szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

A francia császár, Napóleon 200 éve érkezett hatalmának csúcspontjára. Ugyanis 1810-ben Európa talán legelőkelőbb uralkodócsaládja, a Habsburgok is belementek abba, amit korábban mindenki elképzelhetetlennek tartott volna: feleségül adták az osztrák császár lányát a "felkapaszkodott korzikaihoz"'.

Napóleon 1810-re már sokadszorra győzte le Ausztriát. Egy évvel korábban, 1809-ben éppen Wagramnál győzött - miközben a magyar nemesi felkelők is megfutottak ugyanebben az évben Pozsonynál -, de korábban Austerlitznél (1805-ben), Rivolinál (1797) és Arcolénál (1796-ban) is diadalmaskodott az osztrák seregek felett a korzikai katonai zseni. (Az 1796-97-es győzelmeket Alvinczi Józseffel, a Habsburgok hadvezérével szemben aratta például.) Mindezek után a legyőzött, és jelentős területeitől megfosztott, több mint másfél évtizeden át folyamatosan defenzívába szorult Ausztria igyekezett megbékíteni a fél Európát meghódító francia császárt. Ferenc, az osztrák uralkodó, aki német-római császári címét is elvesztette Napóleon hódításai miatt, és kénytelen volt az Ausztria császára címmel megelégedni, ekkor döntött úgy, hogy lányát, Mária Lujzát feleségül adja Bonapartéhoz.

Ám az esküvő nem ment egyszerűen. Napóleon távollétében először 1810. március 11-én kötött a francia császár és az osztrák hercegnő távházasságot. Vagyis éppen kétszáz évvel ezelőtt vette nőül Napóleon Mária Lujzát, méghozzá úgy, hogy a bécsi esküvőn meg sem jelent, csak képviselők révén erősítették meg a frigyet. Annál inkább sietett később Napóleon: amikor az osztrák kíséret Franciaországba ért, eléjük lovagolt, és - a Wikipedia szerint - meg sem várva az igazi házasságot, március 27-én Compiègne-ben "nyomban asszonyává is tette ifjú feleségét". Április 1-jén azután megtartották az ünnepélyes esküvői szertartást is a párizsi Louvre palotakápolnájában.

Mária Lujza és a közös gyerek sorsa

Egy év múlva, 1811. március 20-án megszületett a trónörökös, Napóleon Ferenc Károly József császári herceg. Apja, Napóleon csillaga azonban nemsokára leáldozott: 1812-ben megtámadta Oroszországot, ahol seregét katasztrófába hajszolta. Ezután védelmi háborúkkal 1814-ig húzta el a teljes vereséget, 1814-ben azonban elvesztette a császárságot. 1815-ben Napóleon még egyszer visszatért Elba szigetéről, de Waterloo-nál végleg vereséget szenvedett, és ezután Szent Ilona szigetére száműzték. Innen többé sosem tért vissza.

Mária Lujza később pármai hercegnőként vigasztalódott, nem tartott férjével Szent Ilonára. Két házasságot is kötött, amelyekben törvényes és törvénytelen gyerekek is születtek. Napóleontól született fia is viselte egy ideig a pármai herceg címét, de aztán be kellett érnie a reichstadti hercegséggel. A fiú 1832-ben meghalt. Anyja, Mária Lujza 15 évvel élte a rechstadti herceget: 1847 telén hunyt el Pármában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Kalapács alatt Napóleon levele

A Joséphine császárnénak írt levél kikiáltási ára 50 ezer dollár, azaz 10,6 millió forint - írja a NEWSru, című orosz hírportál.

MTI Shake

Napóleont nem mérgezték meg

Napóleont nem brit fogvatartói mérgezték meg - a francia császár haláláról elterjedt legendát olasz kutatók cáfolták meg tudományos bizonyítékok alapján. A megoldás pofonegyszerű: a korabeli emberek szervezete százszor több arzént tartalmazott, mint a napjainkban élőké.

MTI Tech

Cáfolták a Napóleon-komplexus létezését

Brit kutatók szerint hamis az alacsony ember-szindróma vagy Napóleon-komplexus néven ismert elmélet, miszerint a kistermetű emberek agresszívebbek lennének magasabb növésű társaiknál.

MTI Plázs

Veseelégtelenségben halt meg Napóleon?

Nem arzénmérgezésben, nem is gyomorrákban, hanem veseelégtelenségben halt meg I. Napóleon francia császár - állítja egy nyugalmazott dán orvos, elismert urológus.

MTI Tech

Hamis lenne Napóleon halotti maszkja?

Napóleon híres halotti maszkja, amely a párizsi Invalidusok terén lévő francia hadtörténeti múzeumban látható, hamisítvány: az igazi egy londoni múzeumban volt, majd eltűnt és 2004-ben egy New York-i aukción elárverezték - állítja Bruno Roy-Henry francia történész.

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Operatív törzs: Egy Veszprém megyei pszichiátriai intézmény lakóinak majdnem 80 százaléka koronavírusos

Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre

Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre

65 koronavírusos beteg hunyt el, 3286 új fertőzöttet regisztráltak

65 koronavírusos beteg hunyt el, 3286 új fertőzöttet regisztráltak