szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dinoszauruszok tízmillió évvel korábban jelentek meg bolygónkon, mint eddig feltételezték. A felfedezésről szóló tanulmány a Nature legújabb számában látott napvilágot.

Tanzánia déli részén, a Ruhuhu-folyó völgyében legkevesebb egy tucat, labrador nagyságú sileosaurus maradványait fedezték fel 2007-ben. Ezek a lények a valódi dinoszauruszok legközelebbi rokonai voltak. Közös őstől származtak, és bár a sileosaurus sok szempontból hasonlít a dinoszauruszra, nem rendelkezik az ősgyíkokra jellemző számos vonással - olvasható a  National Geographic hírei, valamint a The Daily Telegraph online kiadásában.

Az Asilisaurus kongwe névre "hallgató" silesaurus 243 millió évvel ezelőtt, a középső triász időszakban élt. Mivel közös őssel rendelkezett a dinoszaurusszal, feltételezhető, hogy a két csoport ugyanabban az időben élt, ám az eddig ismert legidősebb dinoszaurusz-lelet "mindössze" 230 millió éves.

©

"Amikor az emberek a dinoszauruszokra gondolnak, általában olyan óriások jutnak az eszükbe, mint a Tyrannosaurus rex. Ám az összes ősgyíknak közös őse volt, és egy olyan lény, mint amilyen az Asilisaurus kongwe, segíthet megérteni, hogy kezdetben milyenek is lehettek a dinoszauruszok" - vélekedett a felfedezéssel kapcsolatban Thomas R. Holtz, a Marylandi Egyetem paleontológusa, aki nem volt részese a kutatásnak.

A tucatnyi egyed csontjai alapján a paleontológusok kiderítették, hogyan is nézett ki a Asilisaurus kongwe. Míg a dinoszauruszok tipikusan csapott fejű, borotvaéles fogakkal rendelkező, húsevő szerzetek voltak, az Asilisaurus szájában "dugószerű" fogak sorakoztak, és állkapcsán aprócska csőr volt. A csőr alakja arra enged következtetni, hogy az Asilisaurus kongwe kiszakította a táplálékot, ami azt jelenti, hogy egyaránt lehetett húsevő vagy vegetáriánus, de előfordulhatott, hogy vegyes koszton élt.

Az Asilisaurus kongwe könnyű volt, testsúlya 10 és 30 kilogramm között mozgott. Vékonyak voltak a végtagjai, és a hosszú farkú lény négy lábon közlekedett, holott a korai dinoszauruszok döntő többsége két lábon járó ragadozó volt - mutat rá a tanulmány két társszerzője, Sterling Nesbitt, a Texasi Egyetem és Christian Sidor, a seattle-i Burke Természettudományi Múzeum paleontológusa.

Az Asilisaurus kongwe mellett a Ruhuhu-folyó völgyében a paleontológusok több, az archosauria (uralkodó gyíkok) osztályába tartozó őshüllőféleség  maradványait is feltárták.
A szakemberek nem tudják, hogy a történelemelőtti Tanzánia búja vegetációjú folyóvölgyei miért adtak otthont a dinoszauruszokkal rokon hüllők sok törzsének. Bármi legyen is az ok,  "ez egy átalakulóban lévő világ volt, az élővilág történetének rendkívül izgalmas korszakában" - hangsúlyozta Christopher Brochu, az Iowai Egyetem paleontológusa, aki nem vett részt a kutatásban.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Elveszett 300 dinoszauruszlábnyom

Mintegy 300 dinoszauruszlábnyom veszett el egy bolíviai nemzeti parkban, amikor az esőzések és az erózió következtében összeomlott egy sziklafal.