szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A  Symbolics.com oldal ma is üzemel, persze azóta már átesett pár ráncfelvarráson, sőt a céget is felvásárolták már.

Symbolics.com oldal ma is üzemel, persze azóta már átesett pár ráncfelvarráson, sőt a céget is felvásárolták már. A születésnap alkalmából most megtekinthetjük a lapon az eredeti, 1985-ös logó verziót is.

„Emlékszik még valaki, milyen volt a világ a .com végződésű nevek bevezetése előtt?” – teszi fel a költői kérdést a születésnap kapcsán Mark McLaughlin, a Verisign Inc. tulajdonosa. „Vajon mi lesz 25 év múlva? Ki tudja elképzelni?”

A .com végződésű domainek hivatalos regisztrátora és kezelője, a Verisign, egy apró ünnepséget tart Washingtonban az évforduló kapcsán. A rendezvényen jelen lesz Bill Clinton volt amerikai elnök, május huszonhatodikán pedig egy „25 éves a .com gála” keretében ünneplik meg a negyedszázados évfordulót.. Ezen a rendezvényen Dana Carvery lesz a műsorvezető, szóval valószínűleg poénos megközelítése lesz a dolognak.

A világ első com-os oldala, napjainkban.

„A .com végződésű nevek rekordidő alatt épültek be a köztudatba és a mindennapi életbe. A legtöbb új technológiának kell egy kis idő, míg elfogadjuk. A .com-os nevek esetében ez fénysebességgel zajlott” – állapította meg Lee Rainie, a Pew Research Center's Internet & American Life Project vezetője. „Az, hogy az üzleti világ ilyen gyorsan és ekkora mennyiségben kapott ráa a .com-os nevekre, nagyban hozzájárult, hogy az internet napjainkban ilyen népszerű” – tette hozzá.

A Symbolics mint a világ első ilyen domain neve csak szimbolikus jelentéssel bír (nomen est omen…), anyagi vagy üzleti előnyük nem igazán származott a dologból. Sőt, a Symbolics akkori tulajdonosait is meghívták a már említett gálára, hogy tartsanak egy kis visszaemlékezést, ők azonban nemes egyszerűséggel elismerték, hogy „már nem is emlékeznek a dologra”.

1985-ben az kezdeti időkben mindössze hat darab .com-os név létezett, sőt akkoriban még az sem volt biztos, hogy a „com” lesz a végleges változat, sokáig gondolkoztak ugyanis a „cor” (corporate) végződésen. Nem sokon múlott, hogy a jelenlegi, sokmillió .com-os név helyett most nem valami.cor formában látjuk a címeket.

Boldog szülinapot dotcom!

Pillanatnyilag 84 millió .com domain név van bejegyezve, ebből 11.9 millió üzleti- és kereskedelmi jellegű, 4.3 millió szórakoztató jellegű, 3.1 millió befektetéssel/pénzüggyel foglalkozó és 1.8 millió sport-oldal. Az első 10 .com domain név időrendben:

Symbolics.com - 1985. március 15.
BBN.com - 1985. április 24.
Think.com - 1985. május 24.
MCC.com - 1985. július 11.
DEC.com - 1985. szeptember 30.
Northrop.com - 1985. november 7.
Serox.com - 1986. január 9.
SRI.com - 1986. január 17.
HP.com - 1986. március 3.
Bellcore.com - 1986. március 5.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Ki találta fel a linket?

,Az USB-s kulcsot Dov Moran találta ki, a spameket Gery Thuerk vezette be (bár ne tette volna…), az iPod-ot pedig Tony...

techline.hu Tech

A domain nevek világa

Nos ha megkaparásszuk kicsit a domain-világot, akkor bizony kiderül- azon felül hogy az egyik...

techline.hu Tech

A világ legöregebb domain nevei

2009 szeptemberében a Netcraft statisztikái szerint egészen pontosan 230 443 449 önálló domain névvel rendelkező...

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

Negyedével nőtt itthon a használt autók átlagára

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra