szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péntek éjféltől vasárnap este hétig a közösségi oldalakon vagy a magánemaileken is tilos pártok mellett vagy ellen kampányolni. A 43 órás korlátozás betartását a közösségi oldalakon hivatalosan nem ellenőrzik, de eljárnak, ha bejelentés érkezik.

A vasárnapi országgyűlési választás miatti kampánycsend az összes helyi és országos terjesztésű, írott vagy elektronikus médiumra érvényes. Ebbe bele kell értenünk a közösségi oldalakat, az iwiw-et, a Facebookot vagy a Twittert is.

Az 1994. évi III. törvény az országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény módosításának és kiegészítésének 8. paragrafusa szerint
A szavazást megelőző nap 0 órájától választási kampányt folytatni tilos.

Tóth Zoltán, az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke a hvg.hu érdeklődésére elmondta: különbséget kell tennünk a különböző közösségi oldalak között aszerint, mennyire zárt hálózatról van szó. Minél egyértelműbben zárt egy rendszer, annál inkább magánjellegűnek lehet tekinteni, minél nyitottabb, annál kevésbé privátnak.

Különbség a nyílt és zárt rendszerek között

Zártabb rendszer például az iwiw, ahol nem elég, ha valaki regisztrál, egy már aktív tag meghívójával lehet csak csatlakozni a közösséghez. Itt az adott hálózat belső szabályzata a mérvadó – mondja a választási szakértő. Az iwiw felhasználási feltételek pontjában ugyanakkor politikával kapcsolatban csak annyi található, hogy tilos a „rasszista, mások vallását, nemzeti, nemzetiségi, szexuális vagy politikai és világnézeti hovatartozását gyalázó, sértő kifejezés és magatartás”. Más kérdés, hogy ki mennyire képes kulturáltan viselkedni, hiszen a törvény nem csak a jogszabályban él, hanem erkölcsi, politikai kultúránk része is.

Egészen más a helyzet, ha a közösséghez bárki csatlakozhat pusztán a saját döntése alapján – meghívó nélkül, regisztrációval – mutat rá Tóth Zoltán. A nyitott rendszerű oldalakon, ha nincs más feltétel, csak a regisztráció, akkor a jogszabály vonatkozik a felhasználóra, azaz be kell a kampánycsendet tartania. Arra is vonatkozik a szabály, ha nem közösségi hálóról van szó, hanem valaki a saját levelező listájára küld ki agitáló maileket. Ez esetben is élnek a jogszabályi kötöttségek, nem csak helytelen és kulturálatlan így viselkedni.

Mit jelent ez pontosan? Amennyiben a választásokkal kapcsolatban bárki közszolgálati jellegű üzenetet küld, nem pedig párt mellett vagy ellen szóló üzenetet, azzal nem vét az előírások ellen – teszi hozzá az Európai Választási Szakértők Szövetségének elnöke. Ilyen például a „Menjetek el szavazni!” szöveg. Ezt úgy értékelik, mint egy személy közlését, aki elkötelezett a demokrácia mellett, és tudja, hogy a választópolgár erkölcsi kötelessége a választás. Tilos viszont valamely párt mellett vagy ellen szavazásra felszólítani, vagy népszerűsíteni a párt programját.

Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE)  ajánlás
Az iwiw esetében a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) által kiadott, 2010-re aktualizált kampánycsend-ajánlást követik. Szabó Márton, az iwiw vezetője hangsúlyozta: jogi szempontból nem számít a nyílt vagy zárt rendszer, a regisztráció folyamatában leírt különbség. Mivel ugyanúgy tárhely-szolgáltatók, mint a Facebook, a korábbi gyakorlathoz hasonlóan felhívják a felhasználók figyelmét a kampánycsendre, és figyelemmel kísérik a tagok bejelentéseit is. A fizetett politikai hirdetés és a szerkesztetett tartalmak esetében szintén az MTE előírásoknak megfelelően járnak el.

A Facebooknak egymillió magyar tagja van, a Twitteren jelenleg naponta 50 millió üzenetet küldenek ki (ennek persze csak nagyon kicsi része magyar), az iwiw 4,2 millió regisztrált tagot számlál – értő apparátus kellene ennek ellenőrzésére és okos szoftverek. A választási szervek hivatalból nem ellenőrzik a közösségi oldalakon zajló üzenetváltásokat, feljelentés esetén viszont el kell hogy járjanak. A túlbuzgó pártaktivistákat a párt belső szabályrendszerének kell tehát kordában tartaniuk.

A legenyhébb szankció következménye „csupán” a társadalom rosszallása, miután a választási bizottság megállapítja a törvénysértés tényét és nyilvánosságra hozza az ezzel kapcsolatos döntését. Ha a bizottság azt állapítja meg, hogy valaki eredményesen befolyásolta a választás kimenetelét a törvénysértő tevékenységével, akár a választás eredményét is megsemmisíthetik. Ez történt például, amikor a főváros egyik kerületében egy időközi polgármesteri választás ideje alatt a volt polgármester kampányfilmjét adta a helyi tévé. Az viszont nem igazán reális, hogy valaki szombaton kiküld nyolcmillió emailt, és ezzel bizonyíthatóan befolyásolja a választás eredményét – véli a szakember –, legfőképpen azért, mert valószínűleg 7 900 000-et ebből soha senki el nem olvas.

Sokakban felmerülhet az a kérdés is, vajon a kampánycsend megsértése-e, ha a pártok saját oldalain kinn maradnak a hirdetések. Tóth Zoltán álláspontja szerint nem az. A választópolgár aktivitását igényli, hogy valaki a pártok honlapjait nézegesse. Önmagukban nem céloznak meg egyetlen polgárt sem, az egyén részéről kell aktivitás, hogy ő szombat-vasárnap megnézze a pártok honlapjait.

Kampánytevékenységet folytatni tilos

A választási eljárási törvény értelmében a kampánycsend szombaton 0 órakor kezdődik és a szavazóhelyiségek bezárásáig, vagyis vasárnap este 7 óráig tart, ezen időszak alatt kampánytevékenységet folytatni tilos. A törvény úgy rendelkezik, hogy "a kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása". Így például tilos a választók szervezett szállítása a szavazásra, vagy étel-ital adása számukra.

Nem ellenőrzik, de bejelentésre eljárnak

Tilos továbbá pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, vagy a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton. Kampánycsend-sértésnek számít az is, ha a tiltott tevékenységet nem jelölt vagy párt végzi, sőt, akkor is, ha a törvénysértőt nem találják meg. A választási bizottságok így megállapíthatják a kampánycsend-sértés tényét abban az esetben is, ha az elkövető személye ismeretlen marad.

A kampánycsend intézményét többször megtámadták az Alkotmánybíróságnál

A testület 2002-ben hozott határozatában úgy fogalmazott: a kampánycsend a választói akarat kinyilvánításának zavartalanságát biztosítja. Mint fogalmaztak, a kampánycsendre vonatkozó 43 órás korlátozás csak a választási kampány időtartamának elenyésző töredékére vonatkozik, ami a célhoz képest arányosnak tekinthető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Pénteken még kampányolnak a pártok

Tizenhárom kerületben, majdnem negyven helyszínen tart kitelepülést az MSZP pénteken Budapesten, a Fidesz elnöke televíziós és rádiós interjúkat ad, és a Jobbik, illetve az LMP is rendezvényeket hirdetett a kampánycsendet megelőző napra; az áprilisi országgyűlési választáson induló politikai erők országos kampányukat egyébként csütörtökön zárják.

MTI Itthon

A Der Spiegel riportja a magyar választási kampányról

A budapesti kötéltáncos címmel terjedelmes riportot közölt a magyar választási kampányról legfrissebb számában a Der Spiegel című német hetilap, megállapítva, hogy a kampányt a „szélsőséges” Jobbik pártja határozza meg.