szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magzati agy méhen belüli fejlődésének egy fontos ponton történő késése magyarázhatja, miért nem kedvelik az átkarolást az autizmussal élő emberek - idézte a BBC hírportálja pénteken az Edinburghi Egyetem kutatóinak megállapítását.

A Neuron című tudományos szaklapban közzétett tanulmányukban arról számolnak be a kutatók, hogy az ilyen zavarral élő emberek fizikai érintésre való hiperérzékenységét az érintésért felelős agyterület "huzalozásának" késői kialakulása okozza.

Az egérkísérletekben olyan állatokat használtak, amelyeknek úgynevezett törékeny X-szindrómájuk volt. Ezt az állapotot az X nemi kromoszómán lévő génmutáció okozza, a rendellenesség szellemi visszamaradottsághoz vezet. A szóban forgó gén egy fehérje termelődését befolyásolja, amely további, az agyi szinapszisok felépítésében közreműködő fehérjék képződését irányítja.

Mivel a fiúknak csak egy X kromoszómájuk van, ezért őket általában súlyosabban érinti az állapot, melyet az autizmus ismert okai közül a vezető helyre sorolnak a szakemberek. A szellemi visszamaradottságon túl hiperaktivitás, érzelmi és viselkedési zavarok, szorongás és hangulatingadozások léphetnek fel. Ehhez járulhat még a szemkontaktus kerülése, valamint az érintésre és hangokra való túlérzékenység. A kutatók a vizsgálat során rögzítették a tüneteket mímelő génmódosított egerek agyának elektromos jeleit. Megállapították, hogy az agykéreg érző központjaiban a kapcsolódások érése későn zajlott. Az időzítésnek ez a csúszása dominóhatás-szerűen okozta a későbbi problémákat az agy fejlődésében. 

A vizsgálat azt is feltárta, hogy az agyi kapcsolódások kialakulása korábban zajlik, mint eddig gondolták, a magzati fejlődés félideje táján. Peter Kind kutatásvezető szerint az új információ arra is lehetőséget ad, hogy megfelelő időpontban alkalmazzák a terápiás lehetőségeket.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Karrier

Cég autista alkalmazottakkal: ki vállalja?

Egy dán számítástechnikai cég negyven autista munkavállalót foglalkoztat. A vállalat vezetője szerint kiaknázatlan munkaerő-forrást jelentenek az autista felnőttek, ám helyzetük Európa-szerte kedvezőtlen.

hvg.hu Tech

Egyre több gyermek autista, mondják amerikai tudósok

Minden százötvenedik amerikai gyermeket diagnosztizálhatunk az autizmus valamely típusával, állították korábban amerikai kutatók, egy nemrégen publikált új vizsgálat azonban azt mondja: a jelenség jóval gyakoribb - írja a U.S. News.

Voksturizmus: több nyomozás is folyik még fiktív lakcímbejelentések miatt

Voksturizmus: több nyomozás is folyik még fiktív lakcímbejelentések miatt

Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat

Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását