szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A galaxishalmazokat a rejtélyes sötét anyag sokszor ellapított szivar alakjában veszi körbe - derítették ki japán és brit kutatók

A felfedezésről szóló tanulmány a Királyi Csillagászati Társaság havilapjában, a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society következő számában jelenik meg. A sötét anyag olyan anyagfajta, amely közvetlenül nem figyelhető meg csillagászati műszerekkel, mivel semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el. Jelenlétére csak az általa kifejtett gravitációs hatásból lehet következtetni. A világegyetem 4 százalékát  alkotja csupán a hagyományosan is megfigyelhető anyag, 26 százalék a sötét anyag aránya és 70 százalék a még kevésbé ismert sötét energia része - olvasható a csillagászati hírportálon.

Graham P. Smith, a Birminghami Egyetem csillagásza, valamint, Oguri Maszamune, a japán nemzeti obszervatórium és Takada Maszahiro, a Tokiói Egyetem asztronómusa által vezetett csoport megfigyeléseikhez a gravitációs lencsézés módszerét alkalmazta. Amennyiben két galaxis pontosan azonos látóirányba esik az égbolton, a közelebbi csillagváros gravitációs tere eltorzítja a távolabbi galaxis képét ív alakú foltokká, vagy szerencsés esetben akár egy komplett gyűrűvé, melynek neve Einstein-gyűrű. Az ily módon lencsézett távolabbi galaxis látszólagos fényessége akár a 30-szorosára is nőhet, megkönnyítve ezzel a jelenség vizsgálatát.

A kutatók a hawaii Mauna Kea csúcson üzemelő Subaru teleszkóp Prime Focus kamerájával végezték húsz galaxishalmaz megfigyelését, s a gravitációs lencsézés módszerével  térképezték fel a tömeg eloszlását e klaszterek körül. Az a tény, hogy a sötét anyag hosszúkás, ellapított struktúrákba rendeződik, beleillik az úgynevezett hideg sötét anyag elméletbe. A teórián alapuló számítógépes szimulációk már a sötét anyag ilyen alakzatát vetítették előre, ám az elméletet még sohasem sikerült ilyen nagyszabású, húsz galaxishalmazra kiterjedő vizsgálatban igazolni.

"Elméletileg már régóta feltételezzük, hogy a sötét anyag ellapul" - hangsúlyozta Graham P. Smith. A kutatások segítenek megismerni a közvetlenül nem megfigyelő "kísérteties" anyag az alapvető "jellemvonásait". A vizsgálat alátámasztja annak a valószínűségét, hogy a sötét anyagot úgynevezett WIMP-részecskék (gyengén kölcsönható nehéz elemi részecskék, azaz weakly-interacting massive particles) alkotják. Utóbbiak nagy gravitációs erőt fejtenek ki, ám egyébként semmiféle kölcsönhatásban sincsenek a "normális" anyaggal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

"Zöldborsó-galaxisokat" fedeztek fel amatőrök

Egy "rakásnyi" apró, "zöldborsó-galaxist" fedeztek fel amatőr csillagászok - reményeik szerint ezek révén a professzionális asztronómusok jobban megérthetik, hogy miként alakultak ki a csillagok a világegyetem fejlődésének korai szakaszában.

hvg.hu Tech

Egész galaxisunkat lefényképezték, letölthetjük

800 megapixeles panorámafotót készített két francia fotós a Tejútról, amelyet nem csupán nagyfelbontású változatban, hanem a YouTube-on is megtekinthetünk, számolt be a különleges projektről a Wired.

hvg.hu Tech

Térbeli felvétel a legtávolabbi galaxisokról – videó

A Hubble űrteleszkóp közel két évtizedes működése során számos lélegzetelállító képet készített a világűr szépségeiről. A csillagászok 1996-ban valami szokatlant próbáltak meg: a távcsövet az űr egyik olyan részére irányították, amely látszólag teljesen üres és kihalt volt.

MTI Tech

Gyorsabban forog a Tejút, ütközhetnek a galaxisok

A Tejút - az a csillagrendszer, amelyhez a Föld is tartozik - gyorsabban forog, mint azt korábban hitték, ez 50 százalékkal növeli eddig feltételezett tömegét, és emiatt nagyobb az intergalaktikus összeütközés veszélye is - derül ki egy, az Egyesült Államokban hétfőn nyilvánosságra került tanulmányból.

Belátható közelségbe került a Szenes Iván Slágermúzeum megnyitása

Belátható közelségbe került a Szenes Iván Slágermúzeum megnyitása

Betétdíjas csomagolást tesztel a Burger King

Betétdíjas csomagolást tesztel a Burger King

HVG-rangsor a legnagyobb magyar vállalatokról: A járvány előtti utolsó békeév

HVG-rangsor a legnagyobb magyar vállalatokról: A járvány előtti utolsó békeév