szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Nos, néhányan már biztosan kacérkodtak a gondolattal, hiszen az ötlet korántsem új. Régóta és sokan hódolnak az ún.

Nos, néhányan már biztosan kacérkodtak a gondolattal, hiszen az ötlet korántsem új. Régóta és sokan hódolnak az ún. Excel Art stílusnak, amikor valaki a népszerű táblázatkezelő celláit használja fel arra, hogy képeket gyártson. Kicsit hasonlít a dolog az Ascii Artra (erről itt írtunk és adtunk hozzá tippeket), csak itt nem a betűk és számok pontos elhelyezéséből áll össze a kép, hanem a megfelelő cellák méretezése és színezése nyomán.

Komoly művek, Excelben

Bár Excel Art a becsületes neve ennek a különleges művészeti ágnak, valójában nekifoghatunk akár az OpenOffice.org-ban is, vagy bármelyik kedvenc táblázatkezelőnkben, amely képes a cellák méretezésére és azok háttérszínének megadására. Az interneten számos kiindulási pontot találunk vagy kezdhetjük rögtön a maces Microsoft Office oldalán lévő tekintélyes gyűjteménnyel (ne tévesszen meg senkit, hogy maces oldalon van, az innen letöltött Excel táblázatok természetesen windowsos gépen is megnyithatók, sőt többnyire az OpenOffice.org Calc alkalmazása is helyesen nyitja meg ezeket).

Fotóból táblázat, egyetlen kattintással
Aki nem szeretne nulláról indulni a táblázatképek kreálásával, inkább csak néhány családi fotót alakítana át poénból, annak nem kell órákat szöszmötölnie a helyes cellaméretek és színek kikísérletezésével.

Gyors átalakítás

Az ExcelArt elnevezésű, ingyenes szoftver segítségével gyakorlatilag egyetlen kattintással készíthetünk táblázatot bármilyen fotóból, rajzból. Csak behívjuk a képet, és már készülhet is a táblázat. Illetve ha gondoljuk, változtathatunk a „felbontáson”, bár ilyenkor azért érdemes átgondolni, hogy a gigantikus táblázatok áttekintése és kezelése nem feltétlenül kényelmes.

Egy szokatlan Excel táblázat

A program egyetlen hátulütője, hogy egy telepített Excel 2007 kell hozzá (UPDATE 2010-02-26: az újabb, 1.1-es változat már a régebbi Excel verziókkal is működik!). Így ugyan maga a program személyes használatra ingyen van, de az Excel árát is beleszámolva azért már nem is nevezhető olcsónak az ilyesfajta művészet… De hát a festék és a vászon sincs ingyen. És akkor még az Excel-művészek egészen jól jártak, hiszen ha valaki hajlandó nulláról megrajzolni a képeket, akkor megússza az OpenOffice.org irodai csomag letöltésével, az meg még akár Linuxon is használható…

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Művészet az Excellel

A webtervezőként dolgozó Danielle Aubert érdekes kísérletbe kezdett.