szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Igazán jól persze csak a profi lemezlovasok tudják művelni ezt a műfajt, szerencsére azonban semmi nem gátol meg...

Igazán jól persze csak a profi lemezlovasok tudják művelni ezt a műfajt, szerencsére azonban semmi nem gátol meg minket abban, hogy néha egy-egy profi szoftver segítségével mi is „belekontárkodjunk” a zene- és videoklip-készítésbe. A VirtualDJ egy profik által is előszeretettel használt szoftver – pl. Carl Cox is ezzel a programmal készíti előadásait. Az Atomix jóvoltából most bárki kipróbálhatja a legújabb próbaverziót – keverésre fel!

Bár sok ilyen-olyan szoftver található  a neten, ami képes egymásra keverni MP3 fájlokat, igazán jó mixeket nem tudunk akármilyen program segítségével előállítani. Szerencsére a VirtualDJ tartalmazza az ún. BeatLock Engine-t, ami abban segít, hogy bármit is keverünk bármire, a tempó mindig ugyanaz marad. Ráadásul az úgynevezett loop-okat (magyarul talán huroknak lehetne fordítani, ezek lényegében ez-egy zeneszám ismétlődő darabkái) is automatikusan finomhangolja. Elég, ha nagyjából kijelöljük melyik részt akarjuk használni, a szoftver szépen „simára gyalulja” az illesztéseket.

 Persze mit sem ér az egész móka, ha nem tudnánk használni a scratch-eket, azaz a bakelitlemezek húzogatásával keletkező effektusokat. Nos, bár nem igazi bakelit, hanem a virtuális, a szoftverben erre is van lehetőségünk: kapunk két nagydarab virtuális lemezjátszót, amit aztán facsarhatunk kedvünkre, ráadásul bármennyire is elengedjük magunkat, a már említett Beatlock miatt a zenénk soha nem fog kiesni a ritmusból. Kis túlzással még egy gyerek is képes élvezhető mixeket készíteni, persze nem lett belőlünk Freddie Mercury, de sikerélménynek nem utolsó.

 Elkészült műveinket természetesen elmenthetjük vagy CD-re írhatjuk: a szoftver legjobb szolgáltatásai azonban inkább az online publikálásban mutatkoznak meg. Ha regisztrálunk valamilyen ingyenes online stream-szerveren, akkor egyszerűen elkészíthetjük saját rádióadásunkat (ha van mikrofonunk, akkor még beszélhetünk is a hallgatókhoz), sőt egy kattintással tölthetünk fel különböző online megosztókra is (pl. Youtube). Ha pedig úgy döntöttünk, hogy ebből akarunk megélni, nincs más hátra, mint beszerezni egy óriási kivetőt vagy TV-t, és a szoftver máris nyomatja nekünk a videoklipeket (természetesen ritmusra), csak egy-két előre elkészített vagy netről levadászott DivX vagy MPEG fájlocska kell, de akár DVD filmeket is küldhetünk a kivetítőre.

Ha a videókat is kevergetni és vágni akarjuk, akkor már kicsit nehezebb dolgunk lesz, szerencsére a szoftver tartalmaz egy részletes betanító súgót, ahol elmagyarázzák a lépéseket. A klipekhez ingyenes letölthető effektusokat és feliratokat is találhatunk, ha pedig további hangeffektusokra vágyunk (pl. vocoder), azokat is megtaláljuk a fejlesztők honlapján, kiegészítők formájában.

A szoftver felülete DJCupy jóvoltából magyarul is elérhető, csak le kell töltenünk a nyelvi fájlt, sajnos ez csak azután válik elérhetővé, hogy megvettük a szoftvert.  Virtual DJ letöltés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Legyél te is DJ!

A dologhoz első nekifutásra nem is kell más, csak a Disco XT, amely fut Windows és OS X alatt...

techline.hu Tech

Házi zenestúdió

A legtöbb hangfelvétel úgy készül, hogy mondjuk a dobos hétfőn eljátssza...

techline.hu Tech

Zenélő traktor

A hagyományos módszerhez ragaszkodó DJ bakelit lemezekkel és CD-kkel, valamint egy...

techline.hu Tech

Renoise

A Renoise, egy ún.

techline.hu Tech

Voice Candy

A Voice Candy a felvett hangot nyolcféle módon képes eltorzítani, ami így elsőre...

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Magyarországon 9 millió forint felett nyit az új kombi VW Golf

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Indul az új karácsonyi dalok rohama

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”