szerző:
techline.hu

Gyorsan szögezzük le: bármit is fogunk írni tesztünk során, ez nem változtat azon, hogy József és társai fantasztikus...

 Gyorsan szögezzük le: bármit is fogunk írni tesztünk során, ez nem változtat azon, hogy József és társai fantasztikus dolgot vittek végbe, és őszintén reméljük, hogy agyonnyomják a Google-t, milliárdosok lesznek, és pár év múlva arról írhatunk, hogy a Bluu Inc. székházat nyitott Kaliforniában, és csak magyar dolgozókat foglalkoztat. Ámen és hajrá! Nem is beszélve arról, hogy a fiúk milyen bátrak: a Google-uralom idejében keresőt fejleszteni – nos, ehhez már valóban elhivatottság szükséges. 

A Bluu egyelőre egy nyilvánosan tesztelhető verzió, de már most különbözik a többi keresőtől, beleértve a szintén remek, és magyar Szörcs-öt  is. A legfontosabb különbség, hogy a Bluu egyetlen keresés alapján próbál minden információt megadni a netezőknek (a magyar netezőknek, hiszen kifejezetten ránk lett szabva a motor, így csak magyar nyelvű találatokat indexel). 

Ezt a „mindent a felhasználóért”  filozófiát nagyon ügyesen integrálták a rendszerbe: találatokat láthatunk például már a kulcsszavak beírása után is, egy kis ablakban, anélkül, hogy akár az Entert lenyomtuk volna. Ha például beírjuk, hogy „techline”, máris láthatunk egy rövid összegzést a legrelevánsabb találatról (jelen esetben az oldalról), így eldönthetjük, hogy egyáltalán jó kulcsszót használunk-e. Sőt van, amikor több ilyen „előzetes találat” is látható a kis pop-up ablakban – a funkció első pillantásra furcsának tűnhet, pár perc után azonban megszokható, és nagyon kényelmes (nekem a teszt után már rendesen hiányzott a Google-ból…)

 Szintén rokonszenves újítás, hogy a Bluu – amennyiben talál releváns oldalt – nem is fárasztja a felhasználót a találati listával, ellenben egyből megkapjuk amire kíváncsiak vagyunk. Ha beírjuk, hogy „Marlenka”, akkor kaphatunk egy találati listát, a szóban forgó régi örmény süteménnyel kapcsolatos oldalakról. Ha azonban azt írjuk, hogy „Marlenka recept” vagy „receptje”, akkor a kis felpattanó ablakban máris jönnek a receptek linkjei, jelentősen gyorsítva és főleg kényelmesebbé téve ezzel a keresgélést.

 A keresőablak alatt található „lakhely” mezőbe beírhatjuk tartózkodási helyünket (pl. „Szeged” vagy „Budapest”), és ennek függvényében szintén változnak a keresési eredmények; a Bluu megpróbálja mindig a számunkra leghasznosabb és a hozzánk legközelebb eső találatokat listázni.

További automatizmusokkal is segítségünkre siet az új kereső: ha például beírjuk, hogy „busz Budapest Szeged”, akkor nem találati listát kapunk, hanem egyből menetrendet. Ugyanez a helyzet a különböző nyelvekre való fordítással is: elég, ha beírjuk például, hogy „enchantment magyarul”, és a találatok felett azt is láthatjuk, hogy mit jelent a szó magyarul.

Persze ki lehet fogni a rendszeren, ha azt írjuk, hogy „blog magyarul” akkor már megkavarodik, hiszen ebben az esetben az is lehet, hogy magyar nyelvű blogokat keresünk, de lehet, hogy a „blog” szó magyar jelentését akarjuk tudni. De ugyanígy kifog a szótáron a „fényképezőgép angolul” kulcsszó-társítás is, hiszen ilyenkor az árukereső találatai jönnek be, és nem fogjuk megtudni, hogy a fényképezőgép angolul „camera”.

 Apropó, árukereső: a Bluu ígérete szerint: „Apróhirdetések végtelen böngészése helyett ide egyszerűen beírhatod, mit szeretnél”, azaz bepötyöghetjük, hogy „19-es monitor harmincezerig” és máris látjuk a nekünk megfelelő találatokat. Ez így is van, ha valóban ezt pötyögjük be, mi azonban arra kerestünk, hogy „használt xbox 30 ezerig”, és ebben az esetben már sajnos nem volt releváns találat. A „használt x-box 30 ezerig” verziót használva pedig kettő találat lett összesen, szintén nem megfelelőek. A „használt autó 1 millió” összeállítást használva pedig annyi találatot kaptunk, hogy megfulladtunk benne – ebből a szempontból ezt beírhattuk volna akár a Google-ba is. Az árukereső tehát nagyon jó ötlet, az apró anomáliákat tudjuk be annak, hogy ez végül is csak egy tesztverzió, remélhetőleg a Bluu ezen a téren még fejlődik. 

Ha két település nevét írjuk a Bluu-ba, akkor a találatok felett rögtön megjelenik a két helység közötti buszmenetrend, vasúti menetrend és autóstérkép. Remek kis funkció! A mértékegység-konverter ugyanígy működik, mint a többi kereső esetében, csak írjuk be, hogy „hány méter 100 km” és máris ott lesz az eredmény a találati oldal tetején.

Van cég- és szolgáltatáskeresés is, a „fogorvos szeged” társításra keresve például láthatunk jó pár szegedi fogorvos-honlapot, mivel azonban szinte minden vállalkozó, legyen bármilyen kicsi is, már így SEO-zza honlapját, ennek nincs különösebb jelentősége: a „fogorvos szeged” kb. ugyanazt adja ki Google-ban is, mint Bluu-ban. Sőt, a Google még a Maps-ot is beadja, ezzel tehát nehéz lesz versenyezni.

 

A „további okos funkciók” linkre kattintva, hasonló szolgáltatásokat találhatunk, úgymint autótípus-felismerő, receptkereső, illetve a titokzatos „commander mód”, amiről nem derült ki, hogy mire való, de az ikonja nagyon meggyőző. Ezek a funkciók valószínűleg egy későbbi verzióban lesznek tökéletesítve, térjünk hát vissza a lényeghez, a kereséshez!

Mivel a Bluu kifejezetten magyar, így honi vonatkozású nagytesztnek vetettük alá a motort.

A „Darvas Iván” keresésre a Bluu nagyon rokonszenvesen reagált: rögtön kaptunk egy óriási képet a művészről, a hozzávaló magyar Wikipédia találattal. A találati lista gyakorlatilag ugyanaz, mint a Google esetében (itt is a Wiki az első), az egyetlen különbség, hogy a Bluu ízlésesebben tálalja az eredményeket. Bluu 16 672 találat, Google 42 300 – mindkettő „megfelelően sok”.

A Pokolgép zenekarra való keresésnél, már inkább feltűnik, hogy a Bluu adatbázisa főleg magyar és (valószínűleg) relevánsabb találatokkal dolgozik. A Google 141 000 találattal több mint valószínű, hogy mindent megkeresett ami pokolgépekkel kapcsolatos, míg a Bluu a maga 14 000 találatával inkább a zenekarra koncentrált. Elmaradt viszont a Darvas művész úrnál annyira jól bevált nagyított fotó, sőt a Bluu valamiért „thumbshots” előképeket rakott minden találathoz, (valószínűleg ez a Pokolgép Online hibája, nem a Bluu miatt volt) amelyek a teszt idején nem működtek.

Cserébe viszont a találatok felett megkaptuk a „Pokolgép” szó értelmezését a kislexikonból, ami egy jó gondolat. Mindkét kereső a Pokolgép Online oldalát hozta ki első helyen, illetve a további harminc-negyven találat is hasonló. Igazi pokolgép előállításával kapcsolatos kézikönyvet egyik kereső sem talált, és ez így is van rendjén.

A „Rejtő Jenő” hangos könyv kulcsszavakra a Bluu „csak” 934 találatot mutat fel: azonban a találatok többsége kifejezetten jó, főleg online rendelhető hangos könyvek a mestertől. A Google 17 000 találattal büszkélkedhet, azonban itt is csak az első pár oldal releváns, szóval a verseny döntetlen. Simán „Rejtő Jenő”-t beírva, ugyanaz a helyzet, mint Darvas Iván esetében: a Bluu nagy képpel, Wikis életrajzzal, lexikonnal, Magyar Elektronikus Könyvtár linkekkel kényeztet minket, a Google pedig az első három találatot (Wiki, lap.hu, színészkönyvtár) dobálja kifelé … 

Nagyon hiányoltuk viszont a Bluu-ból az automatikus szövegjavítást: ha ugyanis elírjuk, és Rejtö Jenőt gépelünk, akkor nem jelenik meg a jól ismert Google-s „Did You Mean Rejtő?” ajánlat. Valamint az árukeresőre is ráfér még egy kis tuningolás, a Depo.hu vagy éppen az E-bay hasonló szolgáltatásait (összehasonlítás, kedvencek, utoljára megnézett árucikkek, stb.) elnézve alaposan neki kell esniük a Bluu fejlesztőinek, ha ezen a fronton is szeretnének kihasítani egy szeletet a tortából.

Összességében elmondható, hogy a Bluu, bár még csak 1.0-ás verzió, sok esetben máris rokonszenvesebb megoldásokat kínál, mint az über-uralkodó Google, a Binget pedig máris megveri. Igaz, főleg magyar találatokat kapunk, de ez nem gond, hiszen pont ez benne a jó! A bónusz szolgáltatások többsége működik, az újítások pedig kifejezetten jók és kényelmesek. Kíváncsian várjuk a 2.0-ás verziót! Ja és a végére a legfontosabb: hajrá, magyarok!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hiába a védőintézkedések, a Vuhan-vírus egyre gyorsabban terjed

Hiába a védőintézkedések, a Vuhan-vírus egyre gyorsabban terjed

A világon ötödikként ültettek be egy új eszközt Szegeden egy idős, Parkinson-kórban szenvedő betegnek

A világon ötödikként ültettek be egy új eszközt Szegeden egy idős, Parkinson-kórban szenvedő betegnek

Győr új fideszes polgármestere: Vannak gyomok, amiket ki kell gyomlálni

Győr új fideszes polgármestere: Vannak gyomok, amiket ki kell gyomlálni

640 ezer forintot keresnek átlagosan a TEK-esek

640 ezer forintot keresnek átlagosan a TEK-esek

A Bankszövetség biztos benne, hogy most tényleg elindul az azonnali átutalás

A Bankszövetség biztos benne, hogy most tényleg elindul az azonnali átutalás

Eddig 600 milliárd forintba került a családvédelmi akcióterv

Eddig 600 milliárd forintba került a családvédelmi akcióterv