szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nemrég adtunk hírt a Google Zümmjéről, amelynek segítségével a cég immár a Twitter és részben a Facebook babérjaira is...

Nemrég adtunk hírt a Google Zümmjéről, amelynek segítségével a cég immár a Twitter és részben a Facebook babérjaira is tör. Persze az egész amolyan „guglis” megközelítéssel, vagyis integrálva a Google egyéb szolgáltatásaival, ez esetben a Gmaillel.
Azt, hogy ez tetszik-e avagy sem, mindenki döntse el maga. Sok lelkes Twitterező próbálkozik most a Zümm lehetőségeivel, aki pedig eddig nem foglalkozott hasonló dolgokkal, de volt Gmail fiókja, lehet, hogy épp most érez majd rá a közösségi élet ízére. Ízlések és pofonok ugyebár...
Mi most nem akarjuk sem megkérdőjelezni a Zümm létjogosultságát, sem buzdítani a használatára. Viszont adunk néhány apró tippet azoknak, akik elkezdtek ismerkedni a rendszerrel.

Firefox és Chrome pluginek
A Zümm könnyedén elérhető a Gmail fiókunkból, de ha ennél is egyszerűbben szeretnénk olvasni ismerőseink „zümmögéseit” és Chrome-ot használunk böngészésre, letölthetünk praktikus Zümm plug-ineket is. Ilyen a Chrome Buzz. Ezzel csak megnézni tudjuk a friss üzeneteket, de azt bármikor, egyetlen kattintással, anélkül, hogy ehhez el kellene navigálnunk a Gmail vagy a Zümm oldalára. A Google Buzz Pad még ennél is tovább megy: ezzel nemcsak olvashatjuk az üzeneteket, hanem akár mi is írhatunk újat.

Hasonlóképpen a Firefoxhoz is találunk kiegészítőt, igaz, ezzel nem tudjuk olvasni a friss bejegyzéseket, viszont egyszerűsíthetjük, ha egy linket szeretnénk ajánlani. A Buzz it! gombját elhelyezve az eszköztáron, egyetlen gombnyomással írhatjuk az üzenetet, a linket pedig automatikusan rövidítve kapjuk meg a szövegben.

Flickr, Youtube és Twitter integráció
Annak, aki eddig Twittert használt, nem feltétlenül kell ezentúl két helyre beírnia az üzeneteit. A Zümm ugyanis képes átvenni a Twitter bejegyzéseket, ha a „csatlakoztatott webhelyek száma:” linkre kattintunk az üzenetmező fölött. Itt megadhatjuk Twitter accountunkat, amelyből a rendszer ettől kezdve automatikusan átveszi a bejegyzéseket, és megjeleníti „zümmögéseink” között.
Ugyanígy a Flickr-re vagy Picasara feltöltött képekre vagy Youtube videóinkra is automatikusan felhívhatjuk a nagyérdemű figyelmét, ráadásul azokat a Zümm be is illeszti az üzenetekbe (ennyivel mindenképpen többet ad, mint mondjuk a Twitter).
Sőt, Google Reader megosztásainkat is automatikusan átküldhetjük a Zümmbe!

Mobil használat
A Zümm viszonylag kényelmesen használható iPhone-ról vagy androidos telefonokról. Ezeken néhány mozdulattal saját ikont hozhatunk létre a többi alkalmazás között, így pillanatok alatt elérjük a Zümm mobilra optimalizált webfelületét.

 

Zümmögés levélben
Ha mobilunk böngészőjében nem jelenik meg rendesen a felület, de tudunk például levelet küldeni a saját Google fiókunkból (erre azért a legtöbb modern telefon levelezőkliense képes), akkor a [email protected] címre küldve egy üzenetet az automatikusan megjelenik zümmögéseink között. Ha képet mellékelünk a levélhez, az is ott lesz az üzenetünkben.

Amúgy a fentebb említett Buzz it! Firefox plug-in is ezen az elven működik.

Szövegek formázása
Bár a Zümm saját szövegmezőjéhez nincsen formázási eszköztár, azért ha ki szeretnénk emelni egy szövegrészt, egyszerűen megtehetjük. A félkövér karakterek használatához a szöveget tegyük * jelek közé, míg a dőlt szöveghez a kívánt részt zárjuk közre egy-egy _ karakterrel.
Vagyis: *félkövér szöveg*, illetve _dőlt karakterek_

Zümmögések eltüntetése a levelezésből
Alapértelmezésben minden bejegyzésünkről kapunk egy értesítő levelet is Gmail fiókunkba, ami kissé idegesítő lehet. Ezek likvidálására létrehozhatunk egy szűrőt (Szűrők létrehozása link a Gmail webes felületén), amelynél a Tárgy mezőbe írjuk be: közzétett eleme, majd a Következő gombra kattintva jelöljük be A Beérkező levelek mappa átugrása opciót.
Ettől kezdve nem landolnak a felesleges értesítések az leveleink között.

Retweet
No, a Twitterrel ellentétben jelenleg nincs a Zümmben retweet, ellenben kérhetünk egy kattintással közvetlen linket minden egyes bejegyzéshez, így azt már könnyen megoszthatjuk másokkal.
Ehhez kattintsunk az adott bejegyzés jobb felső sarkában a lefelé mutató nyílat tartalmazó gombra, majd válasszuk a „Link ehhez a bejegyzéshez” lehetőséget. Voilà! Az máris megnyílik egy külön böngészőablakban, mi pedig kimásolhatjuk a linkjét, és beilleszthetjük egy új üzenetbe. Mondjuk érdemes előtte rövidíteni azt, de erre mutattunk korábban egy kattintásos lehetőségeket.

Kikapcsolás
Mivel lehet, hogy valakinek ez a leglényegesebb kérdés, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Zümm kikapcsolható.
A Gmail Beállítások menüpontjában, a Zümm fülre kattintva és a Google Zümm teljes kikapcsolása opciót választva teljesen megszabadulhatunk tőle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Keressen pénzt a Twitterrel!

Néhány éve még komoly viták zajlottak  arról, lehet-e (szabad-e) reklámozni a blogokban.