szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Persze mindig az nevet, aki utoljára nevet: pár óra múlva - már otthonról - nem győzte Skype-on keresztül kérdezgetni...

Persze mindig az nevet, aki utoljára nevet: pár óra múlva - már otthonról - nem győzte Skype-on keresztül kérdezgetni, hogy miért nem indul el a gépén az Assassins Creed II? A válaszom az volt, hogy nézze meg a weben, sajnos azonban a weben sem található túl sok információ, főleg egy új játék Windows 7 alatti futtatásáról. A probléma bármi lehet: admin jogok, directX-gondok, meghajtóprogramok stb.

Persze mindezek előfordulhatnak az XP-vel is (Vista alatt pedig hatványozottan), de míg az XP esetében egy-egy jelenséget „megguglizva” szinte elözönlenek a fórumbejegyzések és tanácsok, a Vistát vagy Win7-et használók többnyire csak sötétben tapogatóznak. (Megjegyzem, nekem telepítés után vígan futott a szóban forgó játék az ősrégi XP-vel). 

Vannak persze tippek, trükkök Win7-hez, és Vistához is (nálunk a Techline-on is vannak már szép számmal), az idő azonban nagy úr: az XP-t, a korából adódóan, annyira szétszedték már a felhasználók, hogy ismerjük minden csínját-bínját, a legapróbb regisztrációs bejegyzéstől kezdve az msconfig eldugott beállításaiig. 

Nem kérdéses, hogy előbb utóbb a Windows 7 is erre a sorsra jut, és akkor egy remek, testre szabható, „tuningolható” rendszer lesz belőle (a Vista pedig csak egy kis mellékzönge marad az IT-történelemben), de addig is felmerül a kérdés: miért is kellene oly sietve lecserélnem az XP-t?

A kérdés egyébként annak kapcsán merült fel, hogy legutóbbi játéktesztünk, a most megjelent Just Cause 2 nevű, GTA-klón lett volna, a fejlesztő cég, azonban nemes egyszerűséggel úgy döntött, hogy ez a játék csak Vistán/Win7-en hajlandó elindulni, XP-n nem. Ezzel történelmet írtak, hiszen tudomásom szerint ez az egyetlen PC-s játék, ami egyáltalán nem indul el Windows XP-vel, sőt fel sem lehet telepíteni XP alatt.

Hogy a kiadó Eidos ezzel mekkora hibát vétett, az nemsokára kiderül a játék-eladásokból. A hivatalos indoklás az volt, hogy a játék igazán csak DirectX10 alatt élvezhető (az XP csak a DirectX9-et támogatja) – ennél nagyobb humbugot azonban még sosem hallottam. Egyrészt, aki szabad szemmel észreveszi a különbséget a dx9 és a dx10- között („…jééé! Kicsit szebben tükröződik a víztükör… és?), annak minden elismerésem, másrészt a dx10 könnyedén kompatibilis lefelé, pár (felesleges) funkciót ki kell kapcsolni, és máris készen van a 9-es verzió.

Tekintsünk most meg egy összehasonlító videót (Resident Evil 5), majd tegyük a szívünkre a kezünket, és ismerjük el: ezért a látványkülönbségért nem igazán érdemes új rendszert installálni (és új videokártyát venni).

 Az első pár nap tapasztalatai a hírek szerint elég rosszak: többen visszavitték a játékot, mondván, nem értik, miért nem lehet feltelepíteni – a cég ugyanis elfeledkezett arról az egyszerű tényről, hogy Vistát vagy Windows 7-et a legtöbb esetben az új gépet nemrég vásárolt felhasználók használnak, a maradék kb. 50-60% még mindig XP-t futtat, és csak később tervezi az átállást. Ennyit a Just Cause 2-ről, és az Eidos érdekes döntéséről (az olvasók nem ússzák meg, a játékot azért leteszteljük, hiszen több gépünk is van, mindenféle rendszerrel, én most az otthoni rendszerem kapcsán véleményezek). Térjünk inkább vissza az alapvető kérdéshez: miért is kellene lecserélnem az XP-t?

Nos, tíz okot is fel tudok sorolni, amiért nem váltottam még rendszert!

Ugyanannyi támogatás, mint eddig
A Vista vagy a Win7 megjelenésével a Microsoft nem szüntette meg az XP támogatását – a frissítések, a legújabb meghajtók, a foltozások ugyanúgy elérhetők lesznek még két évig folyamatosan. Ráérünk tehát rendszert cserélni, nem kell kapkodni.

Betanulási idő és stabilitás
Angolul „learning curve” - a számítástechnikában előszeretettel emlegetik, nem véletlenül. Az idő ugyanis pénz. Ez az operációs rendszerek esetében hatványozottan igaz (lásd. OSX, aki pénzt akar keresni, beszerez egy Mac-et): ha magával a rendszerrel foglalkozunk, vagy azzal telik az idő, hogy megpróbáljuk megszokni, „belakni”, akkor csak pazaroljuk az időt. Optimális esetben magával a rendszerrel egyáltalán nem kell foglalkozni – az operációs rendszer munka közben olyan kell, legyen, mint a lakásban a padló. Ha nem lenne, leesnénk a pincébe, de ha van, akkor nem foglalkozunk vele, nem szerelgetjük/tuningoljuk, és főleg nem félünk attól, hogy leszakad alattunk. De eltértünk a tárgytól…

 

Egy új operációs rendszer esetében ez a bizonyos „learning curve” bizony sok időt vehet igénybe, hiszen a régi dolgok már ösztönössé váltak. Aki átélt már Windows/OSX váltást, az tudja, miről beszélek. Bármilyen gyors is a felfogásunk: az ember még hosszú hetekig/hónapkig a jobb sarokban akarja bezárni a futó programot (Windows), és nem a bal oldalon. Hosszú évek rutinját elég nehéz levetkőzni – a Vistában és a Win7-ben pedig elég sok újítás/kozmetika/csili-vili kapott helyet ahhoz, hogy előálljon ez a jelenség. Miért hiányozna nekem az, hogy valamit keresgélnem kelljen az új vezérlőpultban, csak azért, mert a Microsoft úgy érezte, kicsit kozmetikázni kell az új rendszeren?

Kompatibilitás
Bár a Windows 7 elég jól szerepel ezen a téren (a Vistát ne is emlegessük), azért még mindig nem tökéletes. A Microsoft nagyot lépett előre a 64 bites verzióval, cserébe azonban a régi szoftverek (főleg a játékok) csak ún. kompatibilitási-patch segítségével fognak futni a 64 bites rendszeren (a 32 bites esetében a helyzet kicsit jobb). Nem kell nagyon ősrégi játékokra gondolni, ami kb. egy évnél régebbi, annál már bizony kérdéses, hogy el fog-e indulni, főleg a 64 bites Win7-tel. A szoftverek előbb-utóbb beérik az operációs rendszert, szóval ráérek akkor cserélni. (Szakértőknek: főleg az OpenGL-t használó játékok nem fognak futni az új Windowson, pl. Quake Wars, Jedi Knight sorozat, de szintén nem megy a klasszikus No One Lives Forever vagy éppen a Thief-sorozat sem… és még sorolhatnánk).


Vista alatt pedig még rosszabb a helyzet: nem fut a Microsoft Windows Server 2003, de problémás pár Symantec alkalmazás, a Diskeeper, a Novel Client, a Norton Partition Magic, a Norton2010, a Nero7 és persze sok-sok játék – a lista a teljesség igénye nélkül készült.

DRM problémák
A Vista egy egészen borzasztó másolásvédelmi eljárást (DRM) tartalmaz: HD-DVD vagy BlueRay lejátszása esetén (többek között) letiltja az S/PDIF kimenetet is, ami szépen visszafogja a rendszert. Ezért van az, hogy az új generációs (nem másolt!) filmeket még mindig zökkenő mentesebb XP-n nézni. Érdekesség: az angol „The Register” c. lap szakírója, Peter Gutmann „lassú öngyilkosságnak” nevezte a Vista DRM eljárását, és a Vistán való mozizást.

Notebook akku-problémák
Lehetne oldalakat írni, és táblázatokat, valamint grafikonokat készíteni, a tényen azonban nem változtat: a Vista és a Win7 jóval energiaigényesebb, mint az XP, ergó ha notebookra telepítjük, akkor hamarabb „leszívja” az aksit.

Annyira nem innovatív…
Bár az Aero szép, és a Win7 felülete is igen ízléses – sőt rengeteg gadget, widget, és még ki tudja milyen „get” tölthető le hozzá – a szomorú igazság az, hogy letisztultságban és „kütyükben” egyszerűen nem veszi fel a verseny az például OSX-szel. Ha tehát letisztult, hipermodern felületű rendszert akarok, telepíthető kütyükkel, dashboarddal és hasonló extrákkal, akkor ott az Apple rendszere, ha pedig nem akarok, akkor ott az XP. Annyi újítás nincsen egyik új Microsoft rendszer felületében sem, ami miatt megérné váltani.

Ár
Banálisnak hangzik, de akkor is szempont – az XP-t megvettem, nem akarok már költeni még egy (nem is olcsó) rendszerre.

Új videokártya a directX10 miatt
A játékfejlesztő cégek nem győzik hangsúlyozni, milyen „trendi”, ha valaki dx10 alatt játszogat szabadidejében (hogy mennyire nem látszik a különbség, azt már gondolom mindenki megnézte a fenti videóban). Az igazság azonban az, hogy ezzel csak ki akarják erőszakolni belőlünk, hogy cseréljük le „régi” videokártyáinkat, feleslegesen. Még egy kiadás, amire nem igazán van szükség.

 

Hardverigény
Semmi bajom a megnövekedett hardverigénnyel, ha cserébe jelentős újításokat, stabilitást, azaz sokkal „több mindent” kapok. A Vista „vas igényét” és magát a rendszert elnézve nem látom át, mit is kapnék pontosan a megnövekedett memóriahasználat okán. A Win7 talán határeset, jobban kezeli a hardvert, de azért ott sem árt egy kicsivel több memória.

Lassabban futó játékok és grafikai alkalmazások
Az XP-n egészen pontosan 2,8 másodperc alatt töltődik be a Photoshop CS4, pluginekkel együtt. Windows 7 alatt ez több mint 6 másodperc, de ez nem is igazán érdekes, mivel ha valamire Gaussian Blur-t akarok rakni, akkor szabálytalan művelettel kilép. (Sok Photoshop plugin egyszerűen nem rendelkezik 64 bites verzióval). A Poser pedig egészen érdekes anomáliákat produkál Win7 alatt. A játékok is sokkal lassabban futnak az újabb Windowsokon, hogy mennyivel, azt egy régebbi cikkünkben sok-sok táblázattal ábrázoltuk.

A felsorolást bizonyára lehetne még folytatni – persze van az éremnek másik oldala is, biztosan tudnék mondani két-három pontot ahhoz is, hogy miért kellene váltanom. A mérleg azonban egyelőre erősen az XP irányába lendül. Hogy váltani fogok, az persze nem kérdés: az XP előbb-utóbb menthetetlenül elöregszik, jönnek az újabb szoftverek és verziók, sőt a Windows7 is egyre gyorsabb, stabilabb és biztonságosabb lesz, ahogy egyre-másra megérkeznek hozzá a javítócsomagok. De pillanatnyilag köszönöm szépen, én és az XP jól megvagyunk. 

A Just Cause 2-vel pedig nem fogok játszani, mint ahogy sokmillió társam sem. 
 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A 10 legjobb Windows 7 tipp

Pillanatnyilag azonban ez a tíz a kedvencünk: vagy azért mert roppant hasznos, vagy pedig azért mert egyszerűen csak...

techline.hu Tech

Mennyire biztonságos a Windows 7?

Jó dolog az ízléses felület, és természetesen az sem hátrány, ha a rendszer nem „fagy ki alattunk” ötpercenként.

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Koronavírus: Szlovéniában enyhítés, Horvátországban további szigor jöhet

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung