható (nemcsak kicsi, de a lencsevédelemről is gondoskodtak, külön gombbal elhúzható kis műanyag lapocskákkal). Az SSD meghajtónak köszönhetően elegendően nagy beépített tárhelyet kapunk, ráadásul így a kamera fogyasztása is kedvezőbb, mintha merevlemezt kapott volna. Ha kifogynánk a helyből, még mindig ott az SD/SDHC bővítőhely. A kamerával készített felvételek mondhatni tálalásra készek, hiszen MP4 formátumban (h.264) rögzít, így az USB-n keresztül történő átmásolás után szinte minden rendszeren rögtön megnézhetjük a felvételeket, illetve kapásból feltölthetők a Youtube-ra is (utómunka szempontjából persze nem ez a legelőnyösebb formátum, de otthonra még ebben az esetben is tökéletes). Minta videót és néhány fotót eredeti változatban innen lehet letölteni.

Felbontások

A Samsung új H sorozatában több változatot is találunk, így van 8, 16 és 32 GB-os SSD-vel szerelt verzió, illetve olyanok is, amelyekben nincs beépített tárhely, hanem SD/SDHC kártyákkal használhatók.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A legmocskosabb kampány után sportszerűen búcsúznak a fideszes polgármesterek

A legmocskosabb kampány után sportszerűen búcsúznak a fideszes polgármesterek

Új találmány a mesterséges vér, bármilyen vércsoportú ember kaphatja

Új találmány a mesterséges vér, bármilyen vércsoportú ember kaphatja

Hosszú nevet vált a Vodafone

Hosszú nevet vált a Vodafone

Országszerte megrohanták a rendőrök a Kreml fő ellenségének számító Navalnij irodáit

Országszerte megrohanták a rendőrök a Kreml fő ellenségének számító Navalnij irodáit

Radar 360: Tarlós nem bánja a vereséget, Borkait lemondatnák

Radar 360: Tarlós nem bánja a vereséget, Borkait lemondatnák

Marad a napos, száraz idő

Marad a napos, száraz idő