szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elenyésző számú támadás érte a választási tájékoztató rendszert az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában .

Az előző választásokhoz hasonlóan most is voltak elenyésző számú támadások a választási informatikai rendszer ellen - mondta Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) vezetője.

Hozzátette: egyik támadás sem ért célba, egyik sem okozott kárt, ahogy a KEK KH vezetője fogalmazott, "elenyészőek voltak ezek a kezdetleges támadások". Megjegyezte: a támadások "az első hálózati biztonsági elemnél elhaltak".  Elkülönül ugyanis a "nyílt világtól" a választási informatikai belső rendszer. Az információk a belső tájékoztató rendszerből "áramlanak" a "nyílt világ" felé, ahonnan nincs hozzáférési lehetőség a belső rendszerhez - mondta.
A KEK KH vezetője bemutatta a választási infrastruktúra ábráját. Eszerint a 297 okmányirodában, az anyakönyvi szolgáltató rendszerbe bekapcsolt 1640 végponton rögzítették a szavazás napján az adatlapokat, ezek az adatok zárt hálózaton jutnak el a belső szervermodulhoz.

Innen tűzfalon keresztül juttatják el az adatokat további feldolgozásra a VIP-szolgáltatást igényelt szervezetekhez (pártokhoz, médiumokhoz), valamint egy "lapgenerátor" az adatokból előállítja azt a weboldal-képet, amit a www.valasztas.hu oldalon közzétesz az Országos Választási Iroda (OVI). A  választás eredményét az interneten nyomon követők tehát nem közvetlenül az adatbázisból látják a beérkező adatokat, hanem a "lapgenerátor" által készített oldalakat töltik le.

Ez a kapcsolat egyirányú: a "nyílt világból" nem lehet elérni a belső, központi szervermodult, így nem is lehet módosítani a beérkező adatokat.

Az OVI által közzétett adatok csak a gyors tájékoztatást szolgálják, a választás eredményét az illetékes választási bizottságok a papíralapú jegyzőkönyvek alapján állapítják meg.
Ignácz István közölte: annak ellenére, hogy a tájékoztató rendszer április 11-én nem indulhatott el 19 órakor, az adatrögzítés folyt, az első forduló informatikai támogatása biztonságosan, megbízhatóan működött. Az első fordulóban a 297 okmányirodában és az anyakönyvi szolgáltató rendszerbe bekapcsolt 1640 végponton rögzítették a jegyzőkönyveket, a központban 18 szerver dolgozott. Összesen több mint 100 ezer ember dolgozott a választási apparátusból a voksolás első fordulójának lebonyolításában. 

Emlékeztetett rá: április 11-én 22 óra 35 perckor már 99 százalékos volt a feldolgozottság, ami "szinte végeredmény volt".  A második forduló előtt sikeres országos informatikai főpróbát tartottak április 21-én. Vasárnap az 57 egyéni választókerületben 620 munkaállomás fog dolgozni. A 19 órakor induló tájékoztatási rendszer pedig 5-10 percenként fog frissülni a szavazóköri adatokkal.

 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Választási eredmények élőben a hvg.hu-n

A vasárnapi urnafelnyitást követően hírfolyammal és személyre szabható szolgáltatással jelentkezik a hvg.hu, így olvasóink az összes állva maradt választókerület eredményének alakulását élőben követhetik.

MTI Itthon

Jobbik: nyomozás indult a választási szoftver ügyében

A Jobbik arról kapott tájékoztatást a Budapest Rendőr-főkapitányságtól (BRFK), hogy számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomozás indult a választási rendszer szoftverének ügyében – közölte a párt.

Még az autókban is kötelezővé tette a cseh kormány a maszkviselést

Még az autókban is kötelezővé tette a cseh kormány a maszkviselést

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora

A játékok alapján lövi be a Sony, milyen gyorsan pörögjön a PlayStation 5 ventilátora

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó

Kötélhidat kaptak ajándékba a majmok, akik csak a fákon tudnak mozogni – videó