szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az IMAX (az Image Maximum rövidítése, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy maximális képhatás) mozik a klasszikus...

Az IMAX (az Image Maximum rövidítése, ami magyarul nagyjából annyit tesz, hogy maximális képhatás) mozik a klasszikus szemüveges 3D-s képhatást egy egészen új fokozatra emelték, az új, magasfelbontású (vagy Full HD) képek segítségével szinte teljesen élethű élményt varázsolnak elénk. Az Avatar című film sikere egyértelműen bizonyította, hogy az újgenerációs szórakoztatásra igenis van igény, a piac szereplői pedig őrült versenybe kezdtek, hogy a lehető legtöbbet kisajtolják ebből a hirtelen kínálkozó lehetőségből.

Ennek köszönhetően már tavaly év végén több gyártó is jelentett be Full HD 3D tévéjét (közülük a Samsung, a Panasonic és a Sony iparkodik a legjobban, hogy szemüveggel is élvezhető nagyfelbontású modellekkel kápráztassa el a nagyérdeműt). A várakozás természetesen nagy, és a gyártók is igyekeznek hatásos belépővel köszönteni az otthoni szórakoztatás új korszakát...

Akad olyan is, aki mélyebben igyekszik taglalni a 3D-s tévé előnyeit:

Amint láthatjuk, a technológia tehát adott, és a gyártók rendkívül jó minőségű szemüvegeket is kínálnak a 3D-s tévék mellé (nem a mozikban megszokott vörös-zöld lencsés, hanem egy folyadékkristályos lencsével felszerelt, amely sokkal szebb képed varázsol elénk a sötét szobában), így az otthonunk kényelmében is tökéletes képminőségben élvezhetjük majd az IMAX mozikban átélt varázslatot. Elvileg a tévétársaságok is megérezték a lehetőséget, Angliában már be is jelentették, hogy 2011-ben indul majd egy 3D-s szórakoztató csatorna, de hogy Erős Antónia a szobánkban ülve olvassa fel a híreket - nos, erre még várnunk kell egy kicsit.

Addig is számtalan újdonság vár ránk más fronton. A konzoltulajdonosok a 3D-s tévék segítségével a videojátékok világát is térhatásban élvezhetik, de mostanra ez a luxus már a PC-s tábornak is megadatik. 2009 végén mutatták be az Nvidia GeForce 3D Vision nevet viselő 3D-s szemüveget, amely a kompatibilis monitorok segítségével élethű játékélményt nyújt, ehhez pedig nemrég az Alienware ajánlott egy modellt. A 23 colos OptX AW2310 tudásáról a következő videóban kapunk némi ízelítőt:

Ami még ennél is érdekesebb, az a Sharp nemrég tett bejelentése, miszerint egy speciális, szemüveg nélkül is tökéletesen élvezhető 3D LCD képernyőt fejlesztett ki. Természetesen csak kis méretben sikerült ezt eddig megoldani, és olyan kompromisszumok árán, hogy a felhasználó csak egy bizonyos szögben, bizonyos távolságból élvezheti a 3D-s hatást. Ez elsősorban tehát kis méretű kijelzők, PDA-k, telefonok, vagy kézi kamerák esetében lehet hasznos kiegészítő, de mindenképpen figyelemre méltó újításról van szó.


A szemüveg nélkül élvezhető 3D-s kijelző technikáját kívánja a Nintendo is felhasználni legújabb kézikonzoljában, legalábbis ezt jelentették be a napokban egy rövid sajtóközlemény formájában. A Nintendo 3DS munkacímen futó újgenerációs konzolról még semmit sem lehet tudni, csak annyit, hogy kompatibilis lesz a most futó DS modell szoftvereivel, és szemüveg nélkül játszhatunk majd rajta 3D-s játékokat. A bejelentés szerint június 15-17-én, a Los Angelesben megrendezésre kerülő E3 kiállításon árulnak el majd többet, addig is be kell érnünk az olyan találgatásokkal, mint a most következő videó:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben

Komoly hackercsapatot állított le a Microsoft, 100 ismert embertől akartak adatokat lopni

Komoly hackercsapatot állított le a Microsoft, 100 ismert embertől akartak adatokat lopni