szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A híres geek-mondás úgy tartja: „ha a jelszavadat meg tudod jegyezni, akkor nem biztonságos.

A híres geek-mondás úgy tartja: „ha a jelszavadat meg tudod jegyezni, akkor nem biztonságos. Ha pedig biztonságos, akkor el fogod felejteni.”  Éppen ezért nem árt, ha használunk valamilyen jelszó-adatbázis szoftvert. Ezekből rengeteg van, sokat mi is kipróbáltunk, sőt online is tárolhatjuk a jelszavakat, vagy használhatjuk az egyik legnépszerűbb megoldást, a Password Depotot.

Néha azonban még a legjobbakkal is előfordul, hogy elfelejtenek egy-egy jelszót, login információt vagy kódot. Ilyen esetekben érdemes jelszó-visszafejtéshez folyamodnunk. Ezúttal a Passware nevű szoftvert próbálgattuk, lássuk, mit tud!

A szoftver felülete, ellentétben a legtöbb hasonló programmal, szerencsére nincsen túlbonyolítva: indulás után máris kiválaszthatjuk, mit is szeretnénk „visszaszerezni”: levédett fájlok jelszavait, internetes azonosítókat/jelszavakat vagy Windows adminisztrátor jelszót. Mi egy egyszerű dologgal kezdtük a tesztelést: pár, jelszóval védett Office állományt próbáltunk „feltörni”. A Passware itt meglepően jól vizsgázott: a legtöbb dokumentummal percek alatt  végzett, leszámítva egy extrém esetet: az egyik XLS fájlhoz olyan jelszó tartozott, amire a szoftver azt írta, hogy visszafejtése megközelítőleg öt nap lesz. (Ezt nem vártuk meg).

A tömörített állományok jelszavaival is jól boldogult a program, egyedül az internetes jelszavakkal nem volt szerencsénk, itt csak kb. 20%-os sikert könyvelhettünk el. Ha azonban a gépünkön található állományokkal dolgozunk, akkor igen hatásos a program: tizennégy ún. visszaállító modul található benne, így elboldogul az Office, a Word, az Acrobat Reader fájlokkal, a ZIP és RAR jelszóval védett csomagjaival, sőt még egy ICQ jelszót is találtunk az egyik tesztgépen (hogy kié lehetett, azt soha nem fogjuk már megtudni). Hogy egészen pontosan milyen állományokkal dolgozhatunk, annak részletes (és impozánsan hosszú) listája itt tekinthető meg.

A szoftver szépen kihasználja a többmagos processzorokat is, igaz, a nagyon komoly kódolású jelszavak visszaszerzésénél jobb, ha otthagyjuk a gépet, ugyanis annyira leterheli a processzorokat, hogy mást nem nagyon tudunk mellette csinálni. Ráadásul annyi processzort használ, amennyi van: a Passware szépen „feleszi” az erőforrásokat, a kétmagos gépen kettőt, a négymagos tesztgépen pedig négy magot terhelt le teljesen – ha lenne nyolcmagos gépünk, akkor valószínűleg nyolcat használt volna. Ez persze nem hiba – egy jó recovery szoftvernek ugyanis ez a dolga. Olyan beállítást mindenesetre nem találtunk, ahol korlátozni lehetne a szoftver által használt erőforrásokat.

A szoftver sajnos nem ingyenes, a demó verzió azonban nem tartalmaz funkcionális korlátokat. Az egyetlen korlátozás, hogy csak egy percig kódol, ám a legtöbb Word és egyéb doksira ez elég. Ha valami ennél tovább tart, akkor már sajnos meg kell vennünk a teljes verziót.
Demó verzió letöltése >>>

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó

Egyhuzamban 3,5 órán át képes repülni az új holland drón – videó

Franciaországban fokozatosan feloldják a karantént

Franciaországban fokozatosan feloldják a karantént

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban

Decemberben már elkezdődhet a koronavírus elleni oltások beadása az Egyesült Államokban