szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ha valakinek ott ücsörög a gépén mondjuk egy komplett Adobe CS4 Web Premium csomag, vagy hasonló célszoftver...

Ha valakinek ott ücsörög a gépén mondjuk egy komplett Adobe CS4 Web Premium csomag, vagy hasonló célszoftver, valószínűleg kevés akadályba ütközik a weboldalak készítése során. Ám néha akadnak feladatok, amelyek sokkal gyorsabban megoldhatók egy apró, ingyenes segédlettel (vagy éppen egy notepaddal…).
Ezúttal azoknak mutatunk néhány hasznos eszközt, akik minimális befektetéssel szeretnének weboldalak készítésébe fogni és gyorsan végezni, sőt még a programtelepítés is ellenséges fogalom számukra…

Buttonboost.com
Kezdjük rögtön egy kényes dologgal, a gombok elkészítésével. Az igazán profi végeredményhez sem kell feltétlenül Photoshop gurunak lennünk. Ha ellátogatunk a www.buttonboost.com oldalra, egy kattintással tölthetünk le sablonokat, amelyeken természetesen átírható a szöveg, vagy kicsit több kattogás kíséretében akár saját ízlésünknek megfelelő gombot is kreálhatunk, képszerkesztő program nélkül. A végeredmény azután letölthető PNG, JPG vagy GIF formátumban.

Sajnos az oldal használata csak részben ingyenes. Minimum egy gyors regisztrációra lesz szükségünk, hogy a napi ingyenes sablonokat használhassuk, ha pedig minden sablont el akarunk érni, amikor kedvünk tartja, az 10 dollárunkba fog kerülni, ami a féléves előfizetés ára. Ezért cserébe hat hónapon keresztül kényünk-kedvünk szerint alkothatunk gombokat (és bannereket). Ha nem vagyunk profi grafikusok, ennyit megérhet, hogy testre szabott, profi megjelenésű gombokat gyártsunk az oldalunkra.

pixlr.com
Ha az oldalra szánt grafikákat, képeket szeretnénk kicsit átalakítani, azt szintén megtehetjük bárhol, bármikor egy online képszerkesztővel. A pixlr.com ingyenes, ennek dacára meglehetősen sokoldalú: rétegkezelés, rengeteg szűrő, rétegeffektek, klónozás és egyéb eszközök, átmentek stb. Ráadásul egészen gyorsan lehet benne dolgozni. Bár többnyelvű, ezek között a magyar sajnos nem szerepel (a hosszú ő és ű karakterekkel is kicsit mostohán bánik).

Ha valakinek nem tetszene, választhat másikat korábbi összeállításunk alapján.

Aviary eszközök
Az Aviary.com oldalon több praktikus online programból válogathatunk. Találunk itt képszerkesztőt, vektorgrafikai szoftvert, képeffektezőt, képernyőkép-készítőt, amelyeket már mind bemutattunk részletesen egy korábbi anyagunkban.

Csíkok, minták, hátterek készítése pillanatok alatt
A Stripe Generator 2, a Stripemania és a Tartan Maker gyakorlatilag ugyanazt valósítják meg: néhány opció változtatásával készíthetünk velük különféle „csíkos” mintákat mozaikként elrendezett háttérnek, fejlécnek vagy aminek éppen valami hasonlót szánunk.

Hasonlóképpen a patterncooler.com és a BgPatterns oldalakon is mozaikmintákat kreálhatunk, ám itt a csíkok mellett azért némileg nagyobb a választék az elkészíthető mintázatokból. Némelyik kifejezetten látványos háttérként szolgálhat.

A használatuk ingyenes és kényelmes, ráadásul más felhasználók korábbi anyagai közül is válogathatunk, ami tovább gyorsítja a munkát. Ennél egyszerűbben gyakorlatilag képtelenség mintákat generálni, pláne program telepítése nélkül!

freshgenerator.com
A freshgenerator.com segítségével testre szabott objektumokat készíthetünk weblapunkra. Dobozokat, fejléceket stb. hozhatunk létre vele, az általunk kikísérletezett forma- és színvilágban. Lekerekíthető sarkak, változtatható keretek, színátmenetek, szövegek. A végeredményt pedig egy mozdulattal menthetjük PNG formátumban.

picreflect.com
Megtetszett a számos oldalon látható tükröződés a fotók alatt, de nem tudjuk, miként készíthetünk ilyet képszerkesztőben? Semmi gond, a dolog automatikusan is megy, ingyen, telepítés nélkül is.

Mindössze a picreflect.com oldalra kell ellátogatnunk, feltölteni a képet, testre szabni a beállításokat, majd lementeni a kész képet PNG formátumban, tükröződéssel együtt…

kuler.adobe.com
Az Adobe Kuler segítségével pillanatok alatt készíthetünk palettát egymással harmonizáló színekből. Az alapszínt meghatározva, könnyedén hozzáigazíthatjuk a többit.
A használatához szükségünk van egy Adobe ID azonosítóra, amit ingyenesen létrehozhatunk a Registration gombra kattintva (sok Adobe-vonatkozású szolgáltatáshoz használható, így ártani nem árt).

Ezután már le is menthetjük a palettákat Adobe Swatch Exhange formátumban, amit azután felhasználhatunk például a Photoshopban vagy az Illustratorban, bár ha éppen ezeket a szoftvereket használjuk, akkor a Kulerhez egyszerűbben is hozzáférhetünk, közvetlenül e programok felületéről. Viszont a Kulerben készült színösszeállítást más programokban is alapul vehetjük, ha mondjuk képernyőképként lementjük azt, majd a képet behívjuk kedvenc alternatív képszerkesztőnkbe.

Color Wizard
A Kulerhez hasonlóan a Color Wizard segítségével is egymással harmonizáló színösszeállításokat kreálhatunk. Ha még nincs kialakult koncepciónk, rábízhatjuk a véletlenre is, hogy milyen színeket fogunk használni, a Randomize gombra kattintva.

A végén megkapjuk a színek kódjait, így felhasználhatjuk azokat tetszőleges grafikai szoftverben (vagy itt is alkalmazhatjuk a képernyőképként történő lementést, majd később a képszerkesztőben a pipettát a megnyitott képen).

roundedcornr.com
A roundedcornr.com oldalon HTML vagy CSS kódot generálhatunk különféle, lekerekített sarkú kereteket. Végeredménynek megkapjuk a kódot és a lekerekített sarkoknak használható PNG képeket, és mindezt úgy hasznosíthatjuk oldalunkon, ahogy nekünk tetszik.

browsershots.org
A végére maradt egy olyan oldal, amely nem kifejezetten a munkát gyorsítja meg, hanem segít ellenőrizni, hogy az oldalunk minden böngészőben megfelelően jelenjen meg.
Persze ehhez telepíthetnénk is az összes létező böngészőt a gépre, ám sok esetben ez felesleges.

A browsershots.org oldalon csak meg kell adnunk weboldalunk címét, és a szerver terheltségétől függően pár perc alatt akár 50 különféle böngészőben láthatjuk viszont az oldalunk teljes képét. A számunkra érdekes böngészőket és operációs rendszereket tetszés szerint kiválaszthatjuk, és ha nem ragaszkodunk az összeshez, akkor nem kell 10 percet várnunk, amíg az összes variáció elkészül. :)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Weboldalból PDF egy kattintással

Telepíthetünk persze PDF nyomtatókat, vagy különféle plug-ineket az erre alkalmas böngészőbe, de a legegyszerűbb...

Havi 90 millió forintba kerül a tízezernyi fölöslegesen felvásárolt lélegeztetőgép tárolása

Havi 90 millió forintba kerül a tízezernyi fölöslegesen felvásárolt lélegeztetőgép tárolása

Csak kitalálta a pénzszállító, hogy megpróbálták kirabolni, mert unta a munkáját

Csak kitalálta a pénzszállító, hogy megpróbálták kirabolni, mert unta a munkáját

Fán lógó croissant tartotta rettegésben egy krakkói ház lakóit

Fán lógó croissant tartotta rettegésben egy krakkói ház lakóit