szerző:
Stiller Ákos
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A most 20. születésnapját ünneplő Photoshop program neve egybeforrott a képszerkesztéssel és -manipulálással. A szlengben a „fotosoppolt” kép egyet jelent a hamisított fotóval, sokszor nem alaptalanul.

A modern fényképezésben a fotó elkészítése csak az egyik eleme a képkészítésnek, a munka sokszor a számítógép mellett folytatódik tovább. Nem kell feltétlenül rosszra gondolni, hiszen a túl sötét fotók világosabbá tétele vagy méreteinek lekicsinyítése nem számít manipulációnak. A képmódosítás a fotó egyes részleteinek megváltoztatásától kezdődik, aminek ugyanúgy lehetnek fokozatai. Egy arc világosabbá tétele, a különösen zavaró, fehér részletek sötétebbé alakítása különböző módszerekkel az analóg, filmes korszakban is megoldhatóak – és általános elfogadottak – voltak a szakmában. A digitális korszakban a korábban rendkívül sok tudást és gyakorlatot igénylő műveletek lényegesen leegyszerűsödtek, és a lehetőségek is tágabbak lettek. Ma a Photoshoppal két ember arcát megcserélni egy fényképen rutinművelet, míg a múlt században egy bizonyos szempontból nyugodtan nevezhették a szakmája mesterének azt az ismeretlen retusőrt, aki Sztálin mellől tüntette el szorgalmasan a régi elvtársakat. Mennyi terhet levett volna a válláról a modern technika.

Wikipedia

Nehogy azt higgyük, hogy a kormányzati rendelések elmaradnak a modern korban, csak a végeredményen fedezhető fel sokkal nehezebben az utólagos beavatkozás. Az iráni illetékesek a rakétakísérleteik eredményét gondolták feljavítani az utólagos beavatkozással, amikor kiküldték a sikeres indítást bemutató fényképeket a világba. Egy rakéta nem indult el, így egyszerűen odamásolták a besült technikára a célpontjuk felé tartó tölteteket és azok füstjét. A sok füstből láng is lett nemsokára, amikor lelkes amatőrök rájöttek az interneten keringő képek hamisítására.

A füstfelhők, úgy látszik, a mai napig kemény diónak számítanak a képmanipulálók életében: a clone tool (a kijelölt részek másolására használatos Photoshop eszköz) túlzott használata vezetett Adnan Hajj tízéves karrierjének végéhez a Reuters hírügynökségnél. A Bejrútban dolgozó fotóriporter az izraeli bombázást nem találta elég drámainak a képén, így még pár füstfelhővel fokozta pusztítást bemutató tájképét. A szakmában nemcsak felháborodást, hanem értetlenséget is kiváltott a képmanipuláció, hiszen a füstfelhők megrajzolását valószínűleg egy lelkes amatőr is ügyesebben megoldotta volna. A hitelére kiemelten kényes hírügynökség nemcsak a fotót, hanem a fotóst is azonnal eltávolította.

Nagyobb vitát váltott ki tavaly, amikor a dán sajtófotóverseny zsűrije bekérte Klavs Bo Christensen képeit, mert képmanipulálásra gyanakodott. A nyers (raw) fotók megtekintése után vita alakult ki az ítészek között: bár egyértelmű volt az extrém képmódosítás, nehéz volt eldönteni, mi a megengedett a szakmában. A fotóriporter indoklása szerint a nyers képek nem a fotó végleges állapotát tükrözik, hiszen a lényeg a legfinomabb részletek megörökítése, amelyeket a számítógép előtt életre lehet kelteni. A zsűri a kizárást az eredeti képen még nem látható színek túlzott megjelenésével indokolta.

A magyar sajtófotóversenyen a kiírás szerint a kép bármilyen részének a többitől különálló módosítása, illetve egyes képrészletek eltüntetése vagy a fotóra másolása kizárást von maga után. A World Press Photo megengedőbb: a szakmai normáktól eltérő módosítást tiltja. És hogy mi a norma? Erre visszatérhetünk a Photoshop 30 éves születésnapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

20 éves a Photoshop - 20 kínos kép

A szoftver nagy hatással volt a fényképészet, a művészet, a dizájn, a kiadványszerkesztés és a kereskedelem világára is. Ezt a tényt figyelmen kívül hagyva a Photoshop 20. születésnapja alkalmából összegyűjtöttük a legkínosabb baklövéseket, illetve egy-két agyonphotoshopolt képet.

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Karácsony: "Fércművet küldött egyeztetés helyett a kormány"

Karácsony: "Fércművet küldött egyeztetés helyett a kormány"

217 újabb áldozata van a járványnak

217 újabb áldozata van a járványnak