szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az 1940-ben történt katyni mészárlásra vonatkozó dokumentumokat tettek közzé szerdán Oroszországban.

Az állami levéltár honlapjára Dmitrij Medvegyev elnök utasítására föltett dokumentumok között szerepel egy Lavrentyij Berijától származó feljegyzés is. Ebben a szovjet titkosrendőrség vezetője javaslatot tett a II. világháború kezdetén, Lengyelország elfoglalásakor foglyul ejtett lengyel tisztek kivégzésére. Az állami levéltár közleménye szerint a szóban forgó dokumentumok titkosságát már 1992 szeptemberében feloldották, és másolataikat elküldték Lengyelországba.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Katyn, egy szovjet szörnytett helyszíne

Andrzej Wajda Katyn című filmjében egy lengyel tiszt sorsán keresztül mutatja be, hogy a tradicionális elitek ki voltak szolgáltatva a modern tömegdiktatúráknak, ugyanis el sem tudták képzelni, hogyan működik a totalitárius észjárás. A hajdani békeidők légkörében felnőtt, szocializálódott, konvencionális életvitelű polgárnak felfoghatatlan volt a civilek és a magukat megadó katonák tömeges, iparszerű meggyilkolása. A szaktudományi folyóiratok, múzeumi kiállítások mellett most már a vetítővásznon és a tévéképernyőn is megismerkedhet a magyar közönség a szovjet kommunizmus egyik iszonyatos bűntettével.

MTI Kult

A katyni tömeggyilkosságot filmesíti meg Wajda

Andrzej Wajda, a Hamu és gyémánt, a Márványember és még sok-sok kiváló film alkotója a katyni erdőben történt, szovjet katonák által elkövetett mészárlásról forgat filmet.

Prizma

Wajda Katynról

Az idei év legtöbb nézőt vonzó premierhétvégéjét mondhatja a magáénak Lengyelországban Andrzej Wajda legújabb, Katyn...

Vélemény

Katyn: szovjet tömeggyilkosság hazugságokkal

Katynról nemcsak a szovjetek hazudtak folyamatosan, költséget és fáradságot nem kímélve, de a nyugati szövetségesek is. A németek 1943 április 13-án hozták nyilvánosságra, hogy az általuk megszállt területen megtalálták több mint 14 ezer lengyel tiszt tömegsírját. A moszkvai rádió már két nappal ezután közölte, a tömeggyilkosság a németek műve, s ettől kezdve elképesztő propagandaháború kezdődött. A Nyugatnak sem volt sokáig érdeke, hogy feltárja az igazságot.

MTI Itthon

Emlékmű a Katynban legyilkolt ezreknek

A katyni mártírok emlékműve 2010 áprilisára, a mintegy 22 ezer lengyel katona és hivatalnok lemészárlásának, genocídiumának 70. évfordulójára készül el az óbudai amfiteátrumnál kialakított Katyni mártírok parkjában – mondta Demszky Gábor.

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot

Megkérdeztük az Operatív törzset, milyen teszteket használnak, azt válaszolták, hordjunk maszkot

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre

Csak egy négynapos hétvégénk lesz jövőre

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja