szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Bolondok napján született Bismarck, a vaskancellár, cunami pusztította Hawaiit, Franco spanyol diktátor bejelentette a köztársaságiak legyőzését. Azért egy jó dolog is történt e napon: Puskás Ferenc április elsején született, ám azért ünnepeljük manapság is másodikán ezt a napot, mert édesanyja nem akarta, hogy április bolondjának csúfolják a fiát, ezért a család csak másnap tartotta a születésnapját.

Április elsejére esett a véres német és spanyol történelem több nevezetes eseménye is a Wikipedia összesítése szerint. 1815-ben ezen a napon született a későbbi vaskancellár, Franciaország legyőzője, III. Napóleon uralmának megdöntője, a Német Császárság megteremtője: Otto von Bismarck.

A spanyol fasiszták vezetőjéhez, Francóhoz két április elsejei dátum is kötődik: egyrészt 1939-ben ezen a napon jelentette be a polgárháború végét, amelyet ő robbantott ki, és amely a köztársasági, törvényesen megválasztott kormány bukásával végződött. Ezen a napon adta meg ugyanis a köztársaságiak utolsó fegyveres csoportja is. A generalísimo 1939. április elsején egy oltárra helyezte kardját, és megígérte, hogy többé nem veszi fel, hacsak Spanyolországot nem éri külső agresszió. Franco hívei egy másik április elsejének kevésbé örülhettek: 1977-ben ezen a napon oszlatták fel pártjukat, és ez már a modern spanyol demokrácia megerősödését jellemezte.

Egy másik fasiszta, pontosabban náci vezetőhöz is kötődik április elsejei esemény. Adolf Hitlert 1924. április elsején ítélték el az úgynevezett sörpuccsban való részvételéért. Hitler öt évet kapott, de végül egy évet sem töltött fogházban. Arra azonban elég volt a börtönben töltött idő, hogy megírja a Mein Kampfot.

©

1946. április elsején természeti katasztrófa történt: az északi Aleut-szigeteknél hatalmas, 7,8 magnitudójú földrengés következett be, amely cunamit gerjesztett, és a tengerrengés, illetve a szökőár egészen a Hawaii-szigetekig pusztított: 159 ember halt meg, elsősorban Hilo szigetén.

Tőkés László ünnepel
©

1952. április elsején született Tőkés László, a Királyhágó-melléki református egyházkerület püspöke. A lelkész-politikusról éppen a napokban érkezett a hír, hogy felesége válni készül tőle.

Éppen ötven évvel ezelőtt, 1960. április elsején lőtte fel az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az első időjárási műholdját, a TIROS-t. Ez a szatellit sugározta az első tévéjeleket a világűrből a Földre. Az első "űrtévés" felvételeken Maine amerikai szövetségi állam tengerpartja és Kanada egy része volt látható. 

Barcs Sándor és Puskás Ferenc

Nem áprilisi tréfaként, hanem a Wikipedia nyomán azt írtuk, hogy Puskás Ferenc április 1-jén született. A Wikipedián azonban vitatott, hogy mikor is volt a születésnap. A dokumentumok szerint állítólag az Uzsoki kórházban elsején született, de ő másodikán ünnepelte a születésnapját. Olvasóink jelezték, valójában az ő születésnapja 1927. április másodika. Mindezek után felhívtuk telefonon Szöllősi Györgyöt, a Puskás Ferencről szóló könyv szerzőjét, és ő elmondta: kezében tartotta a születési anyakönyvi kivonatot, amely szerint Puskás Öcsi április elsején született. A világhírű focista személyi igazolványát is látta a könyv szerzője, ebben is ez a dátum szerepel. Szöllősi könyve szerint egyébként a focista édesanyja szerette volna, ha fiát nem április bolondjaként csúfolják, ezért ünnepelték másodikán a születésnapját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Senki sem menekülhet: április elseje az irodában

Mi tehető meg egy irodai környezetben április elseje alkalmából? Gondolatébresztőnek szánt tíz válogatott tréfánk nem kíméli a Google-t, az optikai egereket, a böngészőket és a Macintoshokat sem.

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Horvátország részben fedezné a hazatérő turisták Covid-tesztjeit

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Másodosztályú helyett keményvalutásként: keletnémetek újra a Balatonnál – 1991. április 10.

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra