szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kilenc, nemrégiben felfedezett angliai kőkorszaki építmény azt sugallja, hogy hozzájuk hasonlóan a híres Stonehenge-ben is a halálkultuszhoz kötődő szertartásokat végezhettek. Eszerint Stonehenge nem a napimádók központja lehetett, hanem a mai halotti torokhoz hasonló rituálék helyszíne.

Mind a kilenc most megtalált emlék hasonló szerkezetű és elrendezésű, mint a híres Stonehenge, de korban megelőzik a világon talán legismertebb megalit szentélyt - írja a Discovery News. A kilenc megalit, amelyet Dartmoorban, Angliában találtak, azt jelzi, hogy Stonehenge-nek kulcsszerepe volt a rituálékban, amelyek a halálhoz kötődtek - vélik a kutatók, akik a British Archeology című lapban közölték szakvéleményüket. A Stonehenge-nél is idősebb dartmoori építmények egyaránt a nyárközepi napkeltéhez és a télközepi napnyugtához igazodnak. A dartmoori megalitok Kr.e. 3500-ban keletkezhettek, vagyis 5500 évvel ezelőtt. (Stonehenge korát Kr.e. 3100 és Kr.e. 1500 közé teszik más kutatók.)

A temetkezésekből és az élelmiszermaradékokból a kutatók arra következtetnek, hogy a halálhoz kötődő rituálék e kövek között zajlottak. Ugyanakkor nem feltétlenül voltak a Brit-szigetek korai lakói napimádók - jegyzik meg a kutatók. A régészek ezt arra alapozzák, hogy találtak malaccsontokat is a kőemlékek közelében, és valószínűsítik, hogy a tavasszal született állatokat a télközepi disznóöléskor vágták le. Sokkal inkább a halálhoz kötődő rituálék részei lehettek ezek, a manapság szokásos halotti torok is ezzel függnek össze. Vagyis a temetések után a mostanában is szokásos ünnepségekhez hasonlókat rendezhettek már a kőkorban.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Ősi "diszkó" lehetett Stonehenge?

Évtizedek óta tudományos viták tárgyát képezi Stonehenge eredeti rendeltetése; egy brit kutató most az ötezer éves kőépítményt ősi "diszkónak" tartja.

MTI Kult

Megrongálták az ötezer éves Stonehenge-t

Feltehetően szuvenír-vadászok rongálták meg Nagy-Britanniában az ötezer éves Stonehenge-t. Az English Heritage (Angol Örökség) kulturális szervezet közleménye szerint a vandálok vésővel és csavarhúzóval pattinthattak le egy pénzérme nagyságú kődarabot. A további károkozást az őrség akadályozta meg, akik észrevettek két férfit a bronzkori építmény közelében - olvasható a BBC honlapjának hírei között.

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

Több mint 800 milliárd forintos büntetést kapott az Alibaba Kínában

Mészárosék nagy dobásra készülnek a biztosítási piacon

Mészárosék nagy dobásra készülnek a biztosítási piacon

Erdogan a piacokkal akar dacolni, és bedönti a török gazdaságot

Erdogan a piacokkal akar dacolni, és bedönti a török gazdaságot