szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Hogy Whitney honnan fogja előteremteni a több mint ötmillió forintnak megfelelő összeget, az rejtély – de vajon...

 Hogy Whitney honnan fogja előteremteni a több mint ötmillió forintnak megfelelő összeget, az rejtély – de vajon egészen pontosan mi járhat a RIAA fejében az ilyen ítéletek kihirdetésekor? Persze lehet, hogy a pompomlányok jól keresnek az USA-ban, nem tudhatjuk… Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Whintey azóta már felnőtt (az ilyen perek évekig húzódnak), így már csak volt pompomlány, szóval elvileg kifizetheti a büntetést, ha minden évben félretesz egy-két ezer dollárt, és ezt nem hagyja abba kb. tizenöt évig.

Érdekes RIAA esetek voltak és lesznek is  – ki ne emlékezne a szintén súlyos dollárezrekre büntetett MP3-feltöltögető nagymamára, akiről később kiderült, hogy még számítógépe sincsen? (Az érdekes, de főleg röhejes RIAA ítéletekről már részletesen írtunk itt). De mivel is érdemelte ki a fotón látható esztétikus teremtés ezt a viszonylag szigorú büntetést?

Íme a bűnös - Whitney Harper, a zenekiadók ellensége

A múlt hét kedden jogerőre emelkedett ítélet szerint Whitney egészen pontosan 37 darab zeneszámot osztott meg barátnőivel. A saját elmondása szerint, „szeretem a zenét, de fogalmam sincs mit jelent a fájlcsere (file-sharing)”. Hogy a RIAA egészen pontosan hogyan talált rá, arról nem nyilatkoznak (valószínűleg szúrópróba), a lényeg, hogy Whitney minden „illegálisan cserélgetett” zeneszámért kétezer és hétezer dollár közötti összeget köteles kártérítésként befizetni. 

Mivel „lebukásakor” a hölgy még kiskorú (14) volt, a perrel megvárták, amíg büntetőjogilag felnőttkorba lép. Ms. Harper pillanatnyilag a texasi egyetem hallgatója, és saját elmondása szerint fogalma sincs arról, miből fogja kifizetni a büntetést.

Whitney valamennyire még szerencsésnek is mondhatja magát: a híres Jamie Thomas ügyben (ő szintén egy hölgy, úgy látszik a RIAA szereti a női felhasználókat üldözni) huszonnégy zeneszámért 1,92 millió dollárra perelték a felhasználót – később a jogerős ítéletben ebből már „csak” 54 ezer dollár lett, ám ez még mindig a kétszerese a Harper esetében megítélt kártérítésnek.

Hogy valóban bűnös dolog-e a zene, illetve a zenei élmény másokkal való megosztása, azt döntsék el a kedves olvasók – itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olajvállalathoz képest szokatlan útra lép a Mol

Olajvállalathoz képest szokatlan útra lép a Mol

Seth Godin: "Imposztor énünk a bizonyíték, hogy újítunk, vezetünk, alkotunk"

Seth Godin: "Imposztor énünk a bizonyíték, hogy újítunk, vezetünk, alkotunk"

A Goldman Sachs vezetője "javításra váró aberrációnak" nevezte az otthoni munkavégzést

A Goldman Sachs vezetője "javításra váró aberrációnak" nevezte az otthoni munkavégzést