szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Annak ellenére, hogy az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA többször is megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Spirit roverrel, vagyis Mars-járóval, nem sikerült kontaktust teremteni a robottal - írja a Discovery News.

Az öregedő, homokcsapdába esett Spirit nem volt képes az előre ütemezett kommunikáció felvételére ezen a héten. A NASA illetékesei úgy gondolják, hogy a csökkenő napfény okozza a robot megbénulását, hiszen napelemekből nyeri az energiáját. A kevesebb napfény miatt elképzelhető, hogy a rover energiatakarékos, hibernált üzemmódra váltott át, hogy túlélje a telet a vörös bolygón. (A Spirit akkumulátoraiól szóló utolsó jelentés szerint csökkent a rover energiája.)

A Spirit 2004 óta van a Marson, de körülbelül egy évvel ezelőtt csapdába esett a bolygó homokjában. Hat kerekéből kettő nem működik, ezért döntött úgy a NASA, hogy a robot álló helyzetben folytassa a Mars-kutatást. A mostani hibernált állapot akár hetekig, hónapokig is tarthat, amíg elegendő energiát gyűjt össze a rover a kommunikációhoz. Kérdéses az is, hogy az öregedő robot elektronikája bírja-e a kemény marsi telet.

A Spirit és ikertestvére, az Opportunity 2003-ban indultak el a Földről, és 2004 januárjában landoltak a Marson. Eredetileg három hónapra tervezték mindkét rover misszióját, de a vártat sokszorosan felülmúlva, évekkel később is működtek az önjáró szerkezetek. Az Opportunity jelenleg is mozgásképes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A NASA feladta a Mars-járó kiszabadítását

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kedden bejelentette, tudósai lemondtak arról, hogy kiszabadítsák a Mars bolygó laza homokjában megrekedt Mars-járó robotot, a Spiritet.

hvg.hu Tech

Mi látható a “rejtélyes” Mars-felvételen?

A Spirit marsjáró április 8-án készített felvételén sokan egy űrlény fejét vélték felfedezni. Az Urbanlegends.hu legendavadász oldal szerint már többször is előfordult, hogy a vörös bolygó sziklái megtréfálták az internetezőket.

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Alapítottak egy pártot, ami Gődény Györgyhöz köthető

Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU

Korlátozza, de nem függeszti fel a Richter méhmióma-gyógyszerének használatát az EU

A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná

A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná