szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szigorú halászati tilalomnak köszönhetően mára szinte teljesen regenerálódott az ausztráliai Nagy-korallzátony egyharmadának hal- és korall állománya - derült ki egy friss tanulmányból.

A világ legnagyobb élő organizmusának tartott korallzátony egyharmadán, vagyis mintegy 114 ezer négyzetkilométeren még 2004-ben alakították ki a halászatmentes övezeteket. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent friss tanulmány az elmúlt évek tudományos megfigyeléseit összegezve jutott arra az eredményre, hogy a védett zónák rendkívül nagy szerepet játszottak a korallrengeteg újjászületésében.

Az eredmények egészen lenyűgözőek" - mondta Laurence McCook, a tanulmány vezető szerzője. "A védett területek arányának növekedése nagyon jót tesz a tengeri élővilágnak, jó a halaknak és jó azoknak az embereknek is, akiknek a korallzátonytól függ a megélhetésük" - tette hozzá.

©

A tanulmányból kiderül, hogy a halászattól mentes területeken nem csak megnőtt a halak száma, de már a nagyobb testű fajok, így például a cápák is szívesen megfordulnak ott, és a korallokat is kevesebb káros hatás éri. "Ez egy nagyon fontos eredmény, nem csupán a zátony szempontjából, amelyet a korallok építenek, hanem a turizmus és a halászat szempontjából is, hiszen a koralldzsungel rengeteg halnak ad otthont" - mondta a szakember.

"Szerintünk mindez növeli a korallzátony értékét és valószínűleg hozzájárul a halászat hosszú távú fenntarthatóságához is" - tette hozzá McCook, a korallzátony tanulmányozással foglalkozó ausztrál kutatóközpont és a Nagy-korallzátony tengeri parkhatóságnak is a munkatársa. A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a korallzátonyra továbbra is fenyegetést jelent a globális felmelegedés.

A klímaváltozás következtében ugyanis növekszik a víz hőmérséklete és savtartalma is, ez pedig meggátolja a korallok növekedését, illetve a kifehéredésükhöz vezet. Utóbbi azt jelenti, hogy az apró korallorganizmusok - általában a magas hőmérséklet hatására - elpusztulnak, és nem marad belőlük más, csupán a fehér mészkővázuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!