szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Apple jóváhagyta az Opera miniböngésző iPhone-ra szánt változatát. Hatszor gyorsabb honlapletöltési sebesség mellett 90 százalékkal csökkenhet az adatforgalom.

 

Az amerikai informatikai vállalat saját fejlesztésű böngészői mellett a norvég Opera Software az első, amely lehetőséget kapott a több mint 50 millió iPhone tulajdonos meghódítására. A hír hallatára a norvég szoftvercég részvényei 5,7 százalékkal emelkedtek.

A Mini népszerűsége abban rejlik, hogy a szoftverrel keresett internetes oldalak más mobilböngészőkkel ellentétben nem közvetlenül töltődnek le, hanem a mobiltelefonok processzorait kímélve, illetve a korlátozott adatelérési sebességhez igazodva, a szolgáltatók szerverein keresztül "lebutítva" optimalizált méretben jeleníthetők meg.

Az Opera Software az Apple-től március 23-án kérte a böngésző elfogadását. A szoftver három héttel később, kedden vált elérhetővé az App Store-ból, azaz az iPhone-ra szánt szoftverek egyetlen legális elosztási pontjáról.

Hatszor gyorsabb honlapletöltési sebesség

A fejlesztők szerint az átlagosan egy hetet igénylő engedélyezési procedúra azért tarthatott ilyen sokáig, mert az Apple telefonjának népszerűségét az internetezési lehetőség is nagyban meghatározza.

"Az Opera Software vezette a Microsoft Internet Explorer böngészőprogramja elleni csatát, amelynek eredményeként 200 millió európai Windows használó választhat szabadon a böngészők között. Ennek tudatában talán az Apple sem akart az Operával harcolni" - vélekedett a Strand Consult tanácsadói cég vezetője.

A Statcounter.com statisztikai oldal szerint továbbra is az Opera Mini a legnépszerűbb mobiltelefonos böngésző, amelyet még az Apple iPhone böngészőjénél is többen használnak.

A norvég fejlesztők szerint az Operával hatszor gyorsabb honlapletöltési sebesség mellett akár 90 százalékkal csökkenhet az adatforgalom.

Kazah siker

Kazahsztárn 3,2 millió internethasználójának közel 32 százaléka az Opera 10-es változatát használja - derül ki a StatCounter webstatisztikai oldal márciusi adataiból.

A  mobileszközökre optimalizált Opera Mini böngésző és az asztali gépekre szánt változat népszerűsége abban rejlik, hogy a silány internetelérési sebesség okozta lassabb honlapletöltés gyorsítására kitalált turbo funkcióval a beírt címek nem az adott szolgáltatótól töltődnek le, hanem a norvég szoftvercég szerverein keresztül "lebutítva" optimalizált méretben jelennek meg. Ez a módszer pedig már elegendő ahhoz, hogy hatástalanítsa a netes cenzúrát.

Kazahsztánban tavaly vezették be azt a jogszabályt, amelynek értelmében a helyi bíróságok korlátozhatják azokat az oldalakat, amelyek "illegális" tartalmakat közvetítenek. Ettől kezdve a norvég böngésző népszerűsége 60 százalékot emelkedett.

Az Opera készítői - a rivális böngészőkhöz képest hatszor gyorsabb honlapletöltési sebességen és a 90 százalékkal csökkenthető adatforgalmon túlmenően - sosem reklámozták a szoftver "anticenzúra" funkcióját.

A kifinomult tartalomszűréséről híres Kínában tiltott oldalak, többek között a dalai láma hivatalos honlapja még az Opera böngésző letöltésgyorsítójával sem érhető el.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

12 böngészőt is felkínál a Microsoft Európában

Az Internet Explorer (IE) március elsejétől nem lehet egyedüli, alapértelmezett beállítás. Az Uniós nyomásra született döntés hatására az IE mellett további 11 browsert kínál fel a Microsoft.

hvg.hu Tech

Melyik a leggyorsabb böngésző? Itt a nagy böngészőteszt!

A különböző fejlesztésű, akár eltérő operációs rendszerekhez szánt programok másként teljesítik ugyanazt a feladatot: az internet tartalmának megjelenítését monitorunkon. Van-e köztük lényegesebb különbség? A Techline tesztjéből kiderül.

hvg.hu Tech

Melyik böngésző biztonságos?

Minimum Microsoft Internet Explorer 7.0, Mozilla Firefox 3.0, Google Chrome 4.0 vagy Safari 3.0 böngészőt használjunk - tanácsolja a Google. Párizs és Berlin szigorúbb.

MTI Tech

Böngészőválasztás: a kicsik elégedetlenek

A Mozilla Alapítvány és az Opera Software szerint eredményes a Microsoft operációs rendszeriben márciustól bevezetett szabad böngészőválasztás. A szoftverválasztó ablakon keresztül a hétvégén több mint 50 ezren töltötték le a Firefox böngészőt, miközben az Opera legújabb változata iránt is megnőtt az érdeklődés. Az Avant, Flock, Green, Maxthon, Slim és a Sleipnir böngészők fejlesztői mégsem teljesen elégedettek.

MTI Tech

Nem víurs, alternatív böngésző!

A Microsoft operációs rendszereiben megjelenő szabad böngészőválasztásból a hackerek is hasznot húzhatnak, ha sikerül olyan felugró ablakot létrehozniuk, amely képes megtéveszteni a tájékozatlan felhasználókat.

Elkészült a törvényjavaslat: adótartozást is behajthatna a börtönkártérítésekből az állam

Elkészült a törvényjavaslat: adótartozást is behajthatna a börtönkártérítésekből az állam

Meghalt Balázs Fecó

Meghalt Balázs Fecó

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa