szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Shrek készítésekor 6 terabájt adatra és 5 millió renderórára volt szükség, az „Így neveld a sárkányodat” esetében már 100 terabájtra és 50 millió renderórára.

Az „Így neveld a sárkányodat” című új 3D animációs film nézői tűzokádó sárkányok ezreiben, páncélos viking harcosok százaiban, morajló hullámokban és buja erdőségekben gyönyörködhetnek.

A DreamWorks 2001-ben bemutatott Shrek című filmjének készítésekor 6 terabájt adatra és 5 millió renderórára volt szükség. A rajzfilmkészítést támogató technika fejlődését jól érzékelteti, hogy az „Így neveld a sárkányodat” esetében már 100 terabájt és 50 millió renderóra volt a fenti két érték. A renderfarm – azaz az animációs szekvenciák feldolgozására összehangoltan működtetett számítógépcsoport – több mint 25 ezer processzormagból állt, amelyből közel 10 ezer mag az idő 100 százalékában – tehát 28 héten keresztül napi 24 órában – a film készítésén dolgozott.

Az újszerű fényhatások kidolgozását a DreamWorks Animation az ASC és BSC díjas operatőrre, Roger Deakinsre bízta. A HP ProLiant back-end blade-szerver tömböt vezérlő HP Z800 munkaállomásokkal Deakins interaktívan, végleges képminőségben vizsgálta és tervezte meg a fényhatásokat, közösen a DreamWorks Animation VFX és CG szakembereivel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Mobil 3D-s képernyőt fejlesztettek ki

A japán Sharp elektronikai konszern bemutatta speciális szemüveg nélkül is háromdimenziós képet mutató, nagy fényerejű monitorját. A technológia hátulütője, hogy egyelőre csak kisméretű, legfeljebb 7,5 cm átlójú monitoroknál alkalmazható, és csak meghatározott távolságról, 30 centiméterről nézve mutat három dimenziós képet.

MTI Tech

Túl drágák a 3D tévék

Egy brit felmérés szerint a háromdimenziós adások megjelenítésére képes tévékészülékek még túl drágák ahhoz, hogy a tömegek számára is vonzóvá váljon ez a termék. A nagy-britanniai vásárlók többsége a jelenlegi árak legfeljebb negyedéért váltana a térhatású élményt nyújtó technológiára.

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Találtak egy természetes anyagot a kutatók, ami javíthatja az egerek emlékezőképességét

Találtak egy természetes anyagot a kutatók, ami javíthatja az egerek emlékezőképességét

Tíz évvel a japán cunami után ismét járni kezdett egy buddhista templom órája

Tíz évvel a japán cunami után ismét járni kezdett egy buddhista templom órája