szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A gleeBox egy ügyes kis plug-in, amelyet a Firefoxhoz vagy a Chrome-hoz használhatunk, és amely lehetővé teszi, hogy...

A gleeBox egy ügyes kis plug-in, amelyet a Firefoxhoz vagy a Chrome-hoz használhatunk, és amely lehetővé teszi, hogy kényelmesen tallózzuk a honlapok tartalmát, anélkül, hogy az egérért nyúlnánk. Ha valahol, akkor itt a kényelem persze teljesen szubjektív, mindenki döntse el maga, hogy mit gondol róla. A gleeBox mindenesetre itt van, és ingyen letölthető bárki számára, aki ódzkodik az egértől.

A Chrome-hoz és a Firefoxhoz használható

A használata rendkívül egyszerű: miután telepítettük a fentebb említett két böngésző közül a szívünkhöz közelebb állóba, a plug-int az Alt + G (Macen a CMD + G) kombinációval aktiválhatjuk. Ezután a megjelenő, igazán minimalista megjelenésű szövegbeviteli „csíkban” adhatjuk ki az utasításainkat.
Ha például elkezdünk beírni egy szöveget, a program kijelöli azokat a linkeket az adott oldalon, amelyek tartalmazzák a begépelt kifejezést, részletet. Ha Entert nyomunk, az felér a kijelölt linkre kattintással. Ha több link is megfelel a kritériumnak, akkor a Tab/Shift+Tab gombok nyomogatásával lépkedhetünk a számunkra megfelelőig. Ha odaértünk Enter, ha meggondoltuk magunkat, akkor Esc. Ennyi! Nem bonyolult!

Szinte nincs is kezelőfelület, mégis jól elboldogulunk vele

Persze ennél összetettebb dolgokat is kérhetünk a programtól. A !shorten utasítás például rövidíti az éppen olvasott oldal linkjét, amelyet azután vágólapra másolhatunk. A !tweet utasítással pedig beilleszthetjük a linket Twitter oldalunk beviteli mezejébe.
Ha a felkiáltójel után (!) tetszőleges szöveget írunk, akkor a program megkeresi a könyvjelzők között ugyanazt a szót, és már nyitja is a kívánt oldalt.
A :tube hvgtechline utasítással előkerestethetjük vele a Youtube-ról az összes Techline.hu videót (vagy amit szeretnénk, csak a keresendő kifejezést kell megváltoztatnunk), a :fbshare $ utasítással pedig megoszthatjuk a Facebookon az éppen olvasott cikket.

A *a kijelöl minden linket az oldalon, amelyek között aztán a Tab/Shift+Tab gombokkal válogathatunk, a ?img pedig a képeket jelöli ki, így azok között is ugrálhatunk kedvünkre a Tab billentyű segítségével.
A gleeBox rengeteg utasítást tartalmaz, a teljes lista itt található meg (angolul). Egészen extrém dolgokat is csinálhatunk vele (például PDF fájlt generálhatunk az éppen nézett oldalból a :site2pdf $ utasítással és hasonlók).
S hogy mindez mennyire hasznos? Nos, ennek eldöntését olvasóinkra bízzuk. Kipróbálni viszont érdemes, mert ha nem is fogunk teljesen átszokni a használatára az egér helyett, rengeteg olyan eset van, amikor jól jöhet, sőt kifejezetten kényelmesnek bizonyulhat a használata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A nők vitték sikerre az 50 éves Bangladest

A nők vitték sikerre az 50 éves Bangladest

Íme a hatos lottó nyerőszámai

Íme a hatos lottó nyerőszámai

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög