szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Aki még nem találkozott vele, annak röviden összefoglalva, az Aperture egy non-destruktív fotószerkesztő, vagyis...

Aki még nem találkozott vele, annak röviden összefoglalva, az Aperture egy non-destruktív fotószerkesztő, vagyis anélkül babrálhatjuk a képeket, hogy az eredetin változtatnánk. Minden visszavonható, bármikor visszatérhetünk az eredeti változathoz. Ráadásul a programmal a fotóinkat is kényelmesen rendszerezhetjük.
Az Apple fotósok számára készült szoftverének korábbi változata számunkra közel sem tűnt annyira kiforrottnak, mint mondjuk az Adobe Lightroom 2.0. Számos funkció hiányzott belőle, emellett meglehetősen lassú volt. Ennek ellenére nem lehetett leírni teljesen, mert a felülete rendkívül kényelmesen használható, áttekinthető volt. A vérfrissítést sokan várták, és nemrég meg is érkezett az Aperture 3, mindenféle csinnadratta nélkül, mondhatni teljes csendben.
Pedig az új verzió igazán megérdemelné a figyelmet, mert ezúttal sikerült a kényelmes felhasználói felületet olyan eszköztárral ellátni, hogy valóban használható szoftvert kapjunk. Kicsit nőtt a sebesség is, és néhány extrát is belepasszíroztak az új verzióba.
Az Aperture 3 közel 200 újdonsággal érkezik az Apple szerint, de azért a valóban lényeges újdonságokat össze tudjuk számolni két kézen. Ám ezt korántsem lekicsinylően mondjuk, ez a néhány újítás ugyanis teljesen elkényezteti a fotók rendezgetésére, retusálására vágyó fotósokat.

Megszokott felület, komoly újításokkal
A fejlesztők különösebben nem nyúltak a felülethez, az Apple újabb szoftvereinél megszokott letisztult, ízléses külsőt és a korábbi elrendezést kapjuk, így nem kell mindent újratanulni.
A komolyabb gépek tulajdonosainak bizonyára nagy öröm, hogy immár 64 bites módban is használható az Aperture, így akár több terabájt memóriát is ki tudunk vele használni. A többség ebből mondjuk nem részesül, de ettől még jól érezhető gyorsulást fognak tapasztalni az új verziónál az elődökhöz képest.

A geotagging rendkívül népszerű

Az iPhoto használói több ismerős funkcióra is rálelhetnek az Apperture 3-ban. Az egyik ilyen a Faces, avagy az arcfelismerő funkció, amelynek köszönhetően pillanatok alatt leválogathatjuk azokat a képeket, amelyen egy adott személy szerepel. Praktikus és viszonylag megbízhatóan működő megoldás, különösen, ha vesszük a fáradságot, és rendesen „betanítjuk”.
A másik ismerős funkció a Places: a képek készítésének helyét láthatjuk térképen elhelyezve is. Az elhelyezés történhet automatikusan, ha az adott kép tartalmaz Geotag információkat vagy megoldhatjuk manuálisan is. Egyik sem különösebben időrabló, hiszen utóbbi esetben akár utcanévre is kereshetünk a Google térképén.

Modellek fotóinak kigyűjtése a gyűjteményből, egy kattintással

Maradjunk még a könnyed kategóriájú változásoknál: ha úri kedvünk úgy tartja, immár HD felbontású videoslideshow-kat kreálhatunk fotóinkból és videóinkból, feliratokkal, zenei aláfestéssel, és ha a fotókat vagy a videókat megosztanánk másokkal, akkor a programból közvetlenül küldhetjük fel azokat a Flickr-re vagy a Facebookra.
Aki pedig teljes képernyőn szeret dolgozni, annak ezentúl nem kell ugrabugrálni a különféle megjelenítési módok között, mert teljes képernyős munka esetén is eléri az összes fotót és szinte minden funkciót.
Egy fotós számára mindezek nagyon hasznos lehetőségek, ám valószínűleg sokkal többre fogják értékelni az Aperture 3 új eszközkínálatát.

Ecsetek és sablonok
Az Aperture 3 lényeges újítása a különféle új ecsetek integrálása. Ezek segítségével végre nemcsak a teljes képre vonatkozóan, hanem tetszőleges részleteknél javíthatjuk a bőrhibákat, az árnyalatokat, színeket, színcsatornákat. Nem lehet rá mást mondani: iszonyú kényelmesen oldották meg a használatukat.

Ecseteljünk...

Emellett persze az egész képre vonatkozó módosításokat is elérjük az Adjustments panelről, de az ecsetek igazi alkotói szabadságot adnak.
Aki nem szeretne sokat szöszmötölni, bizonyára értékelni fogja az Adjustments Presets gyűjtemény, amelyben előre definiált színelési lehetőségeket találunk, azonnali nézőképpel. Ennek a segítségével pillanatok alatt dinamikusabbá tehetünk mondjuk egy képet, és természetesen lehetőségünk van elmenteni saját, gyakran használt módosításainkat is, így később sokat gyorsulhat a feldolgozás. Ezeket ráadásul már importáláskor aktiválhatjuk, akár az összes behozott képre.

Elmerülhetünk a részletekben

Mindent egybevetve, lényeges és praktikus újdonságokat hozott az Aperture 3. Akit mind a 200 újdonság érdekel, megtekintheti azokat itt.
A program megjelenése azért nem ment teljesen problémák nélkül, aki például korábbi változatokból szeretne komplett könyvtárakat importálni, annak érdemes előtte szétnézni az interneten, mert ez nem mindig megy simán.

Előre definiált beállítások, nézőképpel

Mindenesetre nem kell zsákbamacskát vennünk, hiszen van 30 napos próbaverzió is a programból, az alábbi videókon pedig működés közben is láthatjuk a programot.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Fotóretusálás egyetlen kattintással

Több okunk is lehet arra, hogy az arcképünket közzétegyük a világhálón: fel szeretnénk például kerülni egy közösségi...