szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bűnszervezet keretében árusíthatott illegális szoftvereket és audiovizuális anyagokat az interneten több gyanúsított is, akik ellen még 2009-ben indult eljárás.

Közéjük tartozik az internetes fórumokon csak "warezkirályként" elhíresült K. Balázs, aki egyes hírek szerint külföldre menekült és ott életét vesztette. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) közlése szerint a bűnszervezet az eddigi adatok szerint legkevesebb 2,16 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a szoftverek és egyéb tartalmak árusításával.

Egyes gyanúsítottak vonatkozásában további bűncselekményekre, így tiltott pornográf felvétellel visszaélésre, csalásra, tiltott szerencsejáték-szervezésre, kényszerítésre, közokirat-hamisításra, utaló adatok is felmerültek - közölték. Eddig az NNI 43 ezer eurót, 54 millió forintot, két személyautót és nagyjából 180 millió forint értékű szervereket, laptopokat foglalt le, és zárolt tíz bankszámlát.

Az NNI huszonegy személy ellen folytat eljárást, közülük öten előzetes letartóztatásban vannak. K. Balázs halálának tisztázása érdekében jogsegélyt kértek a magyar nyomozók. A rendőrség 2009. április 14-én öt szerverteremben tartott házkutatást, és lefoglaltak 43 szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogot sértő, illegális adattartalommal bíró működő szervert. Ezek összes kapacitása 230 terabyte volt. Az eddigi információk szerint a bűnszervezetet K. Balázs irányította, a tagok pedig - a gyanú szerint - legális szerverszolgáltatásnak álcázva működtetett több száz sms-warez- és sms-webszervert és torrentoldalakat. Az ezeken tárolt illegális szoftverekhez és egyéb tartalmakhoz emelt díjas sms fejében lehetett hozzáférni és letölteni.

A bűncselekmények elkövetésével bizonyíthatóan legkevesebb 741 millió forint illegális bevételre tettek szert - olvasható az NNI közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Interaktív tévéműsorokban kommunikálnak egymással a bűnözők

Interaktív tévéműsorok segíthetik a bűnözők titkos kommunikációját, általános gyakorlat, hogy az előzetesben ülők így kapnak üzeneteket "kintről", de más célokra is igénybe veszik az interaktív médiát - írta szerdai számában a Népszava egy, pontosan meg nem nevezett, immár szabadlábon levő fiatalemberre, továbbá egy szervezett bűnözéssel foglalkozó, ugyancsak meg nem nevezett nyomozóra hivatkozva.

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

Karácsonyék Budapest-kuponokkal mentenék a vállalkozásokat, már a BKIK is nemet mond Parragh javaslatára

Karácsonyék Budapest-kuponokkal mentenék a vállalkozásokat, már a BKIK is nemet mond Parragh javaslatára

Az algériai egészségügyet letarolja a Covid: már 120 ápoló halt bele a fertőzésbe

Az algériai egészségügyet letarolja a Covid: már 120 ápoló halt bele a fertőzésbe