szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Wikipedia „DNS failure notification” üzenettel fogadta a látogatókat szerda délután. Az online enciklopédia angol nyelvű oldalaiért felelős szóvivője azt ígérte, szerda estére helyreáll a szolgáltatás. Ennek ellenére még csütörtök kora reggel is akadtak problémák egyes oldalakkal.

Szerda este még nem lehetett tudni, pontosan mi volt a leállás oka. A Wikipedia egy Twitter üzenet segítségével irányította a felhasználókat a blogbejegyzésre, ahol technikai problémákra hivatkoztak. A bejegyzés címe (maga a blogbejegyzés szintén dns hiba miatt nem volt elérhető) mindenestre általános leállásról, hűtési hibáról és a dns-ről szól. Eszerint túlmelegedtek a szerverek, ezért állt le az oldal.

A DNS (Domain Name System) speciális adatbázis
A begépelt weboldalcímet a DNS-rendszer azonosítja, és az IP-cím alapján besorolja, melyik szerver működteti a keresett oldalt. A DNS-hibákat azért nem lehet egy csapásra kijavítani, mert a szerverek gyorstárolóiban egy ideig még a hibás bejegyzések maradnak, és csak fokozatosan ürülnek ki onnan.

Az online enciklopédia angol nyelvű oldalaiért felelős szóvivője a Telegraph-nak azt mondta, szerda estére - Londonban este hétre - helyreáll a szolgáltatás. Ennek ellenére még csütörtök kora reggel is akadtak problémák egyes oldalakkal. 

A Wikipedia tech blogja azóta már elérhető,
és részletezi azt is, hogy az európai adatközpontot érintette a szervertúlmelegedés problémája, és biztonsági okokból inkább maga a Wikipedia kapcsolta ki a gépeket. Megpróbálták a forgalmat a floridia központba irányítani, de ekkor újabb technikai problémákkal kellett szembenézniük. Ezúttal az átterelési mechanizmussal volt gond, ami pedig azt okozta, hogy világszerte leálltak a Wikipedia oldalak.

A blogbejegyzés szerint szerda 21:32*-ra a wikipedia.org működését biztosító SSL-átjáró már újra működött, ám a Telegraph több kommentelője még csütörtök reggel sem érte el az online enciklopédiát.

Többször okozott már gondot a szerverek túlmelegedése világszerte. Tavaly májusban például a Last.fm londoni szervereivel fordult ez elő. A Wikipedia esetében a Twitter-felhasználók értesültek először a leállásról. Arról panaszkodtak viccesen, hogy nem tudják ellenőrizni a cikkeiket, mielőtt publikálnák őket.

A Wikipediát 2001-ben alapította Jimmy Wales. Az volt a célja, hogy az online enciklopédia bárkinek lehetőséget adjon cikkek készítésére és szerkesztésére. Az utóbbi időben sok támadás érte az enciklopédiát, mert ellenőrizetlen, inkorrekt információkat is publikáltak rajta. Ezek közül a leghíresebb az Edward Kennedy szenátor haláláról szóló volt tavaly januárban. A politikusnak valóban rohama volt, de nem halt meg.

* Az egyezményes koordinált világidő vagy röviden koordinált világidő (a greenwichi középidő (GMT) utóda, Universal Time Coordinated, UTC) szerint

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Videókkal bővül a Wikipedia

Két évvel az után, hogy a Wikipedia bejelentette, videós tartalmakkal is bővül az enciklopédia, feltöltötték az első 140 videófájlt.

hvg.hu Napi merítés

Sorsfordító év elé néz a Wikipedia

A Wikipedia csak akkor lesz képes tartósan sikeres maradni, ha a sokmillió alapszócikket rendszeresen és hozzáértően ápolják az önkéntes szerkesztők - olvasható a Webisztán blogon.

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

Orbán Viktor: Hétfőn az óvodások és az alsósok kezdenek, a felsősök csak május 10-én

Orbán Viktor: Hétfőn az óvodások és az alsósok kezdenek, a felsősök csak május 10-én